Mood boosteri: Male stvari koje u trenu podižu raspoloženje

08. velj 2023

Ako smo u posljednjih nekoliko godina naučili nešto, to je da se sreća zaista nalazi u malim stvarima.

Ako se posljednjih dana osjećate emocionalno iscrpljeno, definitivno niste sami u tome. Loše vijesti neprestano stižu sa svih strana svijeta i nebitno koliko smo im zapravo blizu, sve su to priče koje su nam bliske, koje u nama budu emocionalnu reakciju i s kojima duboku suosjećamo. Preplavljeni osjećajima zabrinutosti i empatije, ovih nam se dana teško odmaknuti od ekrana i izvući iz vrtloga negativnih emocija.  Kako, barem na tren, pronaći bijeg od realnosti, distrakciju koja neće promijeniti svijet koji nas okružuje, ali će promijeniti svijet u nama?

Kako bismo unijeli vratili mrvicu optimizma u ove tmurne dane, danas smo s vama odluči podijeliti nekoliko isprobanih mood boostera koji će vam podignuti raspoloženje, zbog kojih ćete se osjećati bolje i kojima ćete se vraćati kada vam emocije preplave i dani postanu teški.

 

Mood boosteri za loše dane

 

Posljednjih godina, sve više se piše i priča o mood boosterima. Reakcija je to na neočekivane, teške i tragične stvari s kojima smo se suočili i nakon kojih je uvijek izazovno vratiti se “normalnoj” rutini, starim navikama i onoj jednostavnijoj, lakšoj i pozitivnijoj strani života. Ipak, svatko od nas treba pronaći u sebi onaj trenutak kada je vrijeme da se odmaknemo od ekrana i vijesti.

Tu nam u pomoć stižu mood boosteri – male stvari i rituali koji će nam pomoći da se osjećamo bolje.

Odaberite jedan od već isprobanih rituala na kojeg se uvijek osjećate bolje ili isprobajte nešto novo i na nekoliko minuta ili sati zaboravite na sve brige. Čak i kada se ponovno suočiti s realnošću, bit ćete spremniji i otporniji.

 

Izađite u prirodu

 

Jeste li znali da vam samo pet minuta provedenih u prirodi može poboljšati raspoloženje? Dobro se zabundajte, izvadite najudobnije tenisice i provedite dan u prirodi. Prošećite parkom ili istražite neku novu zelenu oazu, uživajte u tišini i svježem zraku, ponesite Polaroid fotoaparat i promatrajte kako se prizori ispred vas pretvaraju u fotografije kojima kasnije možete ukrasiti svoj dom i tako, dio prirode koji ste istražili, uvijek imati uz sebe.

Off the pitch jakna, Shoetique; Polaroid kamera, Elipso; Cruyff tenisice, Shoetique

 

Zasladite si dan

 

Ponekad, sve što nam treba je malo šećera. Otkrijte najslađu stranu života u onom doslovnom značenju i počastite se omiljenom tortom, paketom macaronsa različitih okusa ili isprobajte nešto novo. Iako nešto slatko i fino možete pripremiti sami, naš recept za loš dan uvijek su Torterie Macarons slastice uz koje nam uvijek postane puno slađi.

Torterie Macaron torte i macaroni

 

Uronite u neki drugi svijet

 

Ako ste preplavljeni svijetom koji vas okružuje, dobrodošli predah i odmak pronađite u nekom drugom svijetu. Ušuškajte se u toplu deku, skuhajte kavu ili čaj i uronite u dobro knjigu čije će vas stranice transportirati u neko drugo vrijeme i na neko drugo mjesto. Pronađite razlog za smijeh, istražite zanimljiv misterij ili sagledajte svijet iz potpuno druge perspektive. Naši prijedlozi? Pronađite ih ovdje, u prvom izdanju Lookbook book kluba i pridružite nam se u čitanju najboljih knjiga.

Jonathan Franzen: Raskrižja; Bonnie Garmus: Lekcije iz kemije; Gabrielle Zevin: Sutra, i sutra, i sutra (Hoću knjigu)

Okružite se vedrim bojama i mirisima

 

Zašto je dobra ideja okružiti se omiljenim bojama na loš dan? Psihologija boja bavi se istraživanjem kako različite boje utječu na naše raspoloženje i ponašanje, kako boje mogu utjecati na našu emocionalnu reakciju i koliko su i kako su naše reakcije na boje uvjetovane različitim čimbenicima kao što su dob i kultura iz koje dolazimo. Ono što smo naučili od psihologije boje je da odabirom boje koja nas čini sretnima možemo u trenu poboljšati svoje raspoloženje. Najčešće, riječ je o vedrim bojama, ali to ne mora uvijek biti točno. Ono najvažnije je da se okružite bojom koja vas čini sretnima jer različite boje izazivaju različite osjećaje kod različitih ljudi. Uz boje koje nas čine sretnima, mirisi su još jedan od načina na koji instantno možemo podignuti svoje raspoloženje. Obucite svoju omiljenu boju i stavite omiljeni parfem, kupite svježe cvijeće i nekoliko novih dekorativnih detalja u novoj boji – ako se okružite bojama i mirisima koje volite i koji vas čine sretnima, zasigurno ćete se bolje osjećati.

 

Scotch & Soda sweatshirt, Europa92; L’Occitane Eau de Toilette Cerisier Litchi; Yamamay set

 

Isplanirajte nešto čemu ćete se veseliti

 

Jeste li znali da nam samo iščekivanje nečeg čemu se veselimo može podignuti raspoloženje? Ako se osjećate emocionalno iscrpljeno, okrenite novu stranicu u planeru i krenite s planiranjem. Planirati možete nešto jednostavno poput druženja s ekipom, romantične večere, odlaska u shopping i kino ili možete krenuti s planiranjem nečeg većeg poput sljedećeg putovanja ili sljedećeg koraka u vašem životu poput kupovine stana, kuće, vikendice ili preseljenja. Ako se odlučite za nešto veliko i uzbudljivo, svakako razmislite o novom planu štednje, a sve o različitim načinima štednje možete saznati u Privrednoj banci Zagreb. S novim i uzbudljivim stvarima ispred vas, misli će vam brzo odlutati sa svih onih negativnih stvari, a isplanirati događaji, druženja, putovanja i ciljeva podignut će vam raspoloženje svaki put kad pogledate u svoj kalendar ili planer.

 

 

Foto: Pexels