Mija Dropuljić: novinarka, planinarka i ljubiteljica putovanja preporučuje ‘must have’ izlete za ovo proljeće

30. ožu 2023

Gdje na izlet ovog proljeća?

Ako ste zaljubljenik u prirodu, a posebice u planinarenje, zasigurno vam je zapeo za oko zanimljiv portal naziva Under Dreamskies, čija je vlasnica i ‘kreatorica’ Mija Dropuljić, planinarka i ljubiteljica putovanja diplomirana novinarka s preko 15 godina iskustva u vodećim hrvatskim digitalnim medijima.  ‘Otkad znam za sebe moje dvije velike ljubavi bile su pisanje i putovanja. Negdje putem, mrziteljica izleta u prirodu, pretvorila se u strastvenu planinarku…’, kaže Mija, koja je svoj užurbani zagrebački život prije više od dvije godine zamijenila mirnijim životom u Rijeci, odakle – kako sama kaže – tipka, slaže fotke ili montira video, boravi u šumi, lupa žigove na nekom vrhu, istražuje nove destinacije i slaže idući plan putovanja. Slijedi nam topliji dio godine, kad smo više na otvorenom, stoga smo zamolili Miju da nam predloži nekoliko zanimljivih izleta za proljetne dane.

Kako se i kad rodila ljubav prema planinarenju?

Ljubav prema planinarenju se rodila prije otprilike četiri godine kada smo prijateljica i ja poželjele iskusiti nešto novo te smo nakon jednog zimskog izleta na Plitvicama došle na ideju da upišemo opću planinarsku školu. Prije toga nisam imala nikakvog doticaja s planinarenjem. Svakim novim izletom, sve više i više sam se zaljubljivala u šumu, brda i planine i shvatila da kada jednom osjetiš zov planine, on te više nikad ne pušta.

Tvoja web stranica Underdreamskies relevantan je vodič za sve ljubitelje visina, putovanja, zanimljivih izleta, hedonizma….

Uvijek kažem da je portal Under Dreamskies namijenjen avanturističkom hedonistu, modernom putniku koji voli istraživati i isprobati nove stvari i okuse, koji voli svoje vrijeme na putovanju provoditi aktivno, bilo planinarenjem ili otkrivanjem povijesnih i kulturnih znamenitosti. Sve priče na portalu rade se iz prve ruke zbog čega su potpuno autentične i prenose personalizirane dojmove, a s time i korisne savjete i informacije koje svakom putniku olakšavaju planiranje njegove nove avanture. Kod kreiranje svih priča, bilo onih putnih, planinarskih ili gastro, idemo za tim naš čitatelj ne mora tražiti dalje – kod nas može pronaći apsolutno sve informacije koje su mu potrebne. Under Dreamskies je poput tvog osobnog vodiča za aktivna putovanja i planinarenje. 

Danas, čini se, živimo u vremenu kad se ljudi sve više ‘druže’ s različitim ekranima. Ti potičeš na suprotno – boravak u prirodi i druženje s ljudima. Kako iz tvoje perspektive to mijenja život nabolje?

Brojna istraživanja su pokazala kako boravak u prirodi, bilo u šumi, na planini ili uz more, ima pozitivan učinak na naše fizičko, ali i psihičko zdravlje. To je vrijeme kada se povezujemo s prirodom, isključujemo od podražaja modernog doba zbog kojih je naše tijelo pod konstantni stresom. Kada je tijelo pod konstantnim stresom, dolazi do takozvanog upalnog procesa tijela, a to dugoročno vodi ka brojnim bolestima. Ukratko rečeno – naše tijelo i naš um se u gradu nikad ne mogu potpuno odmoriti niti isključiti. Boravak u prirodi nas vraća u sadašnji trenutak, fokus nam nije u prošlosti niti u budućnosti nego u sadašnjosti. Kada hodamo na planinarskoj stazi ili uživamo uz more, nemamo potrebu vrijeme provoditi na svom mobitelu. Priroda reseta, a tko god je to iskusio, zna o čemu pričam. Nažalost, danas se odlazak u shopping centar smatra normalnom aktivnosti, dok je izlet u prirodi nešto “posebno” što se ne događa tako često. Trebalo bi biti obrnuto.

Predloži nam nekoliko lijepih jednodnevnih  izleta na koje bismo trebali otići ovog proljeća.

Hrvatska nudi brojne destinacije koje su stvorene za jednodnevne izlete. Gorski kotar je pravi raj za ljubitelje prirode. Predlažem svakako istražiti Park šumu Golubinjak i špilju Lokvarku, Zeleni vir i Vražji prolaz, kanjon Kamačnik, Nacionalni park Risnjak i izvor Kupe. Unutrašnjost Istra je destinacija koju osobno skoro svake godine posjetim, a najnovije otkriće mi je gradić Momjan i njegova okolica. Oko Pazina se nalaze brojne planinarske staze, a svakako je jedan od istarskih bisera staza 7 slapova. 

Ako planiramo jedno veće proljetno putovanje, koje bi nam preporučila?

Bez razmišljanja – Toskana! Upravo smo prošle godine ovaj dio Italije odabrali za svoj proljetni road trip. No, za razliku od popularnih i razvikanih lokacija, predlažem da se uputite na sami jug Toskane, gdje je znatno manji broj turista, a mali gradovi i priroda su predivni. Na listu trebate dodati Pitigliano i Sorano sa svojim potonulim cestama Etruščana (potražite priču na Under Dreamskies, mogli biste se iznenaditi), autom prođite Val d’Orcia, najljepši dio Toskane, a svoje putovanje završite u Chianti regiji uživajući, naravno, u izvrsnom chiantu vinu.

Koje putovanje i izlet ti pamtiš kao najdraže i zašto?
Iskreno, svako zadnje putovanje je ono najdraže. Šalu na stranu, putovanja, odnosno avanture, nikad ne uspoređujem jer smatram da je svaka destinacija priča za sebe. Više mogu izdvojiti neke destinacije za koje me vežu lijepa sjećanja. Makedonija je država u koju se uvijek mogu vraćati, prvenstveno zbog ljudi. Tenerife ne vežem uz duge pješčane plaže i papige nego uz ostvareni uspon na treći najviši vulkan na svijetu Pico del Teide čiji krater se nalazi na 3.718 metara nadmorske visine. Gruzija i Jordan su države koje su me potpuno iznenadile (pogotovo Gruzija), Dolomiti su talijanska regija u koju se zaljubilo moje planinarsko srce, a Toskana je ona destinacija koja nudi sve što avanturistički hedonist traži – predivna priroda, bogata povijest, pomalo mistična mjesta, neočekivane atrakcije i fenomenalna gastro ponuda. Što se tiče Hrvatske, veliki sam obožavatelj Slavonije i Baranje. Ovaj dio Hrvatske i dalje turistički pada u drugi plan, no posve nezasluženo. Istra je uvijek dobra ideja, a kada su otoci u pitanju posve me oduševio Vis i Lošinj.

 

Koja je planina tebe oduševila i zašto te možeš li nam otkriti nekoliko savjeta i pravila koje po tvojem mišljenju treba slijediti na svakom planinarskom izletu.
Velebit, uvijek i zauvijek. Zašto? Tko god je posjetio ovu našu moćnu planinu, zna o čemu govorim. Velebit je ljubav koja se ne može objasniti. Posebno mjesto u mom srcu zauzima Risnjak, koji je bio prvi zajednički planinarski izlet dečka i mene, a upravo podno njegovog vrha me dragi prošle godine i zaprosio.

Ja sam svoj planinarski put započela u sklopu planinarskog društva u općoj planinarskoj školi. Mislim da je najvažnije da svi početnici svoje prve korake naprave ili u društvu, u školi ili uz iskusnog planinara. Važno je educirati se i učiti jer boravak u prirodi nikad ne smijemo shvatiti olako. Jedan od vodećih savjeta kojeg sam dobila kada sam krenula planinariti i kojeg se i dan danas držim je da prirodu/planinu nikad ne smijemo podcjenjivati, a sebe precjenjivati. U prirodu trebamo kročiti sa strahopoštovanjem i u njoj boraviti bez da iza sebe ostavimo trag. Svaki izlet, odnosno boravak u prirodi, trebamo pomno i dobro isplanirati te uvijek biti svjesni svojih vlastitih granica.

Fotografije: Insagram Mija Dropuljić