Martina Dadić: Kako dobiti pravu dozu energije iz hrane

13. lip 2023

Kako hranom povećati energiju? Odgovor na to važno pitanje dala nam je ovomjesečna gošća Lookbook.hr rubrike Ekspert - Martina Dadić, magistra nutricionizma, aktivna atletičarka (skakačica u dalj) i stručna je specijalistica kondicijske pripreme sportaša Kineziološkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu

 

Sportašica, nutricionistica, sportska savjetnica… kako je došlo do ove kombinacije, koja vam je najdraža uloga, na što ste najponosniji?

Ideja o spajanju dvije struke započela kroz bavljenje atletikom, skok u dalj i studiranje na Prehrambeno-biotehnološkom fakultetu. Naporno sam trenirala i paralelno stjecala sve više znanja koliko prehrana utječe na zdravlje i na sportske performanse sportaša. Oduvijek me zanimao sportski nutricionizam ali mi je nedostajalo znanja kakvi su učinci treninga na tijelo sportaša kako bi znali primijeniti adekvatne prehrambene strategije pa sam odlučila upisati i Kineziološki fakultet. Kao studentica počela sam raditi u 2life fitness centru u Zagrebu gdje sam stekla trenersko iskustvo i počela raditi nutricionistička savjetovanja s ljudima. Paralelno studiranje, bavljenje profesionalnim sportom i studentski posao uz to stvorilo je u meni naviku rada, reda i discipline te stručno ali i praktično znanje koje danas prenosim u radu s ljudima. Ponosna sam na sve uloge i ne mogu izdvojiti što mi je najdraže. Sretna sam jer sam uspjela spojiti svoje dvije ljubavi, sport i nutricionizam te radim ono što volim.

Energija iz hrane – koliko je važna prehrana kod sportskih aktivnosti, ali koji su  najveći mitovi

Za tijelo sportaša hrana je kao gorivo za auto bez kojeg ono ne može voziti. Prehrana utječe na zdravlje i sportske performanse sportaša. Cristiano Ronaldo je to lijepo objasnio: „Food is the fuel for my performance. If you don’t use the right fuel, you cannot perform at top level”.

Nutritivne strategije imaju značajnu potpornu ulogu u poboljšanju učinka treninga na tijelo sportaša. Svaki sport ima specifične fiziološke, metaboličke i psihološke zahtjeve potrebne za uspjeh te je prehranu potrebno tome prilagoditi. Sportske igre (nogomet, košarka, rukomet..), borilački sportovi, atletika, plivanje, tenis…svaki od ovih sportova ima svoje prehrambene zahtjeve i specifičnosti.

Uz to, svaki sportaš ima individualne potrebe, a prehranu je potrebno i periodizirati ovisno o fazi sezone, volumenu i intenzitetu treninga kao i ciljevima trenažnog procesa.  Primjerice, razvoj snage treba pratiti adekvatan unos proteina, količina i vrsta ugljikohidrata nije ista u bazičnim pripremama i natjecateljskom periodu, triatlonac ne koristi iste dodatke prehrani kao sprinter.

Kao najveće mitove bih izdvojila da je” voda dovoljna za rehidrataciju nakon tjelesne aktivnosti” i da “ugljikohidrati debljaju” pa se treba paziti na njihov unos kako bi se održala idealna tjelesna masa sportaša.

Što jedete kada želite poboljšati svoje sportske rezultate ili kada naprosto želite imati više energije?

Trudim se da mi je prehrana uvijek izbalansirana nevezano da li se spremam za neko natjecanje ili ne. Pokušavam se hraniti raznovrsno kako bi tijelu osigurala sve što mu treba, jedem dosta voća i povrća, pazim da imam dovoljno proteina ali i ugljikohidrata posebice zimi kada imam naporne periode bazičnih priprema. S obzirom da imam puno obaveza i stalno sam u pokretu iznimno mi je važno da jedem kvalitetno što mi onda daje dovoljno energije za sve u danu.

Vaša idealna hrana za ljeto puno zdravlja i energije
Idealni obrok za ljeto su mi salate, brzo i jednostavno se pripreme a mogu mi biti i za dva dana pa onda više vremena za plažu i aktivnosti na moru. Najdraža mi je salata od bulgura s povrćem i tofuom. Recept je u nastavku, a s povrćem i dodacima kao sjemenke, sir, ulje, začini možete se igrati prema vlastitim željama.

Sastojci:

  • 2-3 šalice salate (zelena, rikula, matovilac..)
  • 1 mrkva
  • 1 rajčica
  • 1/2 paprike
  • 2 jušne žlice kukuruza
  • 30 g mozzarelle
  • 100 g tofua
  • 4 jušne žlice skuhanog bulgura
  • 1 jušna žlica suncokretovih sjemenki/bučinih sjemenki

Priprema: u zdjelu stavite salatu nasjeckanu na trakice, naribanu mrkvu, nasjeckane rajčice, papriku, kockice sira, kukuruz i ispečeni tofu. Salatu začinite maslinovim/bučinim uljem, balzamičnim octom/limunovim sokom, soli i paprom. Sjemenke prepecite na suhoj tavi i pospite po salati.

Tofu priprema: tofu isjeckajte na kockice te marinirajte u začinima po želji (sol, papar, curry, kurkuma, dalmatinski začini ili soja sos) i malo ulja te kratko prepecite na tavi dok ne dobije zlatno žutu boju.

Omiljena ljetna slastica mi je homemade sladoled. Sve što vam treba je: grčki jogurt, med i voće po izboru. Sve sastojke stavite u mikser i dobro izblendajte te stavite u kalupe i zaledite u zamrzivaču na minimalno 5 sati.Sladolede pripremim u više kombinacija ss bananom i šumskim voćem ili s marelicama.

Najčešće pitanje koje vam ljudi kao stručnjakinji postavljaju vezano uz prehranu i sport?

Najčešća pitanja koja dobivam od sportaša su što jesti prije i nakon treninga/natjecanja, koje  dodatke prehrani uzimati i što smiju jesti za vrijeme natjecanja. Kod rekretivaca su pitanja uglavnom vezana uz redukciju tjelesne mase i povećanje mišićne mase. Česta pitanja su i ona vezana za trening kao primjerice koje vježbe raditi za ravan trbuh, mršavije noge i definirane ruke.

Kako održavate formu ljeti?

Ljeti uvijek imam aktivnu pauzu jer sam osoba koja ne može bez treninga. Uvijek odradim barem 2-3 atletska treninga na stadionu u Zadru a uz to volim otići trčati uz more, napraviti kružni trening s vlastitim tijelom na terasi, igrati odbojku i plivati. Trening je vrijeme za mene, volim reći moja terapija i naprosto moj životni stil pa uvijek pokušavam nekako biti aktivna i baviti se sportom. Takav način života mi zapravo održava formu pa nekad toga nisam ni svjesna.

Što je po vama idealan tanjur?

Možemo reći da imamo idealan tanjur ako polovicu našeg tanjura čini povrće (količina koja stane na dva dlana), jednu četvrtinu tanjura izvor proteina znači meso, riba, jaja, sir ili biljni proteini kao leća, grah, slanutak, proizvodi od soje ( veličine jednog dlana) i jednu četvrtinu tanjura odnosno jednu šaku čine škrobasti ugljikohidrati (proso, ječam, heljda, tjestenina, riža, kruh…). Što imamo više boja na tanjuru to smo sigurniji da smo unijeli više različitih nutrijenata koji su nam potrebni. Voljela bih napomenuti da prehrana ne treba biti idealna i savršena svaki obrok, dan i da sve može biti dio pravilne prehrane i čokolada, pizza, pomfrit, sok ako je umjereno.

Što podrazumijeva usluga nutricionističkog savjetovanja?

Savjetovanje kod mene uvijek započinje vođenjem dnevnika prehrane kroz par dana te prvim pregledom i konzultacijama na kojima se razgovara o zdravstvenom stanju, prehrambenim i životnim navikama te o borbama i ciljevima vezanim uz prehranu. Tijekom prvog sastanka provodi se antropometrijsko mjerenje gdje uz pomoć dijagnostičke vage određujemo sastav tijela (udio masnog tkiva, mišićne mase, koštanog tkiva, udio vode itd). Na prvim konzultacijama klijent se upoznaje s nutricionističkim uslugama i alatima koje možemo ponuditi te se definiraju sljedeći koraci suradnje. Nutricionističkom suradnjom klijent u prvom redu dobiva edukaciju o prehrani i praktičnu primjenu kako to znanje iskoristiti u svakodnevnom životu. Važan dio suradnje je podrška i komunikacija jer je potrebno sve prilagoditi različitim situacijama u životu i po potrebi raditi modifikacije kako bi došli do željenih rezultata.

 

Sve sastojke za hranu koja daje energiju možete pronaći OVDJE.

Fotografije: Iva Gotlin