Proljetni makeover doma

21. velj 2023

Makeover doma i proljeće idu ruku pod ruku!

Trendovi u uređenju interijera svakako su putokaz koji našem domu ‘dodaje’ šarm i moderan štih, no nerijetko su financijske (ne)mogućnosti ono što diktira tempo, tako da mnogi životni prostori godinama izgledaju i zrače isto. No to ne mora biti tako, jer i bez puno financijskih troškova moguće je postići mini makeover doma. Proljeće, koje nam već lagano ‘miriše’ u zraku, idealno je vrijeme za to.

Puno prirodnog svjetla, rasvjeta od papira i tkanine, zaobljeni namještaj i općenito ekološki osviješten pristup dizajnu, trendovi su koji će dominirati u 2023.-oj. Ovo je i godina kad se na velika vrata vraća magenta. Naime, poznati proizvođač boja Pantone na temelju trendova i događanja u svijetu pop kulture, mode i politike, odlučio je da boja 2023. godine bude – Viva Magenta. Upravo je boja najefektniji i najpovoljniji način za brzi makeover doma. Poigrajte se detaljima, a za one odvažne, koji će se usuditi i cijeli zid obojiti u magentu, transformacija će biti najveća. Ako na garnituri u dnevnom boravku imate jastuke, obucite ih u novo ruho (zašto ne u magenta boji?) i prostor će odmah dobiti drukčiji štih.

Zelena dinamika

Dodajte zelenilo u prostor – biljke daju novu dinamiku. Ako i niste pretjerano talentirani za uzgoj biljaka ili vas to jednostavno ne zanima, postoje i umjetne biljke, koje izgledaju vjerodostojno, kao i predivni terariji za biljke, koji su sada veliki trend. Priroda može biti vrlo jednostavan, ali lijep način transformacije. Ako imate vrt koji počinje cvjetati na proljetnom suncu, zašto ne biste odabranu biljku preselili unutra? Trenutačno će ‘dodati’ novo ozračje u vašu dnevnu sobu.

Efekt iznenađenja

Jedan neočekivani komad u prostoru i razlika je više nego očita. Zasigurno ste nekad bili u prostoru koji je lijepo uređen, pa čak i previše savršen, ali ne pokazuje dovoljno osobnost ljudi koji tamo žive. Dodavanjem jednog predmeta koji odudara, bilo bojom, stilom ili nečim trećim, stvara prekrasan dojam i mijenja vizuru cjelokupnog prostora.

Dvostruko ogledalo poput ovog iz Zara Home-a (69,90 eura, 527,34 kn/50 cm) podignut će čitav prostor i vizualno ga povećati, a efektne zlatne posude za biljke (također iz Zara Home, 48,99 eura  – 59,99 eura  369,12 KN – 451,99 kn) bit će apsolutna senzacija. S razlogom su naš favorit brzog proljetnog makeovera.

Zidna umjetnost

Zid kao galerije već je neko vrijeme trend u uređenju interijera. Promijenite li tek raspored istih okvira u galeriji ili dodate nešto novo, dobit ćete trenutačnu preobrazbu prostora. Super je što galerijski zidovi funkcioniraju baš u svakoj prostoriji doma, odnosno jednako su efektni u spavaćoj sobi, kao i u centralnom dijelu stana. Nije loše u galeriju spojiti nekoliko različitih stilova i vrsta zidne umjetnosti, od obiteljskih fotografija do pomalo ‘pomaknutih’ printova, sve je dopušteno i, baš kao onaj neočekivani komad namještaja, pokazuje vašu osobnost.

Makeover bez dodatnih troškova

Ako u vašem domu sve izgleda isto godinama otkako ste se uselili, vrijeme je da promijenite raspored namještaja. To je jednostavan, ali stvarno učinkovit način za makeover prostora. Ako vam raspored, ipak, ne dozvoljava takav manevar, možete preurediti raspored na policama i u vitrinama. I tepih može napraviti veliku razliku u sobi. Čak i ako ne želite stvarati novi trošak, možete ih pokušati premjestiti iz sobe u sobu.

Kako se riješiti nereda i osloboditi prostor za novu energiju?

Uklanjanje nereda i neželjenih predmeta također može biti jako korisno za vaše raspoloženje, pružajući pozitivnu, okrepljujuću energiju u vašem domu. Čišćenje treba započeti s onim stvarima koje vas najviše iritiraju i to od sitnih prema velikim stvarima. Osigurajte si najprije manje pobjede i tada ćete dobiti inspiraciju i hrabrost da se uhvatite u koštac s većim zadacima. Primjeri sitnih zona nereda su prostori iza vrata, pojedine ladice, ormarić u kupaonici, aktovke, kutije za alat. Srednje velike zone su ormari, kuhinjski elementi, radni stolovi…, dok su velike zone spremišta, tavani, garaže i sva druga mjesta za čije čišćenje treba izdvojiti puno vremena.

Nemojte napraviti grešku i izvući sve odjednom iz ormara, staviti nasred sobe i nastojati sve srediti u jednom potezu – nećete uspjeti. Rješavajte dio po dio.
Dok sortirate predmete, ne stavljajte hrpu predmeta s namjerom kako ćete za njih poslije odlučiti kamo ćete ih staviti. Uzmite svaki predmet u ruku i na licu mjesta odlučite kamo ćete s njim.
Slične stvari pohranite zajedno. Stvari držite blizu mjesta upotrebe, a stvari koje najčešće koristite neka budu na najlakše dostupnim mjestima. Na kutije napišite što sadržavaju, a odjeću u ormaru složite po bojama. Ako ste svjesni da ste skloni nakupljati nered, postavite novo pravilo – kad nešto novo uđe, nešto staro mora van. Barem će se mijenjati sadržaj nereda, kad se već ne smanjuje.

Zidna polica, 8,50 eura, 64,04 kn, JYSK; Posteljina Emotivne sovice, 29,19 eura, 219,93 kn, Dormeo; Deka, 47,77 eura, 359,92 kn, Family; Lampa, 15 eura, 113,02 kn, Pepco; Fotelja, 95 eura, 715,78 kn, JYSK; Jastuk Como, 21,22 eura, 159,88 kn, Family; Umjetna biljka u kamenoj posudi, 2,50 eura, 18,84 kn, Pepco

Fotografije: Pexels