Lookbook book klub: Nova renesansa fantasy (i romantasy) žanra

31. svi 2024

U novom izdanju Lookbook book kluba otkrivamo fantastične svjetove!

U posljednjih godinu dana, na listama književnih bestsellera istaknuo se veliki povratak knjiga iz fantasy žanra. Uz hitove poput megapopularnih književnih serijala Harry Potter i Gospodar prstenova koji su zahvaljujući novim i posebnim izdanjima uvijek traženi u knjižarama, fantasy žanr istaknuo je i nekoliko novih favorita.

Popularnost fantasy žanra potvrdili su nam i naši Lookbook book klub čitatelji. Mnogi od njih su na početku godine kao svoje omiljene knjige u 2023. istaknuli upravo fantasy naslove, a knjige A Court of Thornes and Roses i Forth Wing istaknule su se među najpopularnijim odgovorima.

Ovaj mjesec, u najnovijem izdanju Lookbook book kluba odlučili smo istražiti fantastične svjetove koji su osvojili milijune knjigoljubaca diljem svijeta te otkriti najpopularnije naslove koji su dio nove renesanse fantasy žanra.

Mala povijest fantasy žanra

 

Ukorijenjena u mitovima, legendama i folkloru iz različitih kultura širom svijeta, povijest fantasy žanra je duga, bogata i uzbudljiva.

Korijeni fantasy žanra mogu se pratiti unazad do antičkih mitologija i epova. U srednjem vijeku, priče poput “Beowulfa” i “Kralja Arthura i vitezova okruglog stola” proširuju koncept fantastike te dodatkom magije i nadnaravnim događajima stvaraju temelje za modernu fantasy književnost.

U 19. stoljeću, fantasy književnost doživljava značajan razvoj. Autori poput Mary Shelley sa svojim “Frankensteinom” počinju koristiti fantastiku kako bi istraživali kompleksne ljudske teme, dok Edgar Allan Poe spaja fantastiku i gotičke elemente.

Početkom 20. stoljeća, J.R.R. Tolkien i C.S. Lewis postavljaju temelje modernog fantasy žanra. Tolkienov “Gospodar prstenova” i Lewisove “Kronike iz Narnije” redefinirale su žanr svojim bogato izgrađenim svjetovima, dubokim mitološkim korijenima i epskim pričama. Ovi autori postavljaju standarde za svijet izgradnje i narativnu kompleksnost. U drugoj polovini 20. stoljeća, fantasy se razvija u različitim smjerovima. Na primjer, Terry Pratchett s “Discworld” serijalom unosi humor i satiru u žanr.

Fantasy u 21. stoljeću

U posljednjih dvadesetak godina, fantasy književnost postaje još raznovrsnija i popularnija. Serijali poput “Harry Potter” J.K. Rowling i “Pjesma leda i vatre” Georgea R.R. Martina privlače globalnu publiku i doživljavaju uspješne adaptacije u filmove i serije.

Današnji fantasy žanr obuhvaća širok spektar stilova i podžanrova, uključujući urban fantasy, dark fantasy, i mnoge druge. Autori kao što su Brandon Sanderson, Neil Gaiman i V.E. Schwab nastavljaju širiti granice žanra, uvodeći inovativne koncepte i pripovijedanje.

Iako uvijek popularan, novi val popularnosti i novu renesansu fantasy žanra u posljednjih godinu, dvije, donijela je njegova popularnost na društvenim mrežama i veliki interes za podžanr romantasy!

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by nimi ♡ (@booknimi)

Fantasy i Romantasy
na BookToku i Bookstagramu

 

Baš poput filmova i TV serija, društvene mreže kao što su TikTok (BookTok), Instagram (Bookstagram) i YouTube (BookTube) danas igraju ključnu ulogu u promociji knjiga. Knjige iz žanrova fantasy često postaju viralne, zahvaljujući kratkim, kreativnim video klipovima i vizualno privlačnim fotografijama. BookTok zajednica, sa svojim strastvenim recenzijama i preporukama, može značajno povećati prodaju knjiga.

Također, kao nastavak popularnosti romance knjiga, BookTok i Bookstagram su u fokus stavili i romantasy. Spoj fantastičnih svjetova i romantike istaknuo se kao pravi hit, a knjige poput “A Court of Thorns and Roses” Sarah J. Maas, “The Priory of the Orange Tree” Samanthе Shannon i “Forth Wing” Rebecce Yarros doživjele su veliku popularnost upravo zbog recenzija i preporuka na društvenim mrežama.

Osim čitatelja, i autori danas također koriste društvene mreže za promociju svojih knjiga, interakciju sa čitateljima i stvaranje zajednica obožavatelja. Sarah J. Maas, Leigh Bardugo i mnogi drugi aktivno komuniciraju sa svojom publikom, dijeleći ekskluzivne sadržaje i najave novih projekata što bez sumnje utječe na njihovu popularnost i popularnost fantasy žanra unutar kojeg stvaraju.

Od fantasy knjiga za klince i jednog do najpopularnijeg YA fantasy serijala do romantasy knjige koja je obilježila 2023. godinu, u nastavku donosimo nekoliko književnih prijedloga za sve koji žele istražiti fantasy žanr. Sve knjige možete pronaći u Hoću knjigu knjižari u Arena Centru.

 

Terry Pratchett: Bromelijada serijal

 

Serijal Bromelijada je remek-djelo Terryja Pratchetta u kojem će uživati i veliki i mali.

Vozači su prvi dio trilogije Bromelijada o tuljcima, malim bićima koja pokušavaju preživjeti u ljudskome svijetu. Tuljci moraju naučiti surađivati i misliti VELIKE misli!

U drugom dijelu naslova Kopači, Tuljci su pronalaze napušten kamenolom pod obronkom u koji se useljavaju. No, pojavili su se ljudi, odlučili otvoriti kamenolom i sve uprskali. Pobjeći i sakriti se ili braniti svoj novi dom, pitanje je sad. Ne treba zaboraviti da su tuljci brži i pametniji od ljudi. I da imaju skriveno oružje – Zmaja Jekuba, Veliku Zvijer sa zubima.

Letači su treći dio trilogije Bromelijada. Vratiti se doma zapravo znači otići u Floridu na lansiranje komunikacijskog satelita. Smiješan plan. Nemoguć. Ali Masklin to ne zna, pa će ipak pokušati. Prvi je korak uskočiti u novu vrstu kamiona, u kamion s krilima – mlažnjak. A drugi? Treći, tko bi znao?! I tako počinje nevjerojatno putovanje prepuno opasnosti, aviona i graje gusaka.

Sarah J. Maas: Prijestolje od stakla

 

Prijestolje od Stakla (eng. Throne of Glass) je popularni fantasy serijal autorice Sarah J. Maas, sastavljen od osam knjiga. Poznat je po svojoj bogatoj svjetskoj izgradnji, kompleksnim likovima i brzim, uzbudljivim zapletima. Maas istražuje teme moći, izdaje, prijateljstva i ljubavi, dok njezini likovi prolaze kroz osobni rast i transformaciju. Serijal je stekao veliki broj obožavatelja širom svijeta i postao jedan od najpoznatijih i najomiljenijih u modernoj young adult fantasy književnosti.

Radnja prati Celaenu Sardothien, mladu ubojicu koja je bila zatvorena u rudnicima soli u Endovieru, a priča započinje kada Celaena Sardothien dobiva priliku da se oslobodi ako pobijedi u natjecanju za kraljevskog ubojicu. U nastavku, Celaenu pratimo nakon što postane kraljevski ubojica kada otkriva mračne tajne i suočava se s moralnim dilemama, njezino putovanje u zemlju Wendlyn kako bi istražila svoje porijeklo i naučila kontrolirati svoje magične moći i mnoge druge fantastične pustolovine.

Rebecca Yarros: Četvrto krilo

 

Četvrto krilo (eng. Fourth Wing) je fantasy roman autorice Rebecce Yarros, objavljen 2023. godine. Priča je smještena u svijet pun magije, zmajeva i političkih intriga, te je brzo stekla popularnost među ljubiteljima fantasy žanra i istaknula se kao jedno od najpopularnijih štiva u 2023. godini.

Glavna junakinja, Violet Sorrengail, nalazi se u vojnoj akademiji za jahače zmajeva, gdje se kandidati suočavaju s teškim treninzima i smrtonosnim izazovima kako bi dokazali svoju vrijednost. Violet nije tipičan kandidat – fizički je slabija i suočava se s predrasudama zbog svoje nježne prirode, ali posjeduje izuzetnu inteligenciju i hrabrost. U svijetu gdje samo najjači preživljavaju, Violet mora nadmudriti svoje protivnike, izgraditi savezništva i dokazati da može biti ravnopravna među elitnim jahačima zmajeva. Tijekom svog puta, Violet otkriva skrivene tajne akademije, kao i spletke koje prijete stabilnosti cijelog kraljevstva.

“Četvrto krilo” je kombinacija akcije, intrige i romanse. Rebecca Yarros vješto gradi napetost i složene odnose među likovima, stvarajući svijet koji je podjednako brutalan i očaravajući, što je čini privlačnom za široku publiku ljubitelja fantasy žanra.

Lookbook book klub favoriti uz koje čitanje postaje još bolje

Svako novo izdanje Lookbook book kluba prati i novi izbor stvari uz koje čitanje postaje još bolje. U nastavku otkrijte naše favorite za stvaranje savršene fantasy atmosfere za čitanje!

JYSK lampice; Nespresso x Pierre Hermé Infiniment Gourmand kava s okusom prženog lješnjaka; Pelikan nalivpero, Hoću knjigu; Old Book Marker bilježnica, Hoću knjigu; Yamamay spavaćica 

 

Foto: Instagram, Pexels (naslovna fotografija: @codedcarla)