Originalne influencerice: Ada Lovelace

13. ožu 2023

Proljetna kampanja Arena Centra posvećena je ženama koje su obilježile povijest i koje doista možemo nazvati originalnim influencericama. Upoznajte Adu Lovelace!

Ada Lovelace bila je plemkinja i kćer čuvenog pjesnika Lorda Byrona. Iako bi to samo po sebi bilo dovoljno da ostane zapisana u povijesnim knjigama, Ada je odmalena znala da neće ostati u sjeni svog statusa i svog oca. Kako je Ada Lovelace postala simbol svih žena koje karijeru grade pretežno muškim, STEM područjima?

Adin život započeo je neočekivanim preokretom. Samo mjesec dana nakon njezinog rođenja, Adina majka Anabella Byron odlučila je udaljiti svoju kćer od njezinog oca Lorda Byrona i zajedno sa svojom kćeri napustiti njihov dom u Londonu. Anabella je bila potpuna suprotnost svom suprugu, koji ju je često nazivao princezom paralelograma, i za svoju je kćer priželjkivala život drugačiji od onog Lorda Byrona. Anabella nije htjela da Ada odrasta okružena umjetnošću i poezijom, već ju je odmalena usmjeravala na izučavanje različitih prirodnih znanosti, a prvenstveno matematike.

Ono što nijedan od njenih roditelja nije mogao predvidjeti je nevjerojatni način na koji će Ada pomiriti i spojiti suprotstavljene utjecaje svojih roditelja. Zahvaljujući poetskom senzibilitetu i talentu koji je naslijedila od svog oca te obrazovanju usmjerenim na prirodne znanosti na kojem je inzistirala njezina majka, u Adinim rukama znamenke i jednadžbe postat će umjetnost za sebe i zauvijek promijeniti svijet.

 

 

Nije bilo potrebno puno vremena da Ana počne otkrivati i istraživati genijalnost svog uma. Kad joj je bilo samo dvanaest godina, Ada je htjela letjeti. Svojoj romantičarskoj ideji Ada je pristupila drugačije od drugih – umjesto sanjarenja, Ada je odabrala metodični pristup te krenula proučavati ptice i istraživati različite materijale i tkanine koje bi mogla iskoristiti za izradu krila.

Adino obrazovanje kroz njezine se tinejdžerske godine nastavilo pod vodstvom najvećih matematičkih umova svih vremena, a njezin najistaknutiji mentor bio je britanski matematičar Charles Babbage, poznat i kao otac računala. 

I dok se Babbage, baš poput i njezinih drugih mentora, fokusirao isključivo na računanje i procesuiranje brojčanih podataka, Ada je istom problemu pristupila potpuno drugačije.

 

 

 

 

Ada je u matematiku unijela pojam “poetske znanosti” smatrajući kako je za znanstveni rad važno njegovati imaginativnost i propitkivati način na koji se pojedinac i društvo mogu koristiti novootkrivenim tehnologijama. 1843. Babbage je razvijao analitički stroj, a svoju dugogodišnju suradnicu Adu zamolio je da prevede bilješke njegovog francuskog inženjera na engleski jezik. Ada ne samo da je prevela bilješke, već je dodala i svoje, potpisavši ih inicijalima A.L.L..

Babbage nikada nije dobio dovoljno sredstava da dovrši analitički stroj, a Adine bilješke su zaboravljene.

Ipak, 1953. godine njezine su bilješke ponovno otkrivene i objavljene u knjizi o digitalnom računalstvu koja je pokazala kako računala rade slijedeći obrasce. Davno prije nego što je izumljeno prvo računalo, Ada je zahvaljujući svojoj mašti, smjelosti i protivljenju ustajalim praksama uspjela stvoriti prvi algoritam za korištenje na računalu, a njene bilješke danas se smatraju prvim računalnim programom.

 

 

Iako je svoj život u potpunosti posvetila znanosti, Ada je u sebi uvijek nosila i romantičarski senzibilitet svog oca koji je, osim u njezinom poetičnom pristupu brojevima, bio vidljiv i u njezinom osobnom stilu koji je uvijek odisao elegancijom i profinjenošću plemkinje. Njezini nam portreti otkrivaju dio njezinog viktorijanskog ormara koji je poslužio kao inspiracija brojnim stempunk autorima, a Adin status originalne influencerice potvrđuju i brojni stripovi i računalne igre u kojima se pojavljuje kao lik.

Kako bi izgledala suvremena interpretacija Adinog ženstvenog i profinjenog stila?

Od 8. ožujka do 2. travnja, posjetite Arena centar i na Trgu Dalmacija razgledajte izložbu ormara nevjerojatnih i nezaboravnih povijesnih ženskih ličnosti. U ormaru Ade Lovelace otkrijte efektne modele iz novih proljetnih kolekcija koji asociraju na raskošne materijale i ukrase viktorijanskih haljina te modne dodatke u signature ljubičastim tonovima.

Osim kao inspiracija za proljetnu kampanju Arena Centra, Ada Lovelace poslužila je i kao inspiracija iza Lookbook modnog editorijala posvećenog proljetnoj poslovnoj garderobi inspiriranoj originalnim influencericama. Raskoš Adinog ormara ove godine prenesite u svoj poslovni look uz pomoć voluminoznih rukava na klasičnoj bijeloj košulji, midi haljini koja spaja nježnost pastelne boje i ženstvenost A kroja te uz pomoć efektnih modnih dodataka koji evociraju raskoš viktorijanske mode.

Guess košulja, Fashion & Friends; Mango haljina; Mango baloner; Versace Jeans Couture cipele, Fashion & Friends; Versace Jeans Couture torba, Fashion & Friends; Aldo naušnice, Mango naušnica, Zaks prsten 

 

Još nekoliko proljetnih noviteta inspiriranih genijalnom Adom Lovelace otkrijte u nastavku, a priču o kraljici Kleopatri te modne novitete i outfite ideje inspirirane njezinim stilom pronađite ovdje.

Mark Pjetri Cameo Italiano prsten; Brosway naušnice, Dicta; Aldo cipele; New Yorker haljina; Hugo Boss zlatna kemijska olovka, Mark Pjetri; Guerlain Meteorites Light Revealing Pearls of Powder highlighter, Douglas

 

Foto: Kristina Vrdoljak