Lookbook book klub: Proljetno štivo koje morate pročitati prije početka ljeta

31. svi 2023

Došli smo do kraja još jednog mjeseca što znači da je vrijeme za još jedno izdanje Lookbook book kluba.

Na početku godine, Lookbook book klub pokrenuli smo s idejom kreiranja kluba čitača u kojem će svatko pronaći savršenu knjigu za sebe. Kako bismo otkrili čitača u svakome od nas, krenuli smo u istraživanje različitih autora, vremenskih razdoblja i žanrova. Nakon velikih književnih hitova, najpopularnijih ljubića, knjiga o ženama koje su napisale žene i crnih komedija koje su oduševile i sve knjigoljupce i one kojima čitanje nije omiljeni hobi, u mjesecu svibnju na stranicama knjiga tražili smo različite poglede na ideju proljeća kao godišnjeg doba.

Proljeće ispisano na stranicama knjiga

Iako smo se nadali da ćemo uživati u suncu, izletima u prirodu i druženjima na omiljenim terasama, mjesec svibanj donio je kišne dane. No, nije sve bilo tako sivo jer svaki kišni proljetni dan bio je kao stvoren za uživanje u dobrom proljetnom štivu. Koje su neke do najboljih knjiga koje smo pročitali u svibnju i koje se svakako moraju naći na vašem popisu za čitanje prije dolaska ljeta?

 

Najbolje proljetno štivo

 

Iako knjige najčešće ne povezujemo s godišnjim dobima, istovremeno, za svaku sezonu možemo pronaći i nekoliko odličnih naslova koji savršeno pristaju njezinoj atmosferi i našem raspoloženju. Proljeće je razdoblje u kojem smo spremni za istraživanje, koje u nama budi osjećaj optimizma, ali čija promjenjiva priroda uvijek dolazi i s dozom melankolije.

Ove godine, pronašli smo savršenu knjigu za svako proljetno raspoloženje.

S Ali Smith istraživali smo vrijeme u kojem živimo i probleme s kojima se svijet danas suočava, ali smo istovremeno pronašli i dozu nade koju proljeće uvijek budi u nama. U Proljeću Karla Ovea Knausgårda, autora poznatog širokoj publici po hit seriji autobiografskih romana Moja borba, uronili smo u melankoliju proljetne sezone kroz njegov vrlo intiman portret proljeća napisan u formi opširnog i potresnog pisma kćeri. Prva ljubav i tinejdžerski dani još neke su od tema koja nas podsjećaju na proljeće, a koju smo ove godine pronašli u feel good seriji stripova Heartstopper književnice Alice Oseman.

 

 

 

Prije početka ljetne sezone, prigrlite sva lica, raspoloženja i značenja, stvarna ili metaforička, proljeća i zaronite u tri potpuno različite knjige koje će vas osvojiti i oduševiti na tri potpuno različita načina!

Karl Ove Knausgård: Proljeće

U trećem dijelu kvadrilogije Enciklopedija godišnjih doba, Proljeće, Knausgård izlazi iz zadane forme kratkih eseja i piše prozni dnevnički zapis u formi potresna i opširna pisma čas nerođenoj, čas već rođenoj kćeri. Priča počinje u kući, u obitelji gdje sve puca po šavovima, od neobavljenih kućanskih poslova do napetih emocionalnih odnosa među partnerima. Zaglavljen u složenoj obiteljskoj situaciji, s neprisutnom, bolesnom ženom, s troje male djece i jednim djetetom na putu, anksiozan promišlja kada i kako i gdje je sve pošlo po zlu u toj idealnoj norveško-švedskoj obitelji koja ima sve.

Alice Oseman: Heartstopper

Alice Oseman jedna je od najpopularnijih književnica u svijetu young adult književnosti. Iako su pisane iz perspektive tinejdžera i namijenjene mladoj publici, zahvaljujući univerzalnim temama poput ljubavi, seksualnosti, mentalnog zdravlja i identiteta, knjige Alice Oseman uspješno prelaze dobne granice i ističu se kao štivo u kojem će uživati i odrasli.

Originalno webstrip na Tumblru i Tapasu, Heartstopper je prikupio ogromnu online bazu obožavatelja s više od 52,1 milijuna pregleda. Nakon velikog uspjeha online, Heartstopper je dobio i svoja fizička izdanja, a nakon milijun tiskanih primjeraka prodanih diljem svijeta, dobio je i svoju TV adaptaciju na streaming platformi Netflix. Ovog proljeća otkrijte svijet Heartstoppera koji prati dvojicu tinejdžera, Nicka i Charlieja, njihove prijatelje i obitelji. Oni se upoznaju u gimnaziji, ubrzo postaju prijatelji i zaljubljuju se. Trenutno su dostupna četiri sveska (izlazak petog je najavljen za zimu 2023.), a svaki dio Heartstopper priče govori o usponima i padovima prve ljubavi, prijateljstava, izlazaka i mentalnog zdravlja.

Ali Smith: Proljeće

Kako napisati roman koji će dati dijagnozu trenutka i prodrijeti u srž vremena u kojem živimo? Od godišnjeg doba do godišnjeg doba, Ali Smith nastoji upravo to. Proljeće je oštrije polemička knjiga od dviju prethodnica i beskompromisno progovara o modernim logorima i zapadnoj represiji u rukavicama. Proziva, prosvjeduje – no ističe da je proljeće doba nade: u vrijeme granica, zidova i karantena, Ali Smith otvara vrata.

Najbolje knjige koje smo pročitali ovog proljeća i još pregršt drugih odličnih naslova možete pronaći u knjižari Hoću knjigu u Arena Centru.

Lookbook book klub favoriti uz koje čitanje postaje još bolje

Svako novo izdanje Lookbook book kluba prati i novi izbor stvari uz koje čitanje postaje još bolje. Što se još, uz ova tri odlična književna naslova, nalazi na našoj proljetnoj listi favorita? Oversized košulje naš su omiljeni modni favorit, a dozu proljeća u svoj ormar unijet ćemo i decentnim nakitom s proljetnim motivima poput ove ljupke narukvice s djetilinom s četiri lista. Uz omiljenu knjigu, sve što nam treba je naša omiljena boca za vodu koju uvijek nosimo sa sobom – gdje god išli i čitali.

GAP oversized košulja; Heta 1892 – Festina narukvica; Tezenis kratke hlače; Chilly’s boca za vodu, Hoću knjigu

 

Foto: Pexels