Ovo su jednostavne promjene, a definitivno čine razliku i mijenjaju naš svijet na bolje!

21. tra 2023

Ne samo da ćemo živjeti kvalitetnije nego ćemo i uštedjeti!

Dan planeta Zemlje svake se godine obilježava 22. travnja s ciljem podizanja svijesti o važnosti očuvanja okoliša. Tema ovogodišnjeg Dana planeta Zemlje ista je kao i lani –  “Investiraj u naš planet“. Usmjerena je na angažiranje više od jedne milijarde ljudi, vlada, institucija i poduzeća u prepoznavanju kolektivne odgovornosti i što bržem prijelazu na zeleno gospodarstvo.
Da su klimatske promjene velika prijetnja našem svijetu slaže se čak 82% ljudi, a 69% stanovnika smatra da svatko kao pojedinac može promijeniti taj negativan otisak. Podaci kažu i to da su ljudi u 2022. razdvajali znatno više otpada u odnosu na godinu prije, čak 50% više, te da je njih 56% više počelo koristiti višekratne vrećice za kupnju. Iako se na prvu mogu činiti kao mali i neznatni, upravo ovakvi koraci, te promjene koje radimo svakodnevno, mogu dovesti do željenog rezultata – zaustavljanja negativnih trendova kad je u pitanju ekologija.

Puno je načina na koje svaki pojedinac može doprinijeti tom cilju. I nisu nimalo komplicirani. Za početak, smanjite vlastitu potrošnju energije tako što ćete isključiti električne uređaje kada ih ne koristite, koristiti energetski učinkovite žarulje i druge uređaje, smanjiti korištenje klima uređaja i sl. Sigurno ste čuli za globalnu ekološku akciju Sat za planet Zemlju, u sklopu koje se u gradovima diljem svijeta posljednje subote u ožujku na sat vremena gase svjetla. Tu je inicijativu, kao znak prosvjeda protiv klimatskih promjena, pokrenula 2007. godine WWF (World Wide Fund for Nature), a australski Sydney bio je prvi grad koji je ugasio svoja svjetla.

Iako je to gašenje svjetla simbolično, studija kojom su se ispitivali podaci za razdoblje od šest godina u 10 zemalja pokazuje kako je isključivanje svjetla tijekom Sata za planet Zemlju smanjilo potrošnju električne energije u prosjeku za čak četiri posto. Samo sat vremena i uštede su na globalnoj razini bile ogromne! I Arena Centar aktivno traži načine kako unaprijediti energetsku učinkovitost. Kako bi smanjili potrošnju energije, primjerice,kompletno osvjetljenje unutar centra zamijenjeno je LED rasvjetom.

Smanjite korištenje plastike: ograničite uporabu jednokratnih plastičnih proizvoda, kupujte u rinfuzi, koristite platnene vrećice…, a također reciklirajte papir, karton, staklo, plastiku… Arena Centar, primjerice, primjer je dobre prakse, jer recikliraju čak 60% otpada prikupljenog u centru. Dolazi nam ljeto i vrijeme kad ćemo češće posezati za vodom zbog žeđi. Upravo u ovom razdoblju ekstremno se povećava količina plastične ambalaže. Umjesto da stalno kupujete plastične bočice s vodom i koristite ih jednokratno, nabavite bocu koju ćete uvijek nositi sa sobom u torbi i po potrebi nadopunjavati. To je jednostavan osoban doprinos svakog od nas. S ciljem smanjenja korištenja plastike, umjesto klasičnih PVC poklon kartica, u Arena Centru izradili su kartice od biorazgradivog materijala! Mali korak koji puno govori!

Zanimljiva je i činjenica da tehnološku vodu u Arena Centru crple iz vlastitog bunara, a ujedno ju koriste i za zalijevanje zelenih površina. I, uistinu, smanjiti potrošnju vode jedan je od važnih načina očuvanja planeta Zemlje.

Postoji nekoliko razloga zbog kojih je sve manje vode. Prije svega su to klimatske promjene, jer povećanje temperature doprinosi smanjenju količine vode u nekim područjima. S druge, pak, strane povećava se broj stanovništva i industrijska potrošnja, zbog čega su i potrebe za vodom veće, što je problem u područjima s ograničenim izvorima. Nadalje, loše upravljamo vodenim resursima, tj. nekontrolirano ispuštamo otpadne vode, zagađujemo izvore i sl.

No i svatko od nas u vlastitom domu čini mnoge greške. I stoga Isključite vodu kada ne koristite, popravite slavinu i tuševe koji cure, smanjite vrijeme tuširanja, kupujte uređaje s učinkovitom potrošnjom vode…

Koristite javni prijevoz ili vozite bicikl kad god možete, jer to je vaš doprinos smanjenju emisije stakleničkih plinova. Putovanje biciklom najbrži je, najlakši, najzdraviji i ekološki najprihvatljiviji način kretanja. Danci, kao poznati ljubitelji bicikla, koriste u prosijeku više od milijun dana bolovanja manje od  stanovnika koji ne koriste bicikl. Isto istraživanje pokazalo je i to da biciklisti smanjuju emisiju CO2 u prosjeku za 20.000 tona godišnje. Kupujte lokalno, u vašoj zajednici, jer i to smanjuje emisije stakleničkih plinova koje nastaju transportom.

Arena Centar ima preko 200 trgovina i usluga, a svima je zajednički cilj – društveno odgovorno poslovanje.  Odjeću koju više ne nosite možete odnijeti u Zaru koja joj udahnjuje novi život i donira humanitarnim organizacijama ili u H&M koji je reciklira i pretvara u nove kolekcije, a vama će darovati karticu s 10% popusta pri svakoj reciklaži.

U The Body Shop-u Arena Centru možete odnijeti prazne ambalaže njihovih proizvoda koje će oni reciklirati. Za svakih pet donesenih praznih ambalaža dobit ćete na poklon gel za tuširanje od 60 ml po vašoj želji. Super program ima i Nespresso u čiju trgovinu možete donijeti svoje potrošene aluminijske kapsule iz aparata za kavu, a oni će ih reciklirati. Također, Lush za dio asortimana uopće nema ambalažu.

Pojedini brendovi među kojima su Timberland, adidas, Nike, Yamamay, Napapijri, Calzedonia, Aldo, The North Face i drugi imaju odlične komade od recikliranih materijala koji su vrlo kvalitetni i, najbitnije, mogu se ponovno reciklirati.

CineStar kao najveći regionalni kino lanac uveo je značajne promjene u svoje poslovanje s ciljem društvene odgovornosti. Upotrebu plastičnih materijala smanjuje iz godine u godinu ili ih potpuno izbacuje. Konkretno, plastične slamke su zamijenjene papirnatima, poklon kartice više nisu napravljene od plastike nego od papira, a kod proslava rođendana za djecu koristi se drveni pribor za jelo. Također se svakodnevno potiče online kupovina ulaznica bez printanja.

Arena Centar ostavlja ‘utisak, a ne otisak’ i izvan samog shopping centra. Na inicijativu prvih susjeda zasadili su drvored uz ulicu Jaruščica, sa stražnje strane centra. Za najmlađe posjetitelje i susjede ispred Arena Centra nalazi se dječji parkić koji je prilagođen djeci s posebnim potrebama, dok je za one koji vole biciklirati na ulazima u centar pet stanica za bicikle, kao i stanica za sustav javnih bicikala.

Više o društveno odgovornom poslovanju omiljenog shopping centra potražite OVDJE.

Fotografije: Pexelles