4 trenda u najljepšim božićnim interijerima

25. stu 2022

Uređenje interijera ovih dana nam je u fokusu, jer bliži se Božić. Jedan trend ove je godine u fokusu - onaj o stvaranju prirodnog ugođaja - no za poznavatelje dobrog stila Božić 2022. definitivno će biti i u znaku nostalgije na djetinjstvo i kreativnosti

Trend br. 1 / Prirodno i održivo

Ovaj smo trend već vidjeli i zavoljeli, no i ovaj će Božić biti u znaku prirodnih materijala i boja. Prirodne boje, dominantno smeđa i zelena, nježni tonovi, drvo, bijeli tekstil i lampice koje daju savršen ugođaj – ovih blagdana želimo pojednostaviti stvari. U potrazi za blagdanskom inspiracijom, ne može ostati nezamijećen Instagram profil AK Flowers. Anamarija Videc, jedna od tri sestre koje stoje iza ovog zanimljivog profila, potvrđuje kako i ove godine ‘prolazi’ jednostavnost. Kad su lani ‘izbacili’ jednostavni adventski vijenac s visokim svijećama i natpisima ‘mir’, ‘nada’, ‘radost’ i ‘ljubav’, nisu ni slutile kakav će uspjeh postići, baš kao i njihov minimalistički vijenac od samo dva ‘sastojka’ – nordijske jele i mašne. Mi lajkamo! ‘Back to basic’, neka bude vaš blagdanski moto. Oni koji žele ‘pojačati’ vintage dojam, neka odaberu ‘flocked’ božićna drvca, tj. ona koja izgledaju kao da je na njih netom pao snijeg. Dizajneri interijera svakako preporučuju usredotočiti se na održivo pakiranje. Furoshiki je japanska umjetnost zamatanja poklona tkaninom i ove je sezone vrlo popularna. Svakako se isplati iskušati vlastitu kreativnost!

Trend br. 2 / tradicionalno

Božić je zasigurno doba godine koje budi sve vrste nostalgičnih emocija, tako da je ovaj trend usmjeren na uspomene iz djetinjstva, odnosno na prisjećanje tradicionalnog božićnog ugođaja. Bezvremenska kombinacija zelene jele i crvenih detalja dominira tradicionalnim dekorom, zajedno sa svim vrstama fantastičnim likovima našeg nasljeđa. Vilenjaci, snjegovići, patuljci, Djedovi Božićnjaci, sobovi…, dozvoljeno je baš sve na što pomislite kad razmišljate o Božiću vašeg djetinjstva.

Ukras za božićno drvce, Zara Home; božićni patuljci, JYSK; ukras u obliku jelena, Pepco

Trend br. 3 / kreativna zabava

Kreativno, odvažno, zabavno! Da, Božić je tradicija, ali to ne znači da ne postoji prostor za potpuno drugačiju vrstu dekoracije – nikad prije viđenu. To mogu biti jarke boje, puno ružičaste, kokteli, prskalice, puno blještavila, jedan potpuni odmak od tradicije – za one kojima su blagdani sinonim za ludu zabavu i partyje. Nešto mirniji i kreativniji, odlučit će se za zabavu na svoj način. Naime, izrada papirnatih dekoracija pravi je hit, a vašem će domu dati sasvim originalni ‘potpis’. Na Instagram profilu fotografkinje i kreativke Linde Lomelino pronašli smo ideju kako brzo i lako napraviti papirnatu zvijezdu. Video pogledajte OVDJE.

Trend br. 4 / kontrast

Ako vam se sviđaju elegancija i minimalizam, onda ćete se poigrati kontrastima u dekoriranju doma. Vrlo efektno, iako ‘na prvu’ pomalo hladno, može izgledati tamni interijer, ali dašak zlata i svjetla dati će mu profinjenu notu. Primjerice, sivi interijer, ‘podignut’ zlatnim detaljima, mnogi nazivaju novim, profinjenijim pogledom na popularni skandinavski dekor. Crni interijer, pak, savršeno će nadopuniti božikovina. Crvene bobice mogu lijepo funkcionirati i umjesto kuglica na božićnom drvcu.

Još kreativnih ideja kako samostalno izraditi božićne dekoracije i stvoriti savršen ugođaj u domu, pogledajte u nastavku.

Fotografije: Pexels i Instagram