Čak i ako niste neki veliki obožavatelj/ica nogometnog navijanja, ovih biste se dana mogli iznenaditi s kojom vas euforičnom snagom obuzima nogometno “ludilo” te kako svoj dnevni ritam aktivnosti prilagođavate gustom rasporedu utakmica.
Svjetsko nogometno prvenstvo u Kataru počinje 20. studenog i traje sve do 18. prosinca. Čekaju nas 64 utakmice, preko 700 igrača i nastupi 32 nacionalne momčadi. Sve ovo je razlog što smo krenuli s ozbiljnim pripremama za navijanje – i ne možemo ne primjetiti kako je baš zgodno (ako možda trebate novi, veliki televizor!) što je početak ovog najprestižnijeg sportskog događanja “palo” u tjedan najvažnijeg shopping praznika, Black Friday.
Hrvatska reprezentacija svoju prvu utakmicu na 22. Svjetskom nogometno prvenstvu igra u Al Khoru s Marokom, u srijedu 23. studenog u 11 sati ujutro po našem vremenu; drugu protiv Kanade u nedjelju, 27. studenog od 17 sati u Dohi, a treći susret je protiv Belgije u četvrtak, 1. prosinca od 16 sati u Al Rayyanu. A onda osmina finala…
Dobra priprema
Ukratko, mnogo je razloga da se tijekom trajanja Svjetskog nogometnog prvenstva veselo podružite s prijateljima i rodbinom ispred malih ekrana– uz slasne zalogaje.
U potrazi za receptima jela koja sjajno “idu” uz navijanje, inspiraciju smo pronašli u ponudi Arena Food Courta, a sastojke u trgovinama Interspar, bio&bio i Harissa.
Ono što je važno kod snack-recepata za navijanje jest njihova brza i laka priprema, da ih se može pripremiti doslovce desetak minuta prije utakmice te da ih je praktično servirati i konzumirati u velikom društvu.
Fritule s jabukama
Sastojci:
jogurt
2 jajeta
1 jabuka
4 žlice šećera
1/2 praška za pecivo
1 vanilin šećer
2 žlice ruma
16 žlica oštrog brašna
ulje
Priprema: Jabuku ogulite i naribajte. Jaja pomiješajte s jogurtom, rumom i jabukama. U tu smjesu dodajte šećer i ostale suhe sastojke: prašak za pecivo, brašno i vanilin šećer. Izradite glatko tijesto. Fritule vadite žlicom i pržite ih s obje strane u dubokoj posudi na vrućem ulju. Još dok su vruće, pospite ih šećerom u prahu.
Karamelizirane kokice
Sastojci:
100 g pečenih kokica
sol
120 g maslaca
200 g smeđeg šećera
2 žličice ekstrakta vanilije
½ žličice sode bikarbone
Priprema: Pečene kokice lagano posolite. Rastopite maslac u loncu s debljim dnom na srednje jakoj vatri. Dodaje šećer i cijelo vrijeme miješajte. Dovedite do vrenja, prestanite miješati i ostavite na laganoj vatri dok se sav šećer ne otopi i karamel ne poprimi lijepu zlatnu boju. Maknite s vatre, dodajte ekstrakt vanilije, promiješajte pa dodajte sodu bikarbonu.
Prelijte smjesu od karamele po kokicama i lagano promiješajte kako bi svaka kokica bila ravnomjerno obložena karamelom. Obložite lim za pečenje papirom za pečenje pa na njega ravnomjerno rasporedite kokice i ostavite da se ohlade. Prebacite u zdjelice ili papirnate vrećice i poslužite.
Pogačice sa sirom
Sastojci:
225 g glatkog brašna
prstohvat soli
prstohvat kajenskog papra
1 žličica praška za pecivo
50 g hladnog maslaca izrezanog na kockice
120 g naribanog zrelog cheddara
90-100 ml mlijeka
Postupak: Zagrijte pećnicu na 200 stupnjeva. Suhe sastojke prosijte u zdjelu. Dodajte maslac pa prstima povežite sastojke u mrvičastu smjesu. Umiješajte 100 g naribanog cheddar sira, ali nemojte previše „mučiti“ tijesto jer postoji šansa da će se maslac otopiti od topline ruku. Napravite rupu u sredini smjese, ulijte mlijeko i mijesite dok ne dobijete mekano, ali stabilno tijesto. Možda vam neće trebati cijela količina mlijeka; stavite pola, a zatim postepeno dodajte ostatak.
Umak od sira i piva
Sastojci:
30 g maslaca
25 g brašna
180 ml mlijeka
160 ml piva
1 žličica Worchestershire umaka
1 žličica senfa
300 g cheddara
1/4 žličice soli
1/4 žličice crvene paprike
Priprema: Najprije naribajte sir i pripremite sve sastojke. Potom rastopite maslac u dubljoj posudi pa uspite brašno. Energično miješajte dok se ne zgusne, a zatim postepeno ulijevajte mlijeko. Smanjite vatru, miješajte i pričekajte da se krene zgušnjavati, pa dodajte sve ostale sastojke i začinite. Miješajte dok se sir ne otopi i pazite da ne zagori. Sklonite s vatre, prelijte umak u posudu za serviranje i servirajte dok je još topao.
Sastojci:
4 krumpira srednje veličine
3 žlice soli
900 ml ulja za prženje
Priprema: Krumpir operite, ogulite i narežite na tanke kriške. Koristite mandolinu za ovaj korak kako bi svi krumpiri bili jednake debljine. Narezani krumpir isperite pod hladnom vodom, a zatim ga prebacite u zdjelu s čistom vodom. Dodajte tri žlice soli i ostavite krumpir u vodi najmanje pola sata. Krumpir ocijedite i dobro osušite pomoću papirnatih ručnika.
U dubljoj tavi ili loncu zagrijte ulje. Kada ulje postigne temperaturu od 180 stupnjeva, ubacite trećinu pripremljenog krumpira. Pržite dok ne dobiju zlatnu boju pa šupljikavom žicom izvadite na papirnate ručnike kako bi upili višak masnoće. Ponovite postupak dok ne ispečete sav krumpir. Posolite po ukusu i poslužite.
Fotografije: Pexels