Pokloni za Valentinovo: Čak i ako ste ‘hejter’ Dana zaljubljenih, ovo bi vam se moglo svidjeti

09. velj 2023

Nećemo se lagati - pokloni (za Valentinovo) uvijek izmame osmijeh na lice. Ove godine imamo još jedan, pomalo zaboravljen, adut

Pokloni za Valentinovo uvijek izazivaju kontroverze – ili ste izraziti ‘hejter’ i smatrate ih produktom modernog konzumerizma ili obožavate dijeliti i primati te male znakove pažnje i ljubavi. I, tako, uoči 14. veljače, uvijek se nameće pitanje – što pokloniti voljenoj osobi? Boginja Afrodita imala je ljubavnika – strastvenog lovca kojeg je jako voljela. Jednog dana, kad se nije vratio iz lova, otišla ga je tražiti, bosa trčeći po oštrom kamenju. Kad ga je našla mrtvog, zamolila je boga Zeusa da ga oživi. On joj nije uslišio molitve, ali je odlučio da iz svake njezine prolivene kapi krvi, izraste čudesan cvijet – i nastala je ruža, simbol ljubavi. I, uistinu, za Valentinovo se najviše poklanjaju crvene ruže, no – u duhu održivosti i ekološke osviještenosti – dostojna konkurencija bit će i bilo koje rano proljetno cvijeće, kao i, primjerice, cvijeće u teglicama.
Orhideje simboliziraju ljubav, lijepo mirišu i prekrasno izgledaju. Kod njih je super i to što cvjetaju i nekoliko puta godišnje, pa odaberete li varijantu cvijeta u tegli, dali ste, doista, velik doprinos održivosti. Osim toga, prema kineskoj tradiciji, orhideja unosi u dom sreću te potiče strast i plodnost. Ima li boljeg načina od ovog da nekome izrazite ljubav?

Postoji još jedan razlog zašto je cvijeće jedan od najčešćih poklona (i to ne samo za Valentinovo). Njime, naime, komuniciramo. Poznavanje jezika cvijeća nekada se smatralo dijelom opće kulture, pa su tako naši preci još davno znali da crvena simbolizira snagu, strast i ljubav, a bijela nježnost, duhovnost i nevinost, pa se, primjerice, za dolazak prinove u obitelj uvijek poklanjalo bijelo cvijeće. Bijela je i simbol svojevrsnog savršenstva, pa ako nekome želite poručiti da je baš savršen/a za vas (zašto ne?), znate što vam je činiti. Ako, pak, nekome želite izraziti svoje divljenje, ljubičasto cvijeće to će reći svojim specifičnim jezikom.

Iako smo više puta čuli kako je žuta boja znak ljubomore, čini se da to i nije baš tako, jer buket žutog cvijeća, kažu znalci, simbolizira – novi početak. Ako je, k tome, u buketu žuti iris, on će značiti i strast. Zasigurno već naslućujete što buket žutih narcisa poručuje? Možda: ‘Još sam uvijek zaljubljen u tebe, možda bi mogli pokušati ponovno!?’. Savršeno za one koji uoči Valentinova razmišljaju obnoviti staru ljubav. Ipak, sa žutim narcisima budite oprezni. Nama su prekrasni, ali cvjetna terminologija kaže da mogu simbolizirati prezir. Dakle, big ‘no’ za žute narcise. Barem ne za Valentinovo. Kakva šteta, jer su, doista, predivni.

Suncokret je cvijet koji također morate uključiti u svoju cvjetnu rapsodiju. Kad je morsku nimfu Klitiju napustio bog sunca Apolon i to zbog njezine sestre, Kitija je pobjegla u pustinju i sve do smrti, bez jela i pića, pratila je sunce. Nakon smrti, pretvorila se u suncokret – simbol obožavanja i snage.

Iako se može činiti da je Valentinovo tu da nas namami na dodatnu potrošnju, svrha ovog praznika ljubavi nipošto nije to. No, ipak, nećemo se ni lagati, jer – ruku na srce – dar svakome izmami osmijeh na lice. Izvorna ideja Valentinova malim je znacima pažnje pokazati nekome da vam je stalo – i mi to podržavamo. Zašto smo, primjerice, prestali slati čestitke? U poštanskom sandučiću, nažalost, danas nalazimo samo račune i razne letke; zar ne bi bilo lijepo dobiti i čestitku?! Čestitka je trajan poklon, vječan podsjetnik na lijepe trenutke. Osim toga, ne postoji poklon za koji možemo kazati da je više personaliziran od ovog. Par riječi napisanih ručno voljenoj osobi, cvijet ili neki drugi simboličan znak pažnje, svakome će (pa i skepticima) izmamiti osmijeh na lice.

U Arena Centru su, uoči Valentinova, za svoje posjetitelje pripremili pravu poslasticu. Naime, njihove poklon kartice, koje su već tradicionalno najdraži i najpraktičniji poklon, nalazit će se u novim kuvertama, gdje će ljudi moći napisati svoju poruku i poklon tako učiniti osobnijim. Dakle, kad kupite poklon karticu (13,27€ ili 99,98 kn najmanja je vrijednost poklon kartice u prodaji) na info pultu, dobit ćete i prigodnu kuvertu izrađenu od biorazgradivih materijala. Kupnjom poklon kartice posjetitelji će dobiti i cvijet za svoje najdraže, kojeg će od 11. do 14. veljače moći preuzeti na pop-up shopu s cvijećem, postavljenom u Arena Centru povodom Praznika ljubavi.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by R. M. Drake (@rmdrk)

Ako ne znate što voljenoj osobi poručiti za Valentinovo, evo malo inspiracije… Kako ne biti previše predvidljiv, a kazati puno?

Fotografije: Pexels i Instagram