Pet proljetnih salata koje će savršeno zamijeniti glavni obrok i držati vas sitima

15. ožu 2024

Ovo su savršena jela koja će vam dati energiju, bez osjećaja težine u želucu, te vam pomoći da ne budete gladni, iako ste na laganoj prehrani

S dolaskom proljeća mnogi donose odluku o promjeni prehrambenih navika kako bi se riješili nakupljenog ‘viška’ tijekom zime, bolje se osjećali, živjeli zdravije ili jednostavno žele manje fast fooda u svojoj prehrani. I, uistinu, fast food, kako njegov naziv kaže, uključuje hranu koja se brzo priprema, no to ne znači da izbor mora biti prženo i masno. Salate obogaćene mesom, tunom lososom, jajima, super su način da jedete raznoliko, a da za to ne morate provesti čitav dan u kuhinji. Ovo su naši favoriti kad su u pitanju proljetne salate.

#1

Keto bowl s junetinom bobom i miso preljevom

Sastojci:
Za Miso preljev: 1 žlica miso paste, 1 žlica vode, 2 žlice majoneze, 1 žlica soka od limete ili limuna, 1 žličica chili umaka, ½ žličice sezamovog ulja
Za ostatak jela: 450 g junetine, 1 žlica sezamovog ulja, 2 žlice soja umaka, 2 žlice rižinog octa, ¾ šalice boba (prethodno skuhanog ili iz limenke), 1 žalica riže (prethodno skuhane), 1 šalica nasjeckanog kupusa, sol, papar, po ½ šalice žute paprike, mrkve, svježih krastavaca, 1 žlica sjemenki sezama

Priprema: stavite miso pastu u mikrovalnu s vodom na nekoliko sekundi i dobro je promiješajte da olabavi. Dodajte ostatak sastojaka za preljev i miješajte dok se dobro ne sjedini.
U velikoj zdjeli pomiješajte sezamovo ulje, sojin umak i ocat i u tu mješavini marinirajte meso. Dok se meso marinira, skuhajte rižu i bob. U većoj vrućoj tavi ispecite junetinu (marinadu sačuvajte za kasnije), dodajte sol i papar te kad je meso gotovo, ostavite ga da još malo odstoji sa strane. U istu tavu dodajte kupus i žutu papriku narezanu na kockice te dodajte preostalu marinadu od junetine. Kuhajte dok povrće ne omekša, ali pazite da, ipak, ostane hrskavo.

Serviranje. narežite govedinu na trakice ili komade veličine zalogaja. U zdjelice za posluživanje rasporedite rižu, bob, govedinu, kupus i žutu papriku. Sve pokapajte miso preljevom i po vrhu pospite malo sezama.

#2

Grčka tuna salata

Sastojci: 250 g tune (ocijeđene), 1 šalica feta sira, 2 žlice osušenog origana, sol, papar, 8 cherry rajčica, krastavac (narezan na kockice), 2 žlice maslinova ulja, 2 jaja, 1 žlica crnog vinskog octa, ¼ limuna, narezanog na kriške

Priprema: izmrvite feta sir u zdjelu i pomiješajte s tunom i origanom. Začinite solju i paprom po ukusu. Narežite rajčice, krastavac i papriku. Dodajte u veliku zdjelu. Dodajte maslinovo ulje i promiješajte. Skuhate jaja i narežite ih na četvrtine te dodajte salati. Prelijte mješavinom tune/fete i ukrasite s još origana, svježe mljevenog crnog papra i kriškama limuna.

#3

Salata od piletine i povrća na azijski način

Sastojci: 2,5 šalice zelene salate (nasjeckane na trakice), 100 g bijelog kupusa, 100 g crvenog kupusa, 1 crvena paprika, 50 g klica graha, 100 g krastavaca narezanih na ploške, 450 g kuhane piletine
Dressing: 1 mladi luk, malo mljevenog češnjaka, 1/3 šalice maslinova ulja, 1/2 šalice soja imaka, ¼ šalice rižinog octa, 1 žlica sezamova ulja
Preljev: 1 crvena čili papričica (tanko narezana), 1 žličica sjemenki sezama

Priprema: u zdjeli pomiješajte zelenu salatu, bijeli kupus i crveni kupus, papriku, klice graha, krastavac i narezanu piletinu (prethodno skuhanu). U drugoj posudi (po mogućnosti s poklopcem) pomiješajte mladi luk, češnjak, đumbir, maslinovo ulje, soja umak, rižin ocat i sezamovo ulje. Čvrsto zatvorite poklopac i snažno protresite kako biste napravili preljev. Pola preljeva prelijte preko salate i promiješajte da se sjedini. Ukrasite komadičima crvene čili papričice i sjemenkama sezama. Poslužite s preostalim preljevom sa strane.

U užurbanoj svakodnevici nerijetko je teško uskladiti sve obveze, uključujući i pripremu (zdravih) obroka, no gastro ponuda brzih restorana, srećom, više se ne svodi samo na masne i pržene obroke. Arena Centar ima, doista, savršen food court, gdje možete uživati i u finim salatama, ali i brojnim drugim jelima za koje ne trebate posebne narudžbe i čekanja. Mi smo odabrali dvije super salate iz Gyotaku sushi bara i Koykan.

Pečeni losos bowl

Gyotaku  je tradicionalna japanska metoda otiskivanja ribe, koja datira iz sredine 19. stoljeća. Ovaj oblik prirodnog ispisa koristili su ribari za bilježenje ulova, a s vremenom je postao i oblik umjetnosti. Cilj Gyotaku sushi bara je, kombinacijom svježih sastojaka i  jedinstvene metode rolanja, stvarati mala umjetnička djela koja će se utisnuti na domaćoj gastro sceni i postati dio kulture. Naš favorit: pečeni losos bowl.

Sadržaj: Losos, Teriyaki umak, lisnate salate, krastavac, radič, mrkva, edamame, sushi riža, sezam, prženi luk

#4

Teriyaki Grilled Chicken

U Koykanu ovaj obrok možete naručiti u regular opciji: basmati riža, ukiseljena mrkva, edamame, trakice piletine sa žara, umak teriyaki, mješavina prženog sezama. Low carb opcija sadrži: ukiseljenu mrkva, edamame, mješavinu salate, mješavinu kupusa, trakice piletine sa žara, umak teriyaki i mješavinu prženog sezama.

#5

Fotografije: Pexels i Freepik