Ljetna modna inspiracija: U stilu modnih ikona s filmskog platna

04. lip 2024

Elegancija na ljetni način!

Bezbrižnost ljetnih dana je jedan od priča koja je u obliku pokretnih slika ispričana u svakoj filmskoj dekadi. Od ljeta u malom predgrađu do odmora uz obalu mora, ljeto je u mnogim kultnim filmovima maestralno odigralo sporednu ulogu i na filmskom platnu stvorilo posebnu atmosferu.

Osim što su ljetne priče obilježile neke od najboljih filmskih ostvarenja poznatih redatelja poput filmova “Rear Window” redatelja Alfreda Hitchcocka, “Bonjour Tristesse” redatelja Otta Premingera i, u novije doba, “Call Me By Your Name” redatelja Luce Guadagnina, filmovi čija je radnja smještena u ljetne dane donijeli su i neke od najboljih modnih izdanja na filmu, osobito ako se vratimo nekoliko dekada unatrag – u zlatno doba Hollywooda i najbolje dane francuskog nouvelle vague pokreta.

Kultne glumice u ulozi modnih ikona

Najzapaženija modna izdanja u filmskoj povijest uvijek su ona koja su nosile kultne glumice. Audrey Hepburn i Brigitte Bardot samo su neke od glumica koja su, osim fantastičnih uloga u klasicima svjetske kinematografije koje obožavamo gledati i desetljećima nakon njihovih premijera, odlično odigrale i ulogu modnih ikona.

U potrazi za ljetnom modnom inspiracijom, odlučili smo se prisjetiti nekih od najboljih ljetnih modnih kostima u poznatim filmovima koje su nosile modne ikone i filmske zvijezde.

Savršena inspiracija za ljetnu garderobu

Od ljetnih retro klasika do ljetne garderobe inspirirane minimalističkim stilom, filmovi su kroz godine ne samo isticali popularne trendove u ljetnoj garderobi, već su i sami postavljali trendove i stvarali klasike. Kupaći kostimi visokog struka, bijela košulja podvrgnutih rukava, savršena party haljina i prugasta majica neki su od komada koji su na filmskom platnu uvijek oživljavali ljetni stil.

U nastavku donosimo izbor filmova koje morate pogledati ovog ljeta, modna izdanja njihovih junakinja kojima se morate inspirirati ove ljetne modne sezone i modele inspirirane njihovim stilom koje možete pronaći u ljetnim kolekcijama omiljenih modnih trgovina!

Audrey Hepburn u filmu “Roman Holiday”

H&M košulja; Reserved suknja; Zara sandale

Jean Seberg u filmu “Dobar dan, tugo”

H&M košulja; Mango kratke hlače; Tezenis kupaći kostim

Anna Karina u filmu “Ludi Pierrot”

Stradivarius haljina; Bershka T-shirt; Scotch&Soda kratke hlače

Brigitte Bardot u filmu “I bog stvori ženu”

Zara bodi i suknja; Argentum naušnice

 

Svako vrijeme donosi svoje modne ikone. Osim inspiracije koju ćemo pronaći u filmskim modnim ikonama, ovog ljeta inspirirat ćemo se i nekim novim imenima čija modna izdanja ističu najbolje trendove, modele i detalje. Tko je zaslužio status modne ikone u 2024. godini na domaćoj sceni?

Na najzvijezdanijem red carpet događaju svake godine uručuju se L’Adria Story Hall of Fame nagrade, a ove godine nagradu “ikona stila” poduzetnici Leonardi Lončar uručit će Story magazin i partner Arena Centar. Poznato lice s zagrebačke street style scene, Leonarda Lončar je uvijek odlična inspiracija za ljetnu garderobu.

 

Foto: Screenshot