Lookbook book klub: Novi naslovi koje želimo pročitati prije kraja godine

26. lis 2023

Koje knjige želite pročitati do početka nove godine?

Za sve knjigoljupce, jesen je uvijek uzbudljivo razdoblje. Sve hladniji dani su kao stvoreni za uživanje kod kuće, uz dobro štivo u jednoj i šalicu kave ili čaja (ili čašu vina) u drugoj ruci. Osim što stvara idealnu atmosferu za uživanje u čitanju, jedna od najprestižnijih književnih nagrada još jedan je razlog zbog kojih jesen donosi fokus na knjige.

Svake godine, The Booker Prize na početku jeseni objavljuje svoju listu finalista, a nekoliko tjedana nakon i pobjednika. Ove godine, na listi finalista našlo se šest naslova: The Bee Sting irskog autora Paula Murraya, Western Lane britanske spisateljice Chetne Maroo, Prophet Song irskog romanopisca Paula Lyncha, This Other Eden američkog pisca, glazbenika i dobitnika Pulitzer nagrade za književnost Paula Hardinga; If I Survive You američkog pisca Jonathana Escofferyja i Study for Obedience kanadske spisateljice Sarah Bernstein. Iako je već naći se među finalistima za The Booker Prize veliko priznanje koje svaku od knjiga približava širokoj čitalačkoj publici, 24. studenog saznat ćemo i koja je od šest knjiga oduševila Bookerov stručni žiri i osvojila nagradu The Booker Prize 2023. te se tako pridružila društvu fantastičnih prošlih pobjednika poput Girl, Woman, Other autorice Bernardine Evaristo i The Testaments književnice Margaret Atwood koje su nagradu podijelile 2019. godine, Shuggie Bain, fantastičnom prvijencu Douglasa Stuarta iz 2022. i mnogim drugima.

Osim što donose fokus na najbolje knjige koje su objavljene dosad, jesenski mjeseci donose i pregršt odličnih književnih noviteta. Neke od njih odmah ćemo dodati u svoju kolekciju knjiga i na svoju listu knjiga koje moramo pročitati prije kraja godina, dok će se neki od novih naslova istaknuti kao savršeni poklon za članove obitelji i prijatelje koji vole čitati jer sezona blagdanskog darivanja nam je bliže no što se čini, a za potragu za savršenim poklonom nikad nije prerano.

Koji su književni noviteti vrijedni naše pažnje?

 

Nove knjige koje je donijela jesen

Kada je o književnosti riječ, jesen nas ni ove godine nije razočarala. Odlični novi naslovi već su stigli na police naših omiljenih knjižara, a među njima stvatko će pronaći nešto za sebe.

Nakon sedam godina, stigao je novi roman jednog od najpopularnijih i najboljih hrvatskih književnika nove generacije, Kristiana Novaka. Nakon uspješnih romana Črna mati zemla i Ciganin, ali najljepši, Kristian Novak u svojem novom romanu Slučaj vlastite pogibelji još jednom nas vodi u Međimurje te kroz kompleksnu mrežu društvenih sukoba, postavljaja pitanja o korupciji, integritetu i sukobu između pojedinca i sistema.

Haruki Murakami jedan je od najpopularnijih svjetskih književnika među hrvatskom publikom, a ove jeseni stigao je hrvatski prijevod njegove knjige Profesija romanopisac u kojoj poznati književnih otkriva svoj pogled na književnost, pisanje i kreativnost.

Sivi i mistični jesenski dani su kao stvoreni za čitanje trilera i misterija, a jedan od najboljih novih naslova koji uskoro stiže u hrvatskom prijevodu je roman Sve je ovo laž autorice Lise Jewell koji je već zaslužio titulu New York Times bestsellera.

Za sve ljubitelje kratke priče, imamo odličan književni novitet iz pera hrvatske književnice Julijane Matanović. Kroz pet priča, Julijana u Sve će biti dobro, mama propituje različite odnose unutar obitelji.

Kristian Novak: Slučaj vlastite pogibelji

Prometni policajac, na samom početku svoje karijere, pronađen je mrtav na stražnjem sjedištu auta. Bez obdukcije, bez temeljnog detektivskog istraživanja, njegova smrt proglašena je samoubojstvom. No javnost ne vjeruje policiji. Kao ni obitelj preminuloga, a naročito njegov brat, također policajac. Naoružan znanjem o internim policijskim aferama, duboko je svjestan da nešto ne štima i da službena priča ne odgovara stvarnosti. Istovremeno, jedna ambiciozna profesorica koristi ovu situaciju kako bi svojoj srednjoškolskoj dramskoj grupi pobliže dočarala problematiku Antigone te dokazala njenu svevremenost. No, njena interpretacija izazove više problema nego što je očekivala, te se uskoro nalazi u borbi za istinu s lokalnim moćnicima i uvrijeđenim roditeljima, koji daju sve od sebe da unište same temelje svega što je stvarala čitav život. Ipak, u ovoj borbi, njena unutrašnja snaga koja je čučala u njoj čitav život, izronit će, i pitoma profesorica postat će žestok borac za istinu.

Slučaj vlastite pogibelji, autora Kristiana Novaka, vodi čitatelje kroz kompleksnu mrežu društvenih sukoba, postavljajući pitanja o korupciji, integritetu i sukobu između pojedinca i sistema, te će nas podsjetiti što znači preuzeti rizik za pravu stvar, i zadržati hrabrost čak i dok smo suočeni sa duboko ukorijenjenim sistemskim čudovištem.

Haruki Murakami: Profesija romanopisac

Profesija romanopisac šarmantno je osebujan pogled na pisanje, stvaralaštvo i vlastiti opus, iz pera diljem svijeta omiljenog autora romana Norveška šuma i Kafka na žalu. U ovoj jedinstvenoj knjizi samozatajni pisac svjetskih bestselera Haruki Murakami prvi put čitateljima povjerava svoja razmišljanja o ulozi romana, otkriva ishodišta vlastite kreativnosti i genezu sebe kao pisca. Pruža nam uvide o osobitim trenucima kad nadahnuće pohodi druge pisce, likovne umjetnike i glazbenike. Doznajemo obilje osobnih detalja iz života posvećenog “tihom zanatu” pisanja: o trenutku “prosvjetljenja” kada je na bejzbolskoj utakmici Murakami odjednom spoznao da želi napisati roman; o važnosti koju za pisca ima sjećanje i uredno pospremanje uspomena u “mentalne pretince”; o nužnosti samoće, strpljenja i svakodnevne rutine pisanja i trčanja.

Lisa Jewell: Sve ovo je laž

Ona nije onakva kakvom se predstavlja. Ni približno… Ne smijete vjerovati svemu što ona kaže. Budite na oprezu. Popularna podcasterica Alix Summer upušta se u jedinstveni projekt u sklopu kojega intervjuira Josie Fair, ženu iz okolice koja je rođena na isti dan kad i Alix i koja je, kako sâma otkriva, na pragu velikih životnih promjena. Josien je život čudan, kompliciran, čak i uznemirujući, no Alix ne može odoljeti želji da dozna više. S vremenom shvaća da Josie skriva neke uistinu mračne tajne i, prije nego što se i snašla, druga se žena uvukla u njezin život… i njezin dom. Tko je zapravo Josie Fair? Može li se vjerovati svemu što govori? I što je točno učinila?

Julijana Matanović: Sve će biti dobro, mama

Brojna temeljna pitanja vezana uz vlastiti identitet (od onog kako joj je pravo ime, gdje je rođena, što joj se dogodilo s majkom, zašto je zatajen dokument o posvojenju) obilježila su prozu Julijane Matanović, rođene 1959. u Bosanskoj Posavini. U novoj knjizi kratkih priča – u kojoj će čitatelji prepoznati i atmosferu autoričina prvijenca Zašto sam vam lagala (prodanog u sedamdeset tisuća primjeraka) – propituju se odnosi majke i kćeri, oca i sina, oca i kćeri, sina i majke, brata i sestre, žene i muža… Svih pet priča, uokvirenih predgovornom i pogovornom bilješkom, u nekom svom sloju svjedoče i o moći književnosti. Upućuju i na sličnost života i literature (Tkalja).

Neke od naših omiljenih književnih noviteta i još pregršt odličnih novih književnih naslova, pronađite u knjižari Hoću knjigu u Arena Centru.

 

Lookbook book klub favoriti uz koje čitanje postaje još bolje

Svako novo izdanje Lookbook book kluba prati i novi izbor stvari uz koje čitanje postaje još bolje. U nastavku otkrijte naše favorite za stvaranje savršene jesenske atmosfere za čitanje!

Yamamy kućni ogrtač; David Beckham dioptrijski okviri, Ghetaldus optika; Pepco šalica; Yamamay papuče; Yamamay pidžama hlače

 

Foto: Pexels