Originalne influencerice: Marija Jurić Zagorka

29. ožu 2023

Proljetna kampanja Arena Centra posvećena je ženama koje su obilježile povijest i koje doista možemo nazvati originalnim influencericama. Upoznajte Mariju Jurić Zagorku!

S dvanaest godina pokrenula je svoje prve novine, godinu dana nakon objavila je svoju prvu crticu Pod sljemenom u tada popularnom časopisu za mlade Bršljan, s četrnaest godina piše svoj prvi dramski tekst, a s petnaest godina domoljubnu dramu u stihovima naslovljenu Katarina Zrinska. I to je bio tek početak uzbudljivog života Marije Jurić Zagorke.

Na pragu 20. stoljeća, Marija Jurić Zagorka izgradila je karijeru koja bi ju u današnje vrijeme istaknula kao jednu od najuspješnijih žena. Iako je u vrijeme u kojem je živjela bila suočena s brojnim preprekama i suvremenicima koji su je pokušavali zaustaviti, za Mariju Jurić Zagorku, za njezin nevjerojatni talent, nepokolebljiv duh i napredne stavove, ništa nije bilo nemoguće!

Kako je kćer upravitelja imanja grofa Erdödyja postala najčitanija novinarka, međunarodno priznata analitičarka i autorica najpopularnijih romana?

 

2. ožujka 1873. godine na plemićkom imanju Negovec rodila se Marija Jurić. Njezini roditelji, Ivan Jurić i Josipa Jurić živjeli u to su vrijeme živjeli na imanju grofa Erdödyja na kojem je Ivan Jurić bio upravitelj.

Ubrzo nakon Marijina rođenja, njezini su se roditelji preselili na imanje Golubovec u blizini Krapine čiji je vlasnik bio barun Geza Rauch. Tu je Zagorka provela djetinjstvo koje je bilo obilježeno nesretnim brakom njezinih roditelja, te čestim svađama i nerazumijevanjem u obitelji.

Pozitivna strana njezinog djetinjstva bila je privatna poduka koju je dobila zajedno s plemićkom djecom, pokazujući izrazitu inteligenciju i darovitost. Školovanje je nastavila u Varaždinu i u Višoj djevojačkoj školi u samostanu Sestara milosrdnica u Zagrebu. Iako je barun Rauch predlagao da se Marija nastavi školovati u Švicarskoj o njegovom trošku, roditelji joj nisu omogućili daljnje školovanje.

 

 

Nakon povratka u Zagorje, Marija osniva i uređuje krapinski učenički list Zagorsko proljeće i to pod muškim pseudonimom M. Jurica Zagorski. No, prvi i jedini broj toga lista izašao je u ljeto 1890., a nakon toga je bio zabranjen zbog njezinog uvodnika „Duh Matije Gupca optužuje – što kasnija pokoljenja nisu iskoristila prolivenu krv i još danas robuju“.

Od 1890. do 1895. godine, Zagorkin život obilježio je prisilni i nesretni brak. Uz pomoć slovačke sluškinje koja joj je posudila svoju odjeću, Zagorka bježi vlakom natrag u Hrvatsku i započinje svoju novinarsku, književnu i aktivističku karijeru.

U godinama koje su uslijedile, Marija Jurić Zagorka je pisala političke kritike i feminističke tekstove, romane i drame, sudjelovala je u uličnim demonstracijama i bila jedna od osnivača i članova upravnog odbora Hrvatskog novinarskog društva. Iako je u Hrvatskoj nailazila na veliki otpor od svojih suvremenika, njezin talent i rad nije prošao nezapaženo. O njoj kao prvoj novinarki na prostoru srednje Europe pisale su francuske, njemačke, talijanske, bečke, pa čak i američke novine. Njezin talent od samog je početka prepoznala i publika koja nikad nije nasjela na kritike njenih kolega, već je njen rad nagradila najvećom čitanošću.

 

 

Prkos i inat Zagorka je snažno izražavala i kroz vlastiti stil. Iako je u portretima i monumentalnoj interpretaciji ostala zabilježena kao dama s kišobranom, Zagorka je preferirala hlače, nosila muški štap, kravatu i šešir ispod kojeg je skrivala svoju dugu kosu- I svojim haljinama, Zagorka je izražavala politički aktivizam, prkoseći vladajućoj struji motivima narodnih nošnji koje je iskoristila i za naslovnicu svojeg magazina za žene— Hrvatico.

Njezin nevjerojatni život, ogromni talent i odvažni stil i danas su inspiracija mnogim ženama zbog čega Mariju Jurić Zagorku zaista možemo nazvati originalnom influencericom. Sve su to razlozi zbog kojih je Marija Jurić Zagorka zasluženo našla svoje mjesto među inspirativnim ženama koje su obilježile povijest, a kojima je posvećena proljetna kampanja Arena Centra.

 

 

Od 8. ožujka do 2. travnja, posjetite Arena centar i na Trgu Dalmacija razgledajte izložbu ormara nevjerojatnih i nezaboravnih povijesnih ženskih ličnosti. U Zagorkinom ormaru otkrijte odjeću stvorenu za žene koje krše pravila i same ispisuju svoj put – hrabre krojeve odijela, odvažne uzorke i modne dodatke kroz koje ćete izraziti svoj stav.

U stilu Marije Jurić Zagorke pronađite i inspiraciju za proljetni poslovni look. U Lookbook modnom editorijalu, pronađite inspiraciju u kombinaciji koja spaja modele inspirirane muškim odjevnim komadima i modnim dodacima, a neke od modela možete posuditi i ravno iz muškog ormara.

Reserved baloner; Reserved blejzer; Lamante bijela košulja, Angels Never Die; Mohito bermude; Varteks kravata; Aldo mokasinke; Liu Jo torba

 

Još nekoliko proljetnih noviteta inspiriranih Marijom Jurić Zagorkom otkrijte u nastavku, a priče o drugim originalnim influencericama koje su promijenile povijest, a koje će ovog proljeća promijeniti naše garderobe pronađite ovdje!

LC Waikiki blejzer; Lelune narukvica od bisera, Mark Pjetri; Reserved bluza; Mango hlače; Timberland ruksak; Polona Polona šalica, Hoću knjigu; Peerless 125 Cross zlatna kemijska olovka, Mark Pjetri

 

Foto: Kristina Vrdoljak