Moždani udar: ugledna liječnica otkriva što sve moramo znati i zašto su mlade žene rizična skupina

02. velj 2023

Moždani udar odnese više života nego rak dojke, a kako akronim GROM može pomoći otkriva dr. sc. Vesna Matijević

Dvostruko više žena u Hrvatskoj umire od posljedica moždanog udara u odnosu na karcinom dojke, a posebno zabrinjava porast moždanog udara u mladih žena u generativnoj dobi. Okupiranosti žena, kako profesionalno, tako i u obiteljskom krugu, kao i  stavljanja vlastitog zdravlja i potreba na posljednje mjesto, po mišljenju je prim. dr. sc. Vesne Matijević, dr. med., spec. neurologinje, glavni razlog takvog stanja. Kako bi potaknuli žene da brinu o zdravlju srca i krvnih žila, osobito zato što se većina tih bolesti može spriječiti zdravim životnim navikama, na globalnoj je razini još 2004. pokrenuta kampanja ‘Go Red for Women’. Hrvatsko neurološko društvo u našoj je zemlji s istim ciljem pokrenulo kampanju ‘Dan crvenih haljina’, koji se obilježava svakog prvog petka u veljači, modnom revijom crvenih haljina koju nose žene koje su preživjele srčani ili moždani udar.

“Statistika je neumoljiva – jedna od pet žena dobit će moždani udar! Nadamo se da, između ostaloga, i ova kampanja pomaže promijeniti te zastrašujuće brojke. Cilj nam je osvijestiti u javnosti važnost prevencije i liječenja moždanog udara, koji je, sasvim nepravedno, gurnut na marginu javno zdravstvenih događaja i doživljava se isključivo kao problem koji tišti građane treće dobi. No činjenično je stanje da su baš radno aktivne žene najčešće žrtve moždanog udara”, upozorava dr. sc. Vesne Matijević.
Generalno, žene nose značajno veći teret i odgovornost, kako u domeni profesionalnog, tako i obiteljskog života. Uglavnom su žene te koje brinu o kućanstvu, djeci, nemoćnim roditeljima…, te vrlo često sebe stavljaju na posljednje mjesto i ne brinu o svojem psihofizičkom zdravlju kako bi trebale.

“Često puta u našoj kliničkoj praksi od pacijentica čujemo: ‘E, da sam samo znala, sve bih drukčije!’, stoga je cilj ove kampanje upravo taj da veći broj žena mijenja svoje navike i poboljša zdravlje prije nego se dogodi neželjeni moždani udar”, kaže dr. sc. Matijević, napominjući kako žene imaju i specifične rizike za nastanak moždanog udara.
Primjerice, rizik je povećan kod žena koje uzimaju kontracepcijske pilule ili nadomjesnu hormonsku terapiju, a pri tome puše, imaju povišeni krvni tlak, povišen šećer u krvi ili imaju još neki od rizičnih čimbenika. Nadalje, tijekom trudnoće se, zbog prirodnih promjena u tijelu žene, također povećava rizik od nastanka moždanog udara. Žene češće pate od migrene, koja doprinosi povećanom riziku nastanka moždanog udara. Oblik srčane aritmije, tzv. fibrilacija atrija učestalija je kod žena od 75 godina.
“Postoji više čimbenika rizika koje možemo lako detektirati i uspješno liječiti, a neki zahtijevaju promjenu stila života bez uplitanja liječnika. Bolesti koje treba liječiti su povišeni krvni tlak, povišeni kolesterol, šećerna bolest te fibrilacija atrija, dok se pod promjenom životnog stila podrazumijeva regulacija tjelesne težine, prestanak pušenja, redovna tjelesna aktivnost te adekvatna prehrana bogata povrćem i voćem, ribom, punozrnatim žitaricama, orašastim plodovima… Redukcija soli i zasićenih masti u prehrani također je vrlo važna”, savjetuje ova stručnjakinja.
Kad nastupi moždani udar, svake minute propada 2 milijuna moždanih stanica-neurona, upozorava dr. sc. Vesne Matijević, zbog čega je važno promptno prepoznavanje simptoma i brzo upućivanje oboljelog u zdravstvenu ustanovu. Danas postoje učinkovite metode liječenja, no mogućnost njihove primjene vremenski je ograničena. No što liječenje prije započne, to je oporavak lakši, a posljedice manje.

Znakovi moždanog udara najčešće nastaju iznenada i obuhvaćaju utrnulost, smetnje govora i vida, smetnje u hodu, nesigurnost i zanošenje u hodu, gubitak ravnoteže, vrtoglavicu te jaku glavobolju. Sve to sažeto je u akronimu GROM.

G (govor) – odnosi se na govor koji postaje nerazumljiv, nesuvisao.

R (ruka) – može li osoba podići jednu ili obje ruke, ako ruka pada, moguće da se radi o moždanom udaru.

O (oduzetost) – postoji li oduzetost jedne strane lica ili tijela

M (minute) – minute su važne, reagirajte odmah i pozovite hitnu pomoć.

I ove će godine, po peti puta za redom, Hrvatsko neurološko društvo nizom aktivnosti obilježiti ‘Dan crvenih haljina’. Stručni skup vezan za moždani udar ‘Muškarci su sa Marsa, žene su sa Venere’ održava se danas, 2. veljače, na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu i okupit će vodeće stručnjake. Svečano obilježavanje akcije, pak, bit će 3. veljače u Hotelu Esplanade (i moći će se pratiti  na društvenim mrežama). Hrabre žene koje su preživjele moždani udar na prigodnoj će reviji nositi crvene kreacije dizajnera Matije Vuice, Roberta Severa, Lokomotiva by Lana Puljić, Klisaba, Xenia Designa, DNK by Nada Došen i Link by Ogi Antunac. Goste će kroz program voditi Joško Lokas i glumica Ivana Roščić, koja je i sama pretrpjela jednu vrstu moždanog udara, odnosno težak oblik rupture aneurizme mozga. O tome je progovorila i u najnovijem intervjuu za magazin Story.

“Imala sam sreće da su moje kognitivne funkcije ostale dobro, iako dva-tri mjeseca nakon operacije nisam dobro vidjela, no i to se korigiralo. Nestale su i neke neurološke smetnje, jedino još jako reagiram na promjene vremena, zbog čega patim od glavobolje”, rekla je glumica i otkrila kako je tijekom oporavka proživljavala, uistinu, razne faze: od osjećaja da je dva metra iznad zemlje do trenutaka kad nije bila svoja ni u tijelu ni u glavi. Danas je dobro, ponovno vježba pilates, redovito ide na psihoterapiju, nastoji što više hodati i više ne razmišlja intenzivno: ‘Zašto baš ja?’.
Ivana je jedna od preko 12.000 ljudi, koliko ih se godišnje u Hrvatskoj liječi od moždanog udara. U Hrvatskoj je moždani udar, kao i u Europi i svijetu, drugi uzrok smrti. U 2019. godini od moždanog udara umrlo je 5180 osoba, odnosno 10% svih umrlih. Od toga je 2191 umrlih muškarca (8,6% od svih umrlih muškaraca) i 2989 umrlih žena (11,3% od svih umrlih žena), kažu podaci Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

Fotografije: Igor Šeler i Pexels