Kvalitetne namirnice, prepoznatljiva aroma dima, dobro društvo u kavom vrtu ili na terasi… – čim provire prve zrake proljetnog sunca, to je znak da izvadimo iz podruma roštilj, obrišemo prašinu s vrtnog namještaja i spremni smo za grill party. Hrvati vole roštilj, koji najčešće uključuje mesni miks – hamburgere, kobasice, ćevape, odreske, marinirana pileća prsa…- no ukusi se i navike posljednje vrijeme mijenjaju, pa smo kao potrošači postali pronicljiviji, znatiželjniji i kreativniji u kuhanju na otvorenom. I industrija to prati, pa su za one koji, primjerice, ne preferiraju meso, izbacili i veliki izbor vegetarijanskih proizvoda za grill. Bilo kako bilo, hrana je uvijek moćno sredstvo koje nas okuplja oko stola i doprinosi dobrom raspoloženju, no savršeni grill party ide i uz udoban vrtni namještaj, dekoracije (da, obožavamo lampice u krošnjama drveća!) i, dakako, najvažnije, raspoloženo društvo.
Ponudite raznovrsnu hranu. Svatko ima svoje omiljeno meso za roštilj, stoga je važno ponuditi različite mogućnosti. Razmislite o posluživanju piletine, svinjetine, govedine, ali i vegetarijanskih opcija kao što je povrće na žaru ili vege hamburgeri.
Ne zaboravite priloge! Iako je meso zvijezda grill partyja, ne zaboravite ponuditi obilje ukusnih priloga koji će nadopuniti vašu gozbu. Klasične opcije kao što su krumpir salata, salata od kupusa i zapečeni grah uvijek su hit.
Nijedan roštilj nije potpun bez slatkog zalogaja za kraj. Razmislite o posluživanju klasičnog deserta poput pite od jabuka ili, želite li da priča bude još jednostavnija, pokušajte s voćem na žaru poput ananasa ili breskvi.
Pileći ražnjići s tikvicama i rajčicama
Sastojci: 500 g pilećih prsa, 1 režanj češnjaka, 3 žlice maslinova ulja, 3 žlice bijelog vina, 1 žličica sjeckanog bosiljka, sol, papar, 1 tikvica, 150 g cherry rajčica
Priprema: meso narežite na kocke veličine cherry rajčica koje ste pripremili. Češnjak oljuštite i nasjeckajte, a zatim ga pomiješajte s uljem, vinom, bosiljkom, solju i paprom. U tome marinirajte meso barem sat vremena, a poželjno i duže. Tikvice operite, očistite i narežite na komade. Rajčice također operite i po želji prepolovite. Meso izvadite iz marinade te ga, naizmjence s tikvicama i rajčicama, nabodite na drvene ili metalne štapiće. Pecite ih na roštilju 10-ak minuta i okrećite kako ne bi zagorjeli.
Marinada od piva i senfa
Sastojci: 1 boca piva, 8 žlica maslinova ulja, 3 žlice senfa, 20 zrna papra, 2 glavice luka, 1 list lovora, 2 češnja češnjaka (po želji
Priprema: pomiješajte pivo s uljem, senfom, paprom i lovorovim listom. Narežite luk na kolutove i njime prekrijte meso koje želite marinirati. Sada preko mesa prelijte marinadu, tako da prekriva cijelu količinu mesa. Nekoliko sati ostavite da se namače u hladnjaku. Možete po želji dodati do dva češnja češnjaka. U ovoj smjesi pripremite meso od kojeg ste planirati napraviti roštilj – imat će sasvim poseban i osebujan okus!
Prilog: salata od slanutka i graha
Sastojci: 400 g ocijeđenog slanutka iz konzerve, 400 g ocijeđenog crvenog graha iz konzerve, 400 g ocijeđenog bijelog graha iz konzerve, 1 ljubičasti luk, narezan na tanke ploške, 1 limun, 2 žlice maslinovog ulja, 2 žlica nasjeckane metvice, sol i papar, 400 g tune iz konzerve
Priprema: Obje vrste graha, slanutka i luk stavite u veliku zdjelu. Iscijedite sok polovice limuna i dolijte ulje. Dodajte metvicu pa dobro začinite paprom i soli. Sve pomiješajte i ostavite da stoji 10 minuta na sobnoj temperaturi. Neposredno prije serviranja umiješajte tunjevinu.
Bio burger od indijskih oraščića i crnog graha, bio &bio; jednokratni roštilj, Jysk; limenka King BBQ, Harissa; vrtni stol, Jysk; Old Texas tekući dim Hickory Smoke, Harissa; komplet 3 komada hvatača sunca, Pepco; lampice u obliku ananasa, Pepco; latex balon, Balon centar; spirale protiv komaraca, dm
Fotografije: Pexels i Freepik