Matcha se u posljednje vrijeme počela pojavljivati posvuda – u šalicama kave, sladoledu, smoothiejima, glazurama, tortama, u dućanima, u kafićima…te je za mnoge (posebno one koji žele smanjiti količinu unosa kave) postala sinonim za savršeni početak dana koji istodobno daje energiju i smiruje. I to vrlo ukusan početak dana!
Kako smo i mi fanovi ovog japanskog zelenog čaja – njegovog blago gorkog, biljnog okusa i jarke zelene boje koja je rezultat visoke razine klorofila – nazvali smo Slavicu Šagolj, food stilisticu čiji nam je Instagram apsolutni izvor užitka, te je zamolili da nam da recepte za savršene ljetne deserte s matchom. Autorica IG profila Salsa&Šalša by Slavica Šagolj divna kakva jest, ne samo da nam je osmislila i dala recepte, već je slatke matcha divote uistinu i pripremila i fotografirala.
Što je Matcha?
Japanski zeleni čaj napravljen je od fino mljevenog osušenog lišća čaja. Stoljećima je bio temelj tradicionalnih japanskih ceremonija čaja, no u ovo zadnje vrijeme je postao popularan diljem svijeta zbog svojih zdravstvenih benefita. Matcha sadrži više kofeina od običnog zelenog čaja, ali ne izaziva „nemir“ kao kava. Ostavlja tijelo energiziranim i usredotočenim, ali smirenim.
Osim toga, matcha je , za razliku od običnog zelenog čaja, mnogo zdrastveno moćnija – prepuna antioksidanasima koji mogu sniziti krvni tlak, smanjiti rizik od srčanih bolesti, pa čak i potaknuti metabolizam. Zašto? Kada pripremate druge oblike čaja, listovi se poliju vrućom vodom te ih se nakon nekog vremena baci. Matcha se, pak, priprema miješanjem praha s vodom ili mlijekom – pa se zapravo konzumira cijeli list.
Ljetno matcha osveženje
No, vratimo se mi na početak naše priče u kojem smo vam obećali fantastične recepte naše poznate food stilistice Slavice Šagolj. Donosimo ih u nastavku. Sastojke za ljetne deserte potražite ovdje.
MATCHA MADELEINES
Sastojci: 2 jaja, 100 g šećera, 1 vanilin šećer, sok i korica jednog limuna, 100 g otopljenog maslaca, 100 g glatkog brašna, 2 žlice matcha praha, pola praška za pecivo
Sastojci za dekoriranje: 100 g bijele čokolade, prstohvat matcha praha, listići badema, čokoladne kuglice, kokos, cvijet nevena, pupoljci ruže
Priprema: U posudu za miksanje stavite jaja, šećer i vanilin šećer te miksajte dok se smjesa dobro ne zapjeni. Zatim dodajte otopljeni maslac te sok i koricu jednog limuna. Na kraju brašno, matchu i prašak za pecivo. Kalup za madeleine tanko premažite masnoćom te ulijte smjesu. Stavite u prethodno zagrijanu pećnicu i pecite 8 do 10 minuta na 185 stupnjeva. Smjesa je dostatna za 14 – 15 kolačića. Kalup izvadite iz pećnice te nakon jedne minute kolačiće vadite iz njega.
Madeleine ohladite te ih dekorirajte otopljenom čokoladom i posipima po želji.
Posluživanje: Uz ovu aromatičnu poslasticu šalica kave ili čaša pjenušavom vina savršeno će se nadopuniti.
ROLADA OD MATCHE I BIJELE ČOKOLADE
Biskvit: 4 jaja, 4 žlice šećera, 1 vanilin šećer, 3 žlice mlijeka, 8 žlica brašna, pola praška za pecivo, 2 žlice matcha praha Krema: 250 g bijele čokolade, 250 ml vrhnja za kuhanje
Priprema biskvita: U hladno mlijeko dodati 70 g omekšalog maslaca. Odvojite bjelanjke od žumanjaka. Od bjelanjaka napravite čvrsti snijeg, stavite posudu sa strane. U drugu posudu za miksanje stavite žumanjke, šećer i vanilin šećer te miksajte dok smjesa ne postane pjenasta. Zatim dodajte mlijeko i jednu po jednu žlicu brašna, prašak za pecivo i matcha prah. Mikser stavite sa strane. Dodajte snijeg od bjelanjaka smjesi te špatulom sve lagano sjedinite. Pleh za pečenje 25×25 cm obložite papirom za pečenje. U njega izlijte smjesu za biskvit. Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici oko 13 minuta na 175 stupnjeva. Pečeni biskvit kratko ohladite . Kada ga možete primiti prstima da se ne opečete lagano ga zarolajte u roladu uz pomoć papira za pečenje. Zamotanu roladu prekrijte krpom ili papirom za pečenje da se ne suši. Ostavite da se do kraja ohladi. Rolanje biskvita dok je još topao spriječava njegovo pucanje.
Priprema kreme: Bijelu čokoladu natrgajte na kockice i stavite u posudu. Vrhnje zagrijte, no pazite da ne zakuha te njime prelijte čokoladu. Od topline vrhnja čokolada će se početi topiti. Miješajte dok se sastojci ne sjedine i ne dobijete glatku smjesu. Pokrijte posudu te stavite na hladno da se stisne. Najbolje u hladnjak. Omekšalom maslacu dodajte ohlađenu smjesu čokolade i vrhnja. Miksajte dok ne dobijete glatku smjesu.
Ohlađeni biskvit lagano odrolajte te uz pomoć lopatice nanesite kremu na njega. Sada opet lagano zarolajte u čvrstu spiralu. Kolač zamotajte u foliju i stavite u hladnjak na minimalno dva sata da se dobro ohladi prije serviranja. Po želji kolač pospite šećerom u prahu ili matcha prahom.
CHEESCAKE S MATCHOM
Podloga: 150 g integralnih keksa, 70 g otopljenog maslaca Džem: 500 g miješanog bobičastog voća (maline, jagode, borovnice), 3 žlice smeđeg šećera, 1 žlica ekstrakta vanilije, 1 vanilin šećer
Dekoracija: 300 g malina
Krema: 500 g grčkog jogurta, 250 g mascarpone sira, 2 žlice matcha praha, 1 žlica ekstrakta vanilije, 3 žlice šećera u prahu
Priprema: Stranice manjeg kalupa za tortu promjera 18 cm obložite prozirnom folijom. Folija će pomoći da se krema ne lijepi za stijenke kalupa, a sami slojevi kreme biti će pravilniji. Maslac otopite, a kekse usitnite uz pomoć multipraktika ili valjka za tijesto. Preko usitnjenih keksa prelijte otopljeni maslac i miješajte dok se ne sjedine keksi i maslac. Na dno kalupa utisnite ovu mješavinu keksa, izravnajte i stavite u hladnjak.
Priprema nadjeva: Miješano bobičasto voće stavite u manju posudu za kuhanje, dodajte smeđi šećer, vanilin šećer i ekstrakt vanilije i stavite na laganu vatru. Kuhajte dok voće ne omekša i tekućina ne ispari. Bitno je dobiti teksturu džema. Malo ohlađen džem nanesite na sloj keksa. Vratite kolač u hladnjak.U posudu za miksanje stavite grčki jogurt, mascarpone i šećer u prahu te miksajte na manjoj brzini dok se sastojci ne sjedine. Četvrtinu smjese izlijte u kalup, poravnajte. Na bijeli sloj kreme složite svježe maline. Zatim u ostatak smjese grčkog jogurta i mascarponea umiješajte matcha prah i ekstrakt vanilije. Miješajte dok ne dobijete finu svilenkastu kremu, a matcha se ne otopi. Dovoljno je 2- 3 minute. Kremu izlijte u kalup te stavite na hlađenje.
Prije serviranja tortu ukrasite svježim malinama i mentom.
I još par korisnih savjeta za matchaljupce
1.Ne traje vječno. Matcha nema osobito dug rok trajanja. Nakon što je otvorite, iskoristite je unutar 2 mjeseca. Preporučujemo kupnju u malim količinama i čuvanje u hladnjaku.
2. Dobro će vam doći matcha pjenjač – metlica od bambusa koja se zove chasen. Posebno je dizajnirana da razbija grudice i stvara pjenasti sloj na vrhu čaja.
3. Zasladite po ukusu. Ako ste matcha početnik i ovaj travnati okus vam nije nešto, nemojte se ustručavati dodati nekoliko kapi javorovog sirupa ili meda.
Fotografije: Slavica Šagolj