Je li pro-aging novi anti-aging?

07. kol 2023

Bliži li se kraj anti-aging ere?

Od antičkih vremena, ljudi su pokušavali zaustaviti sat i sačuvati mladost. Kroz stoljeća i desetljeća, anti-aging je postao kolektivna opsesija koje smo svi dio, bilo svjesno ili podsvjesno. Anti-aging retorika postala je dio ne samo sadržaja kojim smo svakodnevno preplavljeni u medijima i na društvenim mrežama, već i dio našeg svakodnevnog života u kojem je činjenica da starimo postala jedan od najvećih izazova u najboljem, a jedan od najvećih problema u najgorem obliku.

Kako je opsesija mladošću počela?

 

 

Povijest iza anti-aging opsesije

 

Jedan od prvih primjera anti-aging rituala vodi nas u doba drevnog Egipta, u doba vladavine kraljice Kleopatre koja se svakodnevno kupala u magarećem mlijeku kako bi sačuvala mladolik izgled. Od 16. do 18. stoljeća pojedinci su radili na produžavanju života i vitalnosti starijih osoba jer su vjerovali da je starost vrijeme značajne vrijednosti.

No, u 19. stoljeću pristup anti-agingu se bitno mijenja – starost se ističe kao vrijeme kojega se treba bojati. Kao rezultat toga, mnogi kreću u potragu za različitim metodama i postupcima kojima bi starost u potpunosti eliminirali.

Iako malo toga dijeli sa zagovornicima ranog modernog razdoblja, anti-age pokret u 20. stoljeću jasno odražava mnoga uvjerenja zagovornika dugovječnosti iz prethodnog stoljeća. Obje skupine ne vide starost samo kao bolest koju treba iskorijeniti injekcijama i operacijama, već tvrde da starost predstavlja ogroman ekonomski teret. Također, u 20. stoljeću anti-aging postaje trend koji je sve češće i snažnije usmjeren prema ženama.

 

Na početku 21. stoljeća, anti-aging dolazi do svog vrhunca. Iako najčešće predstavljen kroz i poistovjećivan s bojama za kosu, skincare proizvodima, kozmetičkim tretmanima ili prehranom, iza pozadine nalazi se ideje koje u konačnici služe marginalizaciji samog procesa starenja općenito, a posebice kada je riječ o ženama. Osuđivanje na temelju starosti postalo je jedna od posljednjih društveno prihvaćenih predrasuda.

No, posljednje dvije, tri godine donijele su nezanemarivu promjenu. Može li ona donijeti kraj anti-aging ere?

Iako se nalazimo daleko od potpunog kraja anti-aging fenomena koji je duboko ukorijenjen u društvo, popularnu kulturu te beauty i modnu industriju, u posljednjih nekoliko godina definitivno je došlo do promjene. Na mjestima gdje je donedavno dominirao izraz anti-aging, sve češće možemo vidjeti izraz pro-aging. 

 

Početak pro-aging trenda

2017. godine, L’Oréal je privukao pažnju svjetskih medija modnom reviju koju su, uz brojna druga poznata lica, nosile Jane Fonda i Helen Miren. Kako su Jane Fonda i Helen Mirren zatvorile Champs-Élysées i uzdrmale Tjedan mode u Parizu, naslov je članka o reviji koji je sljedeći dan objavio američki Vogue. U članku je istaknut optimističan duh revije, ali i nešto što je ovu reviju izdvojilo od ostalih – raznolikost žena koje su nosile reviju, osobito kada je riječ o njihovoj. Pozitivne reakcije odjeknule su glasno i potaknule brojne druge modne i beauty brendove da u svoje kampanje uključe žene zrele dobi.

2021. godine razgovor o starenju ponovno je potaknuo And Just Like That…, spin off kultne serije Sex & The City. Poruke i mišljenja bila su podijeljena, a znakovi starenja vidljivi na glavnim glumicama bili su jednako kritizirani, kao i potencijalne plastične operacije kojima su se podvrgnule kako bi izgledale mlađe.

Kraj 2021. i 2022. donijele su male pomake u kojima možemo prepoznati početak pro-aging trend. Sijeda kosa istaknula se kao jedan od najvećih beauty trendova, neke od najuspješnijih modnih kampanja prigrlile su raznolikost u svakom pogledu, pa tako i kada je o dobi riječ, a o ljepoti i važnosti prihvaćanja starenja progovorile su mnoge poznate zvijezde poput Andie MacDowell, Emme Thompson i Salme Hayek.

Pro-aging – prolazni trend ili kraj anti-aging ere?

Nakon godina malih i često vrlo diskretnih promjena i pomaka u narativu vezanom uz starenje, 2023. godina donijela je vrijeme za transparentni zaokret koji je, na iznenađenje mnogih, potaknuo TikTok. Kao društvena mreža na kojoj je nemoguće izbjeći anti-aging sadržaj, često targetiran prema mladima djevojkama u ranim dvadesetima, nitko nije očekivao da će upravo TikTok imati važnu ulogu u pro-aging pokretu. No, upravo je prezasićenost anti-aging sadržajem bio razlog koji je potaknuo pro-aging trend na TikToku.

Katie Cameron, 29-godišnjoj freelance umjetnici, bilo je dosta konstantnog demoniziranja svakodnevnih aktivnosti u neprestanoj potrazi za očuvanjem mladosti. Katie je na svom TikTok profilu objavila video s naslovom “starting a pro aging routine out of spite for the grotesque anti aging industry”. Njezinu parodiju popularnih anti-aging rutina u samo nekoliko dana pogledalo je više od 100 tisuća ljudi. Iz dana u dan, pro-aging sadržaj bio je sve popularniji na TikToku, a novi trend prepoznali su i brojni tradicionalni mediji.

Pro-aging trend je u samo nekoliko mjeseci postao dovoljno velik da ga uskoro nitko neće moći zanemariti što bi moglo potaknuti velike promjene, osobito u beauty industriji. Iako njegovo vrijeme tek dolazi, pitanje koje ostaje je hoće li pro-aging biti tek jedan od prolaznih trendova ili će donijeti kraj anti-aging vladavine?

Kako prigrliti pro-aging?

Pro-aging slavi život i prepoznaje ljepotu procesa starenja. U središtu pro-aging trenda ističe se briga o umu i tijelu, njegovanje iznutra i izvana te slavljenje mudrosti i samopouzdanja koje dolaze s godinama.

No, kada govorimo o pro-aging trendu ili pokretu, važno je istaknuti da on nije isključiv i ne nameće sve ili ništa pristup. Možete imati pro-aging pristup i ići na kozmetičke zahvate zbog kojih se osjećate dobro. Ono što vas čini sretnim je vaša stvar. Ne morate odustati od tretmana lica, lasera ili čak botoksa da biste imali pro-aging pristup. Ono što zapravo definira pro-aging pristup je rad s vašim tijelom umjesto protiv njega.

Upravo zato, pretraživanjem pojma pro-aging pronaći ćete brojne male rituale koji će vam pomoći da se osjećate dobro u svojoj koži, da svojem tijelu pružite njegu koju zaslužuje i da, istovremeno, zaboravite na toksične i nerealne standarde kojima se dosad, svjesno ili podsvjesno, bili opterećeni.

 

Pro-aging rituali koje ćete obožavati

Masaža lica jedan je do najpopularnijih pro-aging rituala – i to s razlogom! Iako se često zanemaruje, masaža lica može biti jedna od najučinkovitijih metoda za podržavanje prirodnog procesa starenja.

Ono što masaža daje vašem licu, pokret daje vašem tijelu. Istezanje, hodanje i vježbe snage naše tijelo održavaju zdravim i jakim, smanjuju upale te podržavaju kosti i mišiće tijekom procesa starenja. Sve to održava se na našu vitalnost i držanje.

Prehrana je još jedan od važnih elemenata pro-aging pokreta. Ništa nije zabranjeno, važno je da uživate u hrani i da birate hranu koja vam daje energiju i nakon koje se osjećate dobro.

Iako ne podržava anti-aging retoriku u beauty industriji, pro-aging pokret ne isključuje dobru skincare rutinu. SPF je bez sumnje najvažniji korak koji čuva zdravlje vaše kože te sprječava njezino ubrzano starenje. Uz SPF, u svoju svakodnevnu rutinu dodajte hranjive sastojke poput ceramida, niacinamida i ulja bogatih vitaminima koji će se pobrinuti da vaša koža bude zdrava, njegovana i lijepa u svakoj dobi – čak i ako imate nekoliko finih linija ili bora.

Lookbook pro-aging favoriti

Ring Sport vijača, Intersport; Royal Green Essentials Multi Woman, Bio&Bio; Bite Me proteinski kolačić, Bio&Bio; Voelkel Shot s đumbirom i bobičastim voćem, Bio&Bio; Kiehl’s Vital Skin-Strengthening Super Serum; Jade Roller dvostrani roler za lice, Douglas