Obavili smo prvi šoping s eurima! Ovako smo platili kavu i ‘ulove’ na sniženju, a napojnica je bila priča za sebe

05. sij 2023

Šoping u eurima, umjesto u kunama, zapravo nije izazvao nikakvo posebno uzbuđenje, osim što smo imali nedoumicu oko napojnice. Po svemu sudeći najteže će biti riješiti se navike preračunavanja eura u kune. Tek tad to uspijemo, biti će to definitivno zbogom staroj valuti

Kako je izgledao vaš prvi šoping u eurima? Uvođenje eura u Hrvatskoj top je tema već danima, i prije 1. siječnja otkad je kao službena valuta zamijenio kune. Iako se još nismo konačno oprostili od kune, jer sve do 15. siječnja možemo plaćati i u staroj valuti, zanimljivo je promatrati što se događa po trgovinama, šoping centrima, kafićima, restoranima i drugim mjestima gdje se odvija transfer novca.

 

Među hrvatskim građanima euro generalno nije dočekan s oduševljenjem, ali stav većine financijskih analitičara je kako se ne treba se bojati eura jer nova službena valuta u Hrvatskoj neće biti ni kreator problema ni donositelj rješenja za naš život i standard. ‘Zaokruživanje’ cijena moglo bi nam ne ići u prilog, jer će ih, smatraju građani, mnogi ‘zaokružiti’ na više, no – ako je vjerovati stručnjacima – ne trebamo se bojati crnog scenarija, već iskoristiti benefite, prije svega poništavanje tečajnih rizika, odnosno nestajanje konverzijskih i transakcijskih troškova. Osim toga, iskustva drugih zemalja, koje su prije nas uvele euro, pokazuju kako nakon toga nije došlo do značajnog porasta cijena niti pada životnog standarda građana. Bilo kako bilo, euro je tu, a nas je zanimalo kako stvari funkcioniraju u praksi. Uputili smo se u najomiljeniji šoping centar Zagrepčana, Arenu Centar, gdje smo popili kavu, pokušali razmijeniti kune u eure i ‘ulovili’ super stvari na zimskom sniženju.

Prvo što smo primijetili kad smo ušli u Arena Centar bili su natpisi ‘sale’ na izlozima trgovina. Za većinu ljudi, to je zov na trošenje, čak i onih stvari koje nismo planirali kupiti. Nakon šetnje centrom i ‘vaganja’ pro & contra, izbor je pao na statement komade za cijelu obitelj. I, uistinu, sniženja su prilika da kupimo konkretne stvari po povoljnijim cijenama i, zapravo, na neki način, više uštedimo. Ukupan iznos kupnje: 442,91 euro. Plaćam karticom, jer to uključuje mogućnost ‘razbijanja’ većeg iznosa na rata, a i to je najjednostavniji način i za prodavačice i za mene. Nitko ne razmišlja o vraćanju ostatka eura.

Blukids, dječja jakna, prije 54, 28 eura (409 kn), cijena s popustom 38 eura (286,30 kn); Varteks, ženski smeđe-zeleni karirani kaput, prije 476 eura (3.586,42 kn), cijena s popustom 285,60 eura (2.151,85 kn); Galileo, Nordica Brown muški sako, prije 179,90 eura (1.355,46 kn), cijena s popustom, 119,31eura (898,94 kn)

Nakon dobrog šopinga, vrijeme je za predah. Kava u Lorca baru. Velika kava s mlijekom 1,99 eura. Plaćam s dva eura. Jedan cent teško se može nazvati napojnicom, ali u novčaniku imam kovanicu od 1 eura. Na prvu mi se to čini ok, no kad razmislim i preračunam u kune, ne želim ostaviti 7,5 kuna napojnice.

Kako nakon 15. siječnja više neće biti moguće plaćati u kunama, većina ljudi želi razmijeniti novčanice. Poslovnica Privredne banke Zagreb u Arena Centru radi punom parom. Pred ovom poslovnicom na prizemlju Centra stvaraju se redovi, baš kao i pred Finom i Hrvatskom poštom, jer svi žele kupiti eure i razmijeniti kovanice lipa i kuna. Iako će to u tim poslovnicama moći bez naknade činiti sve do kraja 2023. godine, čini se kako svi žele što prije krenuti u novu avanturu.

Priča oko uvođenja eura u Hrvatskoj pomalo je, čini se,  predimenzionirana, jer građani će se vrlo brzo prilagoditi novim okolnostima. Nema razloga zašto bi naš život na bilo koji način bio kompliciraniji zbog eura. No jedna ključna promjena ipak će se dogoditi. Morat ćemo prilagoditi novčanike – na kovanice. Jer, s 1. siječnjem i novom valutom u Hrvatskoj sad ih imamo više nego prije.

Fotografije: Pexeles