Lookbook book klub: Cosy knjige kao stvorene za zimske dane

30. stu 2023

Skuhajte čaj, upalite svijeću, uskočite u pidžamu i uživajte u čitanju!

Iza nas je uzbudljiva godina čitanja. Zajedno s vama, u našem Lookbook book klubu, ove godine smo čitali sve od ljubavnih romana i crnih komedija do romana u prijevodu i najboljih književnih ostvaranja mladih domaćih autora. Prošetali smo kroz sve žanrove i otkrili nove omiljene knjige i autore, uživali smo i učili sa svakom okrenutom stranicom. Što ćemo u posljednjim tjednima ove godine?

Kraj godine za nas je uvijek rezerviran za uživanje u cosy knjigama, knjigama koje su jednostavne za čitanje i kao stvorene za bezbrižno uživanje. Koje cosy knjige se nalaze na našoj to read listi ove godine?

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Shaye Easton. (@shayebytheshore)

Cosy knjige za čitanje ispod dekice kada je vani jako hladno

 

Dani su sve hladniji što znači samo jedno – vrijeme je da se ogrnemo dekicom i uživamo u čitanju. Možete li zamisliti bolji zimski scenarij?

Ove godine pronašli smo nekoliko književnih naslova koji savršeno pristaju karakteru sezone. Uz božićne priče poput romana Čarobni dvorac u Škotskoj ušetat ćemo u blagdansku sezonu, u cosy mystery žanru pronaći ćemo savršenu razonodu za slobodne dane, a romani s fokusom na obiteljske i prijateljske priče poput bestsellera Čovjek zvan Ove i Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja, u ovim će nas danima raznježiti više no u bilo koje drugo doba godine. Popis cosy knjiga u kojima možete uživati tijekom nadolazećih zimskih dana ne bi bio potpuno bez jednog od cosy klasika, a naš odabir uvijek je roman Ponos i predrasude britanske književnice Jane Austen.

Uz ljubiće i klasike koji se uvijek ističu kao najpopularnije cosy štivo, ove zime na popis knjiga koje ćete pročitati ubacite i jedan od mnogih celebrity memoara i sličnih autobiografskih djela poput knjige Posljednji san jednog od najjboljih španjolskih redatelja Pedra Almodóvara.

 

Jane Austen: Ponos i predrasude

Ljubav, nesporazumi, potraga za savršenim muškarcem, kao i izbjegavanje nesavršenog, teme su neodoljivo šarmantnog romana Ponos i predrasude. »Nisam vas poznavala ni mjesec dana, a već sam vas smatrala posljednjim muškarcem na svijetu za kojeg bi me se moglo nagovoriti da se za njega udam.«

Svatko tko posegne za ovom virtuozno napisanom knjigom, uživat će u vječnoj ljubavnoj priči o simpatičnoj Elizabeth Bennet i gordom gospodinu Darcyju. Priči o pravoj ljubavi, obiteljima, varalicama i herojima te, naravno, ponosu i predrasudama. Zimske cosy večeri kod kuće su kao stvorene baš za čitanje ovog ultimativnog cosy klasika.

 

Mary Ann Shafer i Annie Barrows: Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja

London, 1946. Dok se Engleska polako oporavlja od posljedica rata, Juliet Ashton, uspješna mlada spisateljica, razmišlja o temi za svoj sljedeći roman. Ne sluti da će joj nadahnuće doći iz male britanske enklave, s otoka Guernseyja. Jednoga dana odande joj posve nenadano stiže pismo gospodina Dawseyja Adamsa. On je slučajno kupio antikvarni primjerak knjige koja je nekoć pripadala njoj te se njih dvoje, potaknuti zajedničkom ljubavlju prema čitanju, počnu dopisivati. Kada joj Dawsey otkrije da je član čitateljskog kluba neobičnog naziva, Društvo za književnost i pitu od krumpira, osnovanog u teškim danima njemačke okupacije, Juliet obuzme želja da više sazna o Društvu te upozna i ostale njegove članove.

Pisan u epistolarnoj formi, roman Društvo za književnost i pitu od krumpira s Guernseyja mudra je i duhovita knjiga o prijateljstvu i nevjerojatnoj moći pisane riječi.

 

Pedro Almodóvar: Posljedni san

„Ova knjiga ponajviše nalikuje rascjepkanoj, nepotpunoj i ne baš sasvim razgovijetnoj autobiografiji. Usprkos tome, vjerujem da će čitatelj na koncu dobiti ponajviše informacija o meni kao sineastu, kao pripovjedaču (piscu) i o tome kako se u mojem životu sve to uspijevalo ispreplesti s još ponečim.”

Tako svoje djelo predstavlja Pedro Almodóvar u uvodnom dijelu, predstavljajući ujedno i svaku od dvanaest pripovijedaka od kojih je sačinjeno. Ima u njemu različitih razdoblja, od kraja šezdesetih pa sve do danas, a u svima se zrcale njegove duboko prisutne opsesije: mračno doba školovanja, slavlje humora, njegov umjetnički razvoj, neugodna strana popularnosti ili utjecaj fikcije na život. Nudeći višestruke slojeve čitanja, Posljednji san ustvari je katalog načina pripovijedanja i otkriva nam pisca koji je potajice iznjedrio izuzetno književno djelo.

 

Julie Caplin: Čarobni dvorac u Škotskoj

Izzy McBride ni u snu nije očekivala da bi od praujaka Billa mogla naslijediti pravi pravcati dvorac, no upravo se to dogodilo. Kao vladarica posjeda – i to poprilično zapuštenog posjeda kojemu je potrebno mnogo ljubavi i pažnje – Izzy pokušava ostvariti svoj san i pretvoriti dvorac u boutique hotel, a sve to uoči Božića. Izzyna ekscentrična majka pomrsi joj planove odlučivši iznajmiti sobu tajanstvenom piscu trilera Rossu Adairu . Povrh toga, počinje padati snijeg i prekrivati škotski krajolik poput šlaga na božićnoj torti, zbog čega se pothvat uređivanja dvorca pretvara u utrku s vremenom. Pitanje je hoće li sve stići pripremiti za blagdane prije nego što ih zamete snijeg. A ima li šanse za romansu?

 

Fredrik Backmann: Čovjek zvan Ove

Morate upoznati Ovea. Ljudi poput njega prava su noćna mora za susjede. Ima svo vrijeme ovog svijeta, prozor s kojeg drži na oku cijelu ulicu, stroge principe, kirurški precizne rutine i – kratak fitilj. Dozlaboga je drzak i inatljiv. Prezire svijet oko sebe, točnije – ono u što se neuredna, neodgovorna i nesposobna ljudska rasa prometnula. A nije ni da svijet njega silno voli… Najmanje što mu u životu treba su novi susjedi, još k tome useljenici, nevjerojatno glasni, brbljavi i radosni, s dvije male musave napasti. Naravno da ga je snašlo upravo to. I prije nego što su se pošteno smjestili, uspjeli su automobilom (jer jasno da nemaju pojma o vožnji u rikverc) izobličiti Oveov poštanski sandučić. I nikad više, s tim nisu prestali. Malo po malo, izobličili su sve ono što je Ove mislio da jest.

 

Toshikazu Kawaguchi: Prije nego što se kava ohladi

Funiculi Funicula neobičan je i legendaran tokijski kafić. Neki bi rekli da je i čaroban. U njemu su stol i stolac, a tko tamo sjedne može otputovati u prošlost i u njoj se može zadržati samo onoliko koliko kavi dostaje da se ohladi. Na drugi stolac sjest će osoba s kojom niste raščistili odnose u prošlosti i sad imate priliku to učiniti. Četiri arhetipska odnosa – ljubavnički, supružnički, sestrinski i roditeljski – tema su ove knjige, a sudbine junaka, ispričane u jednom dahu, poučavaju nas o pomirenju, praštanju ili o novoj nadi i otvaraju nam put u budućnost.

 

Elle Cosimano: Ubojita Finlay Donovan

Kada vam bivši muž najuri dadilju bez vašeg znanja, i kada vam četverogodišnja kćer mora ići u vrtić s kosom potpuno uništenom samoljepljivom trakom, možete sa sigurnošću reći da vam je život krenuo nizbrdo. Upravo se tako osjeća Finlay Donovan, samohrana majka i ne baš uspješna autorica krimića. Peh je prati do te mjere da je tiho čestitala samoj sebi kada je stigla navrijeme na sastanak s agenticom. Međutim, dok Finlay i njena agentica razgovaraju o radnji njenog novog romana, gospođa sa susjednim stolom besramno prisluškuje njihov razgovor i nekako iz svega uspije shvatiti da je Finlay plaćeni ubojica specijalizirana za eliminaciju problematičnih muževa. Kada pronađe papirić na kojemu je napisano ženino ime i obećanje o pozamašnom iznosu novca za obavljeni posao, Finlay odjednom dobiva novu inspiraciju za svoj roman.

Ubojita Finlay Donovan jedan je od najpopularnija knjiga iz cosy mystery kategorije koja će biti idealno zimsko štivo ako tražite nešto između trilera i komedije.

Neke od naših omiljenih cosy knjiga i još pregršt odličnih književnih naslova, pronađite u knjižari Hoću knjigu u Arena Centru.

 

Lookbook book klub favoriti uz koje čitanje postaje još bolje

Svako novo izdanje Lookbook book kluba prati i novi izbor stvari uz koje čitanje postaje još bolje. U nastavku otkrijte naše favorite za stvaranje savršene jesenske atmosfere za čitanje!

 

C&A pidžama; Lotus Biscoff keksi, Interspar; Harissa Merry Christmas kutija; Tom Tailor pulover

 

 

Foto: Instagram (naslovna fotografija: @shayebytheshore)