Perimenopauza: čest problem o kojem mnogi šute, ali ne i slavna Gwyneth Paltrow

25. lis 2023

Što kažu liječnici i kojih sedam promjena treba napraviti za najučinkovitije prirodno upravljanje perimenopauzom?

“Moj pristup perimenopauzi zapravo je nastojanje da sam zdrava i fizički i psihički”, nedavno je na svojem Instagram profilu o ovoj fazi ženskog zdravlja, kad se postepeno gubi funkcija jajnika i žena doživljava brojne promjene, progovorila i  slavna Gwyneth Paltrow. Za ovu 51-godišnju bivšu glumicu, a danas poduzetnicu, to konkretno znači zdrava crijeva, san, hidrataciju, meditaciju…, ali i slušanje savjeta liječnika i vlastitog instinkta. O perimenopauzi Gwyneth je već javno govorila 2021. kad je rekla kako je u njezinom slučaju „sve potpuno neregularno i iznenađujuće“, kako joj nerijetko srce ubrzano lupa kad navečer legne u krevet te kako hormoni, doista, nisu šala.

Nepravilni menstrualni ciklusi, valunzi (valovi vrućine) i noćno znojenje, umor, promjene raspoloženja, smanjenje libida, debljanje i nadutost, češće mokraćne infekcije, poteškoće s koncentracijom, osjetljivost i bolnost dojki, izraženiji PMS, poteškoće sa spavanjem, promjene kože i kose…, sve su to simptomi perimenopauze. Zbog hormonske neravnoteže događaju se i nakupljanje masnog tkiva oko trbuha, a zbog manjka estrogena, povisuje se razina LDL („štetnog“) kolesterola, a pada razina HDL („dobrog“) kolesterola, kao i do razvoja osteoporoze.

„Perimenopauza predstavlja višegodišnje razdoblje hormonskih promjena u kojem se postupno gasi funkcija jajnika. Perimenopauza se javlja 5-10 godina prije menopauze. Tijekom godina reproduktivnog razdoblja ‘troše’ se jajne stanice, pa je tako nakon 40. godine sve manje kvalitetnih jajnih stanica, mijenjaju se njihovi receptori, a samim time mijenja se i proizvodnja hormona – neravnoteža estrogena i progesterona dovodi do niza kliničkih tegoba vezanih uz razdoblje perimenopauze. Menopauza se obično javlja oko 50. godine života. Dob ulaska u menopauzu genetski je predodređena i ne ovisi o broju ovulacija – dakle, ne ovisi o broju porođaja, trudnoća, dojenju, amenoreji (odsustvu menstruacije) ili korištenju hormonske kontracepcije. Prijevremenom menopauzom smatra se ona koja započinje prije 40. Godine“, pojašnjava na svojem blogu dr. Tihana Mazalin iz Poliklinike Mazalin.

Liječniku se, savjetuje ova stručnjakinja, treba javiti ako je prisutno obilno menstrualno krvarenje (ono koje zahtijeva zamjenu higijenskog uloška/tampona svakih 1-2 sata); ako je menstrualno krvarenje dulje od sedam dana, ako se događa krvarenje između menstruacija ili nakon spolnog odnosa…

“Simptomi perimenopauze liječe se primjenom hormonske nadomjesne terapije. Najčešće se koristi kombinacija prirodnih estrogena (estradiol) i progesterona (gestageni). Progesteroni (gestageni) se daju kako bi se smanjio rizik od nastanka endometrija koji nastaje pri primjeni samog estrogena. U perimenopauzi se hormonsko nadomjesno liječenje (HNL) najčešće provodi ciklički kako bi se oponašao prirodni menstraucijski ciklus. Kontraindicirana je primjena hormonske nadomjesne terapije u žena s rakom dojke  rakom ili visokim rizikom za nastanak raka dojke te u žena s dubokom venskom trombozom. Primjena hormonskoga nadomjesnog liječenja već će nakon mjesec dana bitno smanjiti većinu simptoma perimenopauze, osobito valunge i noćno znojenje. Estrogeni djeluju neuroprotektivno, pa smanjuju rizik za Alzheimerovu demenciju, preveniraju gubitak kostiju te djeluju povoljno na kognitivne funkcije (pamćenje, koncentraciju, vrijeme reagiranja)“, pojašnjava dr. Mazalin.

Važno je naglasiti kako hormonska nadomjesna terapija nije isto što i oralna hormonska kontracepcija (kontracepcijske pilule),  stoga i ne pruža zaštitu od trudnoće. Osim sistemske hormonske terapije u obliku pilula, flastera ili intrauterinog uloška, dostupne su i estrogenske kreme, tablete i prsteni za lokalnu uporabu koji se koriste za liječenje vaginalne suhoće. Kao dodatna terapija koriste se i preparati kalcija i vitamin D za zdravlje kostiju. No ono što svakako treba napraviti je promjena životnog stila, jer je to najučinkovitija prirodna metoda upravljanja perimenopauzom.

Ojačajte kosti

Pad razine hormona estrogena može učiniti vaše kosti poroznima, odnosno sklonim lomovima. Zaštitite zdravlje svojih kostiju vježbom s utezima, plesom, pa čak i trčanjem ili brzim hodanjem. Namirnice bogate kalcijem i vitaminom D važne su za zdrave kosti, kao i uzimanje dodatka vitamina D, posebno u zimskim mjesecima.

Recite da estrogenskoj hrani

Neka istraživanja kažu da vas prehrana bogata izoflavonima, biljnim spojevima sličnim estrogenu, može zaštititi od valova vrućine. Dobri izvori su soja, tofu, bundeve, sezam…

Znojite se

Postoje neki dokazi da tjelesna aktivnost može smanjiti valove vrućine. Žene koje su u jednoj studiji slijedile 16-tjedni program vježbanja u teretani imale su manje valova vrućine u usporedbi s grupom koja nije vježbala. Osim toga, brojna su istraživanja povezala redovitu tjelovježbu s poboljšanjem raspoloženja i smanjenjem depresije, što su također česti simptomi u perimenopauzi.

Opustite se uz jogu

Američko istraživanje pokazalo je da žene koje pohađaju satove joge spavaju bolje i manje pate od nesanice od onih koje nisu vježbale jogu. U kombinaciji s intenzivnijom aktivnošću, poput brzog hodanja, plesa ili znojenja u teretani, trebalo bi vam pomoći da još bolje spavate.

Izbjegavajte okidače

Smanjite hranu i piće koji bi mogli izazvati ili pogoršati valove vrućine i noćno znojenje. Začinjena hrana često sadrži spoj kapsaicin,, koji stvara toplinu i pogoršava valove vrućine, dok kofein i alkohol mogu povećati dotok krvi u kožu i izazvati osjećaj crvenila. Razmislite o zamjeni jutarnje kave zdravim biljnim čajem.

Preskočite šećere

Izbjegavajte rafinirane šećere u obliku kolača, keksa, čokolade i slatkiša koji će povisiti šećer u krvi, nakon čega će uslijediti nagli pad, što će vas učiniti još umornijima. Zdrava, uravnotežena prehrana s puno svježeg voća i povrća pomoći će vam u održavanju zdrave razine kolesterola i osigurati da ste dobrog zdravlja da se nosite sa svim simptomima perimenopauze.

Birajte zdrave ugljikohidrate

Prelazak na složene ugljikohidrate kao što su integralna tjestenina, kruh i riža pomoći će uravnotežiti razinu šećera i učiniti da se dulje osjećate siti kako biste se oduprli iskušenju slatkog međuobroka.

Done rublje, Palmers; vitamin D, Farmacia; Melatonin Sleep, Polleo Sport; Lactogyn gel protiv vaginalne suhoće, Farmacia; prostirka za jogu ili vježbanje, Inter Sport; Bademovo ulje za podatnu kožu, L’Occitane