Novi trend: meditacija otvorenih očiju – obožava je i Gwyneth Paltrow

23. tra 2024

Kako postići unutarnji mir i rasterećenje od stresa te ukrasti u danu više vremena za sebe, unatoč vanjskom okruženju?

Meditacija je tehnika kojom se preusmjerava naš fokus i pažnja u cilju postizanja unutarnje ravnoteže i mira. Unatoč sjajnoj reputaciji, meditacija ne dolazi svima prirodno ili lako –  mnogi ne mogu mirno sjediti i smiriti užurbane misli. Za razliku od tradicionalne meditacije koja podrazumijeva zatvaranje očiju kako bi se smanjile sve vanjske distrakcije, posljednje vrijeme sve je više poklonika sasvim suprotne prakse – meditacije otvorenih očiju po principu ‘kratko, ali često’. Kako postići unutarnji mir i rasterećenje od stresa, unatoč vanjskom okruženju? Cilj ovog načina meditacije je održavanje svijesti i prisutnosti ne samo u idealnim uvjetima, kakva je praksa kod klasične meditacije, već u svim aspektima života. U praksi to znači da meditacija otvorenih očiju omogućuje da meditirate bilo kada i bilo gdje, čak i usred užurbanosti modernog dana. Ona vas tjera da budete svjesni svoje okoline, ali i da se više trudite kako biste pronašli fokus. Doista je važno u svakom danu pronaći trenutke za sebe i za opuštanje. Jedna od najvećih zagovornica meditacije otvorenih očiju je i bivša glumica, a danas poduzetnica Gwyneth Paltrow.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Gwyneth Paltrow (@gwynethpaltrow)

“Već neko vrijeme radim na nečemu što mi je posebno blisko srcu: meditaciji otvorenih očiju, zbog čega sam postala i suvlasnica aplikacije @MomentsofSpace za buđenje svijesti kroz moćnu meditaciju otvorenih očiju. To je promijenilo moj život. Mogu sjediti za stolom, hodati po stanu ili biti na telefonu i mogu meditirati! Sviđa mi se ta ideja koja je promijenila ‘igru’ i produbila rezultate onoga što meditacijom mogu učiniti za sebe“, rekla je Paltrow, koja je posljednjih godina u potpunosti posvećena unapređenju lifestylea kroz alternativne terapije. Još 2008. pokrenula je vlastiti brend Goop, zbog kojeg je, doduše, često i na meti kritika. No najnoviji business, fleksibilan i praktičan način uključivanja svjesnosti i meditacije u ritam svakodnevnog života, već ima puno poklonika. Meditaciju otvorenih očiju lako je integrirati u dnevne aktivnosti, što omogućuje čovjeku da njeguje svjesnost dok se bavi rutinskim zadacima.

Meditaciju otvorenih očiju neki smatraju težom od tradicionalne meditacije. Naime, nekima će na početku držanje očiju otvorenima biti izazovno, jer zahtijeva drugačiju vrstu fokusa, gdje je cilj zadržati ‘meki’ pogled, bez dubljeg povezivanja s vizualnim podražajima, što može biti nova vještina koju treba savladati. Pojednostavljeno rečeno, vidite sve izvanjsko i svjesni ste, ali ne vidite, jer ste uspjeli postići toliko potreban odmak i opustiti se u ‘kaosu’.
Započnite tako da zadržite blagi otvoreni pogled na srednjoj udaljenosti, bez fokusiranja na bilo koju određenu stvar. Zatim se usredotočite na to da taj pogled ostane miran, unatoč okolnim distrakcijama. Vaš će se um polako povezivati s unutarnjom sviješću i donijeti vam olakšanje od stresa.

Prije meditacije, korisno je uključiti tehnike disanja kako biste razbistrili um i ostali prisutni. Jedna od popularnih tehnika je metoda disanja 4-7-8: udahnite 4 sekunde, zadržite dah 7 sekundi i izdahnite 8 sekundi. Druga opcija je metoda 3-2-1: udahnite 3 sekunde, zadržite 2 sekunde i izdahnite 1 sekundu. Ove tehnike pomažu smiriti um i usmjeriti fokus na sadašnji trenutak. Održavanje meditativnog stanja s otvorenim očima svakako je moguće, no ne za sve. Nekima je lakše ostati prizemljen i budan s otvorenim očima, dok drugi više vole fokus na unutra koji dolazi sa zatvorenim očima. Na kraju dana, odluka o meditaciji otvorenih ili zatvorenih očiju stvar je pojedinca. Neki će možda otkriti da im kombinacija oba najbolje odgovara, ovisno o vremenu i okruženju. Važno je eksperimentirati i vidjeti što je najugodnije i najučinkovitije za održavanje meditativnog stanja.

Osim meditacije, za efikasnu borbu protiv stresa važan je kvalitetan san, ali i fizička aktivnost. Super rekvizit za vježbanje, kao i dodatak prehrani za bolji san pronašli smo u Polleo Sportu u Arena Centru.

Martina Boss, certificirana fitness trenerica, u sklopu svoje linije sa zoe Nutritionom osmislila je Boss Sleep formulu koja sadrži dva ključna sastojka: GABA, amino kiselinu koja pomaže kod pamćenja te doprinosi boljoj koncentraciji te l-triptofan, koji sudjeluje u sintezi serotonina. Opće je poznato kako je serotonin ključan za emocionalnu ravnotežu i smirenost te pridonosi opuštanju te psihičkom i fizičkom zdravlju, kao i zdravom snu. Jedinstvena mješavina aminokiselina, biljnih prahova i ekstrakata, cinka te vitamina B6 uključuje i gljivu reishi, ashwagandhu te ekstrakt kamilice koji se tradicionalno koristi prije sna, dok sam vitamin B6 pomaže kod i iscrpljenosti te potpomaže metabolizmu kod stvaranja energije i regulacije hormonalne aktivnosti. 

Yoga Wheel je šuplji, okrugli rekvizit koji služi kao pomoć u istezanju, smanjenju napetosti i poboljšanju fleksibilnosti. Zoe Yoga Wheel može pomoći otkloniti bol u leđima i prsima te napetost kralježnice, a može izdržati i do 200 kilograma težine. Vježbanje s ovim inovativnim rekvizitom doprinosi snazi i izdržljivosti tijela.

Foto (cover): Freepik