Preskakanje užeta – trening od kojeg se najbrže mršavi!

23. lip 2023

Preskakanje užeta osvojilo je i brojne zvijezde poput Adriane Lime, Reese Withersppon, Justina Bieber, Kate Hudson, Kim Kardashian…

Praktično, jeftino i svestrano – takvo je preskakanje užeta, aktivnost koja može pružiti širok raspon dobrobiti za kardiovaskularno, mišićno i mentalno zdravlje, ali i za mršavljenje i oblikovanje tijela. Naime, u samo 10 minuta preskakanja užeta dnevno potrošit ćete čak 200 kalorija, što je učinkovitije od većine sportova, kao i ojačati noge, stražnjicu, ramena, ruke i trbuh.

Preskakanje užeta prije svega je kardio vježba koja poboljšava koordinaciju i izdržljivost. Na početku će vam zasigurno biti teško odraditi više od nekoliko preskakanja, a da ne osjetite umor, no iznenadit ćete se kako ćete dosljednim vježbanjem zapravo u  kratkom roku povećati izdržljivost. Preskakanje užeta odlično je jer istovremeno daje veliku snagu mišićima i opušta ih. Zato je ova aktivnost uključena u režim vježbanja većine profesionalnih sportaša. Vježbanje, osobito ako je intenzivno poput ovoga, povećava cirkulaciju krvi ne samo u tijelu, nego i mozgu, pa tako poboljšava i mentalno zdravlje.

No ono zbog čega je preskakanje užeta osvojilo i mnoge slavne osobe, poput Adriane Lime, Reese Witherspoon, Jennifer Garner, Justina Biebera, Kate Hudson, Kim Kardashian…, zasigurno je vrlo velika učinkovitost kad je u pitanju sagorijevanje kalorija i smanjenje trbušne debljine. Vježbe intervalnog treninga visokog intenziteta (HIIT), u kojima se kao rekvizit često koristi upravo uže, pomažu smanjiti trbušno salo bez dijete i ojačati trbušne mišiće. Povećanje gustoće kostiju, poboljšanje funkcije pluća, aktivacija mišića cijelog tijela…, cijeli je niz zdravstvenih dobrobiti ovog treninga, koji ne zahtijeva ni vrijeme ni skupu opremu i možete ga odraditi gdje god se nalazili i u svako doba dana. Nema više izgovora za neaktivnost!

No, kao i kod svakog sporta, i ovaj zahtjeva mjere opreza kako ne bi došlo do ozljeda. Prije nego što krenete preskakati uže, zagrijte se 10-ak minuta, jer tijelo treba postepeno uvesti u jači tempo. Koliko god žurili, zapamtite da zagrijavanje pomaže u postupnom povećanju protoka krvi i otkucaja srca, pripremajući vas za pravi trening koji tek slijedi.

Nosite kvalitetne tenisice koje apsorbiraju udarce kako biste izbjegli ozljede.

Tenisice Nike, Intersport; tenisice Nike W React Infinity run, Intersport

Obratite pozornost na podlogu na kojoj preskačete uže. Prilikom preskakanja užeta pokušajte izbjegavati tvrde površine poput asfalta i betona koje ostavljaju malo prostora za amortizaciju udarca, čime se povećavaju šanse za ozljedu. Radije birajte travnatu, drvenu ili gumenu podlogu.
Koliko često netko preskače vrlo je važno za sprječavanje ozljeda koje se mogu izbjeći. Početnici su skloni zadobiti ozljede jer entuzijazam da brže dođete do svojih ciljeva često dovodi do previše stresa za tijelo, a time i do ozljeda.

Kada vježbate i potpuno ste usredotočeni na dovršavanje zadnjeg ponavljanja bez obzira na sve, vrlo je teško razlikovati normalnu bol od boli povezane s ozljedom. Bol u mišićima karakteriziraju umor i napetost koji se s vremenom mogu ublažiti istezanjem. Međutim, kada imate ozljedu, to se može prepoznati po probadajućoj boli, oteklini i umoru koji ne prolazi.

Odmor i oporavak vrlo su važni kada je riječ o vježbanju. Nastavite mijenjati svoju rutinu vježbanja varirajući između intenziteta i trajanja kako bi vam trening bio zanimljiviji. Tako ćete i mogućnost ozljede svesti na najmanju mjeru. Ne podcjenjujte važnost istezanja! Ljudi često podcjenjuju vrijednost dobre rutine istezanja i preskaču taj ‘korak’. Ono je ključno jer vas rješava napetosti u mišićima. Nekoliko joga asana nakon preskakanja užeta učinkovito će istegnuti mišiće i vratiti tijelo u balans.

Fotografije: Pexels i Instagram