Plant-based prehrana ili prehrana temeljena na biljnoj osnovi (u sebi krije i veganstvo i vegetarijanstvo) u posljednje je vrijeme top tema naše svakodnevnice. Prehrambeni trend koji podrazumijeva viši udio hrane biljnog podrijetla i niži udio hrane životinjskog podrijetla već 20 godina prakticira Helena Malogorski na čijem Instagramu više od 30 tisuća pratitelja može pronaći razne delicije i preporuke kako iskoristiti biljke na najbolji način – za sebe i planet.
Helena je marketinška stručnjakinja, entuzijastica, influencerica, pobornica zdrave hrane i zdravog lifestyle-a te nam je kao takva bila savršena sugovornica o ovoj aktualnoj temi koju ona uistinu živi svaki dan. Mi smo bili u potrazi za plant-based stvarnom pričom, ali i – s obzirom na back to school i back to work razdoblje, za plant-based receptima koji podižu koncentraciju i daju energiju.
Biljna prehrana iz prve ruke
Helena Malogorski rođena je u Berlinu, gdje je s obitelji živjela prvih nekoliko godina svog života. Kaže kako joj je odrastanje u velegradu svakako proširilo horizonte, omogućilo upoznavanje različitih kultura – što je uvelike utjecalo i na njezin odgoj, današnji put i način života.
Početkom 90-ih Helena se s obitelji vratila se u Hrvatsku, gdje nastavlja školovanje – osnovnu i srednju ekonomsku završava u Sisku te Ekonomski fakultet u Zagrebu. Iako je mnogo na putu zbog edukacija – London joj je stalno odredište, a Tel Aviv visoko na bucket listi- i u potrazi za najboljim i raznovrsnim biljnim sastojcima svjetskih kuhinja, dom joj je u Sisku gdje je i baza njezine obiteljske firme GEN za proizvodnju dodataka prehrani koju uspješno vodi s mamom Mirjanom.
Kako si i kada otkrila da je prehrana na biljnoj bazi nešto što ti baš treba?
– Škola, društvo i pubertet definitivno je najljepše razdoblje, ali u tim godinama zaista ne razmišljamo što unosimo u svoj organizam: jedemo prerađenu hranu, fast food, slatkiše, pijemo kave, sokove s previše šećera.. A sve će se to prije ili kasnije odraziti na naše zdravlje. Upravo se to dogodilo i meni pa početkom fakulteta započinju želučani problemi, problemi sa sinusima, bubrežni kamenci, nedostatak energije te posljedično tjeskoba i anksioznost. Prva pomoć je bila mama, koja je vrsni poznavatelj ljekovitog bilja i koja mi je svojim savjetima jako pomogla u inicijalnoj fazi.
No, kako sam inače osoba koja smatra da je svaki problem prikriveni blagoslov, i u to sam se uvjerila nebrojeno puta, shvatila sam da iz te situacije moram izvući ono najbolje. Krenula sam s prehranom po krvnim grupama, izbacila većinu životinjskih namirnica te prešla na biljnu hranu. Nakon završenog diplomskog, upisujem postdiplomski studij na Ekonomskom fakultetu, gdje u završnom radu spajam marketing i ekološku hranu – dva usko povezana područja koja trenutno imaju ogroman utjecaj u prehrambenom svijetu. Dakle, da nije bilo navedenih tegoba, danas vjerojatno ne bih radila posao koji radim – a to je pomaganje ljudima da promijene svoje životne navike i da se vrate na pravi put, a sve putem holističkog pristupa životu“.
Što se nalazi na tvom jelovniku?
– Moja prehrana se bazira na voću, povrću, sjemenkama i orašastim plodovima: smoothie, cijeđene sokovi i salate. Godinama ne konzumiram meso, jaja i mliječno, ali se znalo dogoditi da konzumiram nešto od ribe iz divljeg uzgoja. U Hrvatskoj možete nabaviti prekrasne plant-based namirnice i toliko sam zahvalna na trgovinama poput dm-a i bio&bio, koje stavljaju fokus na raznovrsnu, ali i vrlo kvalitetnu ponudu ovih proizvoda. U tom smislu nam mogu pozavidjeti mnoge europske zemlje. Što se tiče ugostiteljstva, većina restorana danas ima neki od specijaliteta u veganskoj varijanti, ali i ako nema, dobar konobar će vam uvijek iskombinirati obrok od raznih priloga iz ponude.
Koje su tvoji omiljeni izvori biljnih proteina?
– Moji omiljeni izvori biljnih proteina su spirulina, tofu, leća i quinoa. Soja i quinoa su kompletni proteini, što znači da sadrže svih 9 esencijalnih aminokiselina koje su potrebne ljudskom organizmu. Kada govorimo o biljnim proteinima, čak i ako ne konzumirate soju i quinou, možete kombinirati nekoliko biljnih namirnica u jednom obroku (riža + grah), kako bi unijeli kompletan protein u organizam, dakle nema straha da ćete biti u deficitu.
Koji je pravilan način pripreme planet-based jela?
-Ako kupujete namirnice, bilo konvencionalne, bilo organske, preporučljivo je da ih ostavite da odstoje u vodi u koju ćete dodati 1 žlicu sode bikarbone. Nakon 30 min izvadite povrće i dobro ga operite. Mi najčešće beremo divlje bilje, u području gdje smo sigurni da nema pesticida. Takvo zelenje peremo u vodi s jabučnim octom, kako bi eliminirali eventualne nametnike i prljavštinu. Također, naša obitelj ima veliki vrt, s povrćem od starinskih sorti sjemena, a cjelokupan proces vrtlarenja bazira se na principu održivosti. Jedna od najljepših stvari kod održivosti je proizvodnja vlastitog komposta – sav organski otpad iz naše kuhinje pretvara se u humus koji dalje koristimo u vrtu, a kako bi povrće dobilo iznimno hranjive sastojke i kako se ne bi koristili pesticidi. Iako je samoodrživost i vlastiti vrt danas pitanje luksuza u smislu nedostatka vremena i prostora, uvijek možete iskoristiti dodatan prostor na balkonu i zasaditi začinsko bilje ili mini povrće, kako bi barem nekim dijelom bili sigurni što unosite u svoj organizam. Također, ovo povezivanje s prirodom može biti jedna divna vrsta meditacije i opuštanja.
Što bi savjetovala ljudima koji žele prijeći na plant-based prehranu, ali ne mogu potpuno bez namirnica životinjskog podrijetla?
-Uvedite smoothie, salate i hladno prešane sokove. Smoothie je jedini obrok koji nije komplementaran, odnosno pije se sam, na prazan želudac. Napravite ga na bazi voća, zelenja i masnoća pa ćete već ujutro zadovoljiti potrebu za vitaminima i mineralima. Ako su ostali obroci klasični, uz svaki od njih se može napraviti nutritivno bogata salata koja će djelomično izbalansirati nedostatke ostalih namirnica. Ako je osoba sklona debljanju ili ima inzulinsku rezistenciju, dobro je pripaziti na kombiniranje ugljikohidrata i proteina, odnosno nije ih preporučljivo konzumirati zajedno u istom obroku. Hladno prešane sokove možete piti kroz cijeli dan, oni ne sadrže vlakna pa će imati blagotvoran utjecaj na cjelokupan metabolizam.
Smoothie recepti by Helena Malogorski
Zašto smoothie? Brzo ćete ga napraviti, na najefikasniji način u organizam ćete unijeti određene dodatke prehrani koje je najlakše popiti ako se miješaju s voćem.
Smoothie 2
-300ml vode
-par listova baby špinata
-Šaka borovnica
-3 datule
-1 žlica maslaca indijskih oraha
-½ avokada
-10ml Gelixa (antiparazitno, energija)
*Sve sastojke izblendati u blenderu i piti na prazan želudac. Ne konzumirati ostalu hranu sljedećih 90 min.
Bogatu ponudu plant-based proizvoda možete pronaći u Arena Centru: dm, Fast Fruit Smootihe bar, Müller, bio&bio, Harissa i Interspar.
Fotografije: Helena Malogorski instagram