Kako brinuti o kosi tijekom ljetnih dana? Pronašli smo super proizvode i trikove

27. srp 2023

Tijekom ljeta, naš fokus je uvijek na njezi kože. No, što je s kosom?

Od ljetnih dana koje ćemo provesti na gradskim ulicama do godišnjih odmora za koje smo i ove godine odabrali putovanje na more, sunce će nas pratiti gdje god krenuli.

Jednako kao što sunce može imati negativan utjecaj na kožu, UV zrake mogu ostaviti traga i na našim uvojcima. Razlog je to zbog kojeg nam je na kraju ljetne sezone kosa često isušena, vrhovi ispucali, a boja isprana. Nakon dana provedenih u moru ili bazenu te na suncu, mnogi među nama će po povratku s godišnjeg odmora požuriti u frizerski salon u kojem slijedi drastičan rez, ponekad popraćen i potpunom transformacijom boje.

No, dramatičan transformaciju kose ove godine možemo preskočiti, ako spriječimo negativan utjecaj ljeta na kosu.

Njega kose ljeti

Kombinacija morske vode i sunca zahtijevat će dodatnu dozu njege i zaštite kako naše kože, tako i naše kose. Iako se važnost korištenja kreme za lice i tijelo sa zaštitnim faktorom s razlogom uvijek ističe, zaštita kose i vlasišta jednako je bitna.

Kako bi i nakon ljeta vaša kosa bila zdrava i sjajna, dovoljno je da u svoju svakodnevnu beauty rutinu dodate nekoliko ključnih proizvoda i usvojite nekoliko malih navika koje će imati veliki efektom.

Za zaštitu kose tijekom ljetnih dana vrijede slična pravila kao i za zaštitu kože. Iako je najbolja moguća zaštita izbjegavanje pretjeranog izlaganja suncu, osobito kada je ono najjače, šešir će kao šarmantan modni dodatak svakom ljetnom outfitu štiti vašu kosu i vlasište. Ispod šešira uvijek je poželjno nanijeti dodatni sloj zaštite i sloj hidratacije.

Fotografija lijevo: @clairerose

Najbolji proizvodi za ljetnu njegu kose

Pravilnom upotrebom nekoliko ključnih proizvoda, naše uvojke možemo zaštititi od negativnog utjecaja ljeta. I dok će proizvodi sa SPF faktorom zaštititi našu kosu od negativnog utjecaja UV zraka, hranjive maske i ulje proizvodi su koji će joj dati prijeko potrebnu dozu dubinske hidratacije, osobito nakon kupanja u moru ili bazenu kada morska sol i klor mogu jako isušiti kosu.

Koje proizvode za njegu kose ljeti odabrati?

SPF za zaštitu kose tijekom cijelog dana

SPF je najvažniji dio svakodnevne njege kose tijekom ljetnih dana, a kao najpopularniji i najjednostavniji izbor istaknut će se sprejevi za kosu. Na bazi ulja i drugih njegujućih i nerijetko prirodnih sastojaka, sprejevi za kosu sa zaštitnim faktorom jednostavan su i praktičan način za svoju kosu zaštite od sunca. Nanesite ih prije svakog izlaska na sunce i ponesite sa sobom kao proizvod koji ćete po potrebi lako nanijeti u hodu, kroz dan.

Hranjiva maska na kraju dana

Svoju kosu možemo dodatno zaštititi odabirom specijaliziranih šampona i regeneratora koji se, baš poput popularnih sprejeva, bore sa štetnim UV zračenjem. No, osobito na ljetovanju kada ćemo je svakodnevno izlagati morskoj soli ili kloru u bazenu, naša će kosa tražiti dodatnu dozu pažnje i hidratacije. Za dubinsku njegu uz koju će i nakon ljeta naši uvojci biti zdravi i sjajni, u svoju rutinu za njegu kosu ljeti dodajte hranjivu masku.

 

Fotografija desno: @belenhostalet

Još jedan mali, ali važan trik

Šešir, SPF i hranjiva maska – tri proizvoda su sve što je potrebno kako bi očuvali svoju kosu tijekom ljetovanja. No, jedan mali trik može učiniti veliku razliku i pomoći nam o održavanju lijepe i sjajne kose te zdravog vlasišta.

Nakon kupanja u moru ili bazenu, kosu uvijek temeljito isperite i nakon toga nanesite omiljeni SPF proizvod. Iako tuširanje nakon kupanju u moru ili bazenu često volimo preskočiti, upravo ispiranjem kose možemo smanjiti isušivanje uzrokovano morskom soli i klorom.

Osim što je jednako bitna kao i nanošenje kreme sa zaštitnim faktorom na lice i tijelo, zaštita i njega kose na ljetovanju prejednostavna je i prekratka da biste je preskočili. Neke od najboljih proizvoda koji će vam u tome pomoći, izdvojili smo u nastavku!

Hair Rituel by Sisley Protective Hair Fluid, Douglas; Sol de Janeiro Triple Brazilian Butter Hair Repair maska za kosu, Douglas; Sinsay šešir

 

Foto: Pexels, Instagram