Lookbook book klub: Najbolji novi naslovi koje jedva čekamo pročitati

30. tra 2024

Stigli su odlični književni noviteti!

Nakon prvih proljetnih dana i književnih naslova uz koje smo ih proveli, vrijeme je da svoje kućne knjižnice obogatimo novim knjigama jer ispred nas sada su oni najljepši dani kao stvoreni za uživanje na otvorenom – uz dobru knjigu, naravno!

Koji će nas autori i književni naslovi pratiti kroz proljetnu i ljetnu sezonu?

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by gab (@paperbacksanddaisies)

Novi naslovi koje odmah dodajemo na to read listu

 

Sezona čitanja za prave knjigoljupce nikad ne prestaje, no proljetni i ljetni dani donose nam potpuno novi nalet motivacije i želje za čitanjem. Sunčani i topli dani potaknut će nas da svaki slobodan trenutak provedemo na otvorenom, a knjige će nas pratiti gdje god krenuli.

Uz knjige koje se već nalaze na našoj to read listi za 2024. godinu, sada ćemo dodati još nekoliko novih naslova koji su tek stigli u omiljenu knjižaru Hoću knjigu, a koje jedva čekamo pročitati!

Nakon trilogije Oris, Rachel Cusk je jedna od onih autorica čije knjige uvijek imaju prioritet, baš kao i najnoviji hrvatski prijevod Depandansa. Za sve koji vole neobične i pomaknute priče, u Hoću knjigu stigla je Smrt u njezinim rukama, hrvatski prijevod bestsellera s potpisom Ottesse Moshfegh, američke autorice hrvatsko-iranskih korijena. Nakon prošlog izdanja Lookbook book kluba u kojem smo vam donijele preporuke za celebrity memoare, u ovom izdanju donosimo vam preporuku za novi memoar poznate književnice Meggie Smith.

Rachel Cusk: Depandansa 

 

Žena poziva slavnog slikara u gostinsku kuću na imanju u bajnom krajoliku slane močvare, gdje živi u skladnom drugom braku. Slikarevi su je radovi svojedobno snažno privukli i uvjerena je da bi njegovo oko moglo proniknuti u srž tajne njezinog života. No u sušnim danima preranog ljeta sama će se prisutnost gostujućeg umjetnika nametnuti kao zagonetka i poremetiti spokoj domaćinstva na osami. Kandidat za nagradu Booker 2021., hipnotička Depandansa Rachel Cusk studija je spona između stvaralaštva i vlasništva, kontrole i slobode, ženske sudbine i muške povlaštenosti, muškog pogleda i ženskog glasa, jezičnoga i slikovnoga, majčinstva i umjetnosti.

Ottessa Moshfegh: Smrt u njezinim rukama

 

“Zvala se Magda. Nitko nikad neće doznati tko ju je ubio. Nisam ja. Ovdje je njezino mrtvo tijelo.” Tajanstvena poruka što ju je pronašla u šumi na stazi kojom svakoga dana šeće psa potiče Vestu Gul, udovicu s mnogo vremena na raspolaganju, da krene u potragu za tijelom i ubojicom. Ali umjesto očekivanog klasičnog kriminalističkog romana, autorica Ottessa Moshfegh donosi nam posve drukčiju priču.

Maggie Smith: Ti možeš učiniti ovaj svijet prekrasnim

 

Ova memoarska proza započinje slomljenim srcem glavne protagonistice, no širi se na teme koje istražuju tradicionalne uloge spolova i dinamiku moći, koja na strani muškaraca, makar i podsvjesno postoji, pa i u brakovima koji bi se mogli opisati kao suvremeni. Piše o tajnama, o ljutnji, o opraštanju, o samosažaljenju, o novim počecima. Otvara pitanja suvremene obitelji, majčinske ljubavi prema djeci, poslovnim mogućnostima, i o tome koliko je još dominantan svijet patrijarhata. Maggie Smith piše o novim počecima, o tome kako i nakon gubitka, možemo pronaći vlastitu snagu, krenuti iznova, i stvoriti oko sebe i za sebe nešto – lijepo“, istaknula je Ann Patchett o romanu koji su kritičari Timea opisali kao „gorkoslatku studiju boli i užitka“

Lookbook book klub favoriti uz koje čitanje postaje još bolje

Svako novo izdanje Lookbook book kluba prati i novi izbor stvari uz koje čitanje postaje još bolje. U nastavku otkrijte naše favorite za uživanje u proljetnim danima i čitanju na otvorenom!

Scotch & Soda košulja i hlače; adidas šešir; Collistar Sun Stick SPF 50, Douglas; Converse tenisice

 

Foto: Instagram (naslovna fotografija: @josefinehj)