Lookbook book klub: Zašto su celebrity memoari toliko popularni i zašto je to zapravo super?

27. ožu 2024

Što se desi kad celebrity zvijezde zakorače u književni svijet?

U veljači, Lookbook book klub posvetili smo zanimljivim i raznolikim književnim preporukama Lookbook čitatelja koje su nam otkrili u rođendanskom giveawayu. Osim odličnih književnih preporuka, kreativni natječaj Lookbook book kluba koji smo organizirali u siječnju istaknuo je i nekoliko popularnih žanrova. I dok su nas neki od najpopularnijih žanrova među Lookbook čitateljima iznenadili i potaknuli na istraživanje novih autora i naslova, drugi su istaknuli neke od najvećih trendova na književnoj sceni danas.

Baš kao što su se istaknuli na listama najboljih knjiga koje su Lookbook čitatelji pročitali u 2023. godini, celebrity memoari istaknuli su se i na listama bestsellera diljem svijeta.

Zašto su knjige s potpisom poznatih i slavnih toliko popularne?

Celebrity kulture: početak i put do književnog svijeta

Privatni životi hollywoodskih zvijezda i poznatih ličnosti uvijek su izazivali veliki interes široke publike. Ideja slave prisutna je još od doba starih Rimljana. U 16. i 17. stoljeću, počeo se javljati interes za glumce, dramaturge i humaniste. U 18. stoljeću, povećana pismenost i jeftiniji, brži načini tiskanja dali su nam javne intelektualce poput Rousseaua, Byrona i Voltairea. Stoljeće nakon, pojavit će se prva moderna celebrity zvijezda, francuska glumica Sarah Bernhardt. Rođena 1844. godine u Parizu, Sarah Bernhardt je u svoje vrijeme bila jednako popularna poput Marilyn Monroe u njezino vrijeme ili Lady Gage danas. Ona je bila više od glumice, a činjenica da je već u to vrijeme koristila medije za samopromociju ističe ju kao prvu modernu celebrity zvijezdu.

Od vremena prve moderne celebrity zvijezde do danas, interes za poznate, popularne i slavne je u neprestanom rastu. Veliki interes široke publike za privatne života celebrity zvijezda donio je pojavu i dominaciju žute štampe i paparazzi fotografa. Danas, celebrity kultura je sveprisutna, a zdrave granice između privatnih života zvijezda i medija, odnosno široke publike davno su pređene.

I dok se većina zvijezda trudi ostati što dalje od fotoaparata paparazzi fotografa i novinskih naslovnica, neke su zvijezde odlučile uzeti stvari u svoje ruke i svoje priče ispričati na svoj način i pod svojim uvjetima.

Celebrity memoari nisu novi žanr, ali su u posljednjih nekoliko godina zasigurno doživjeli novu razinu popularnosti!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Jack Edwards (@jackbenedwards)

Fenomen celebrity memoara

Nakon celebrity book klubova, kao popularni trend na književnoj sceni istaknuli su se celebrity memoari. Celebrity memoari, ili autobiografije poznatih osoba, postali su sveprisutni u svijetu izdavaštva posljednjih godina. Ovi osobni zapisi slavnih osoba, bilo da su to filmske zvijezde, glazbenici, sportaši ili političari, privlače pažnju javnosti i ostavljaju dubok utjecaj na izdavačku industriju.

Glavni razlog popularnosti celebrity memoara je onaj zbog kojeg je žuta štampa popularna i zbog kojeg se paparazzi fotografije najpopularnijih zvijezda prodaju za tisuće dolara svaki dan – radoznalost publike o privatnom životu omiljenih zvijezda. Čitatelji žele uvid u intimne detalje života slavnih osoba. Celebrity memoari daju im to, ali na jedan drugi način – iz perspektive i kroz riječi samih zvijezda, najčešće u obliku priče koja nas vodi od njihovih početaka i uspona do izazova s kojima su se suočavali. To stvara emotivnu povezanost između čitatelja i poznatih autora, osjećaj koji bez sumnje potiče prodaju celebrity memoara.

Profitabilnost celebrity memoara brzo su prepoznale i izdavačke kuće. Poznate osobe imaju veću šansu privući pažnju medija i stvoriti interes oko svojih knjiga, što olakšava marketinške napore i povećava prodaju.

Iako iznimno popularni i profitabilni, celebrity memoari istovremeno su i jedan od najkritiziranijih žanrova u izdavačkom svijetu danas. Što se nalazi iza poznatog lica na naslovnici celebrity memoara, jesu li sve kritike opravdane ili su celebrity memoari zapravo bolji za izdavačku industriju nego to mislimo?

 

Najbolja ili najgora stvar koja se desila književnosti?

Pretjerano stilizirani i iskrivljeni kako bi se očuvala javna slika autora, ghostwriteri koji nisu istaknuti kao autori, korištenje resursa izdavača na štetu manje poznatih autora – sve su to česte kritike celebrity memoara.

Iako u mnogim situacijama opravdana, osobito kada je riječ o ghostwriterima koji često nisu istaknuti kao koautori, celebrity memoari ipak možda imaju pozitivniji utjecaj na širu sliku izdavačke industrije nego mnogi želi priznati.

Bez obzira na sve kritike, u 2023. godini imali smo prilike vidjeti da fenomen celebrity memoara nastavlja rasti. Neki od najistaknutijih književnih bestsellera diljem svijeta u 2023. godini bili su celebrity memoari što znači da su upravo celebrity memoari donijeli najviše novaca u izdavačku industriju. Iako ćemo na prvi pogled pomisliti da su memoari princa Harryja razlog zbog kojeg knjiga manje poznatog autora nije objavljena, možda je upravo suprotno. Veliki profit koji donose celebrity memoari je upravo ono što izdavačima omogućava da riskiraju kada su mladi ili manje poznati autori u pitanju.

 

Najbolji, najpopularniji i najnoviji celebrity memoari

Fenomen celebrity memoara i njihov utjecaj na izdavačku industriju i književni svijet su kompleksne teme koje izazivaju podijeljena mišljenja. No, jedno je sigurno – prije nego krenemo u napad celebrity memoara, moramo im dati šansu.

U nastavku donosimo izbor celebrity memoara – od memoara Jennette McCurdy koji su dobili pohvale i publike i kritike preko memoara političkih figura do memoara Pamele Anderson koji sutra stižu u Hoću knjigu knjižaru!

 

Jennette McCurdy: Drago mi je da je Mama mrtva

Što ako naši roditelji nisu oni koji nas štite, nego nas nepovratno uništavaju? Možemo li se ikada osloboditi njihove manipulacije i ucjena? Možemo li izabrati ne oprostiti im? Majka je na samrti, a shrvana Jennette govori joj da je napokon jako mršava, kako je ona uvijek željela. Ako je to ne probudi iz kome, može li išta? Na prvu audiciju majka ju je odvela kada je imala šest godina. Šminkala ju je, izbjeljivala joj zube, bojila kosu i trepavice, a kad je imala dvanaest, natjerala ju je da gladuje kako bi ostala dovoljno malena za dječje uloge. Tuširala ju je do njezine šesnaeste. Jennette je tjeskobna, osjeća sram i prezire samu sebe. Bori se s anoreksijom, prejedanjem i bulimijom, zbog koje joj počinju ispadati zubi. Kada majka umre od raka, ona napokon uzima život u svoje ruke. Kreće na terapije, prestaje se baviti glumom. Započinje put oporavka.

Jeanette McCurdy, glumačka senzacija popularne Nickelodeonove serije iCarly, napisala je potresnu priču o uspjehu. Bridak i bespoštedan humor s kojima opisuje i najtraumatičnija sjećanja ono je što nas izuva iz cipela. Ne, ona nije ostala žrtva. Drago mi je da je Mama mrtva bez patetike, duhovito, s mnogo hrabrosti i lucidnosti odgovara na pitanje može li nas smrt bliske osobe osloboditi.

Stanley Tucci: Okus

Prije nego što je ulogama u filmovima Vrag nosi Pradu i Igre gladi postao svjetski poznato ime, Stanley Tucci odrastao je u talijansko-američkoj obitelji koja se baš svaku večer okupljala oko kuhinjskog stola. Okus je intiman pogled na spone između hrane i života, ispunjen anegdotama o odrastanju u Westchesteru, NY, o pripremama i snimanjima foodie filmova Velika noć i Julie i Julia, o zaljubljivanju tijekom večere i o zajedništvu sa suprugom u smišljanju zabavnih jela za njihovu djecu. Svaki komadić ovog gastronomskog putovanja, kroz dobra i loša vremena, kroz jela iz restorana s pet zvjezdica, kao i ona koja su zagorjela u kućnoj pećnici, slastan je, iskren i topao. Ispunjen Stanleyjevim prepoznatljivim humorom i nježnom nostalgijom, Okus će ugrijati srce svakome tko zna koja je moć obroka skuhanog za one koje volite.

Okus je mnogo više od memoara i mnogo više od kuharice, iako ćete u njoj pronaći i recepte koji će vam izazvati zazubice i koje ćete jednostavno morati isprobati. Možda ćete poželjeti napraviti temeljac od parmezana na način chefa Pina Posterara, koji će vašim jelima s tjesteninom dati posve novi okus, ili pak skuhati ragu prema receptu koji se u obitelji Tucci prenosi iz generacije u generaciju.

Matthew McConaughey: Zelena svjetla

Zelena svjetla su memoari jednog od najpoznatijih glumaca današnjice, Oscarom nagrađenog Matthewa McConaugheya. Jedinstvena mudrost Matthewa McConaugheya, artikulirana iznenađujuće raskošnim jezikom, sadrži glumčeve uvide i spoznaje koje su transformirale njegov život, a koje će zasigurno potaknuti i vas da se svako jutro budite s novim elanom i motivom za daljnju borbu.

Britney Spears: Žena u meni

Žena u meni nevjerojatno je dirljiva priča o slobodi, slavi, majčinstvu, opstanku, vjeri i nadi, ispripovijedana s mnogo hrabrosti . U lipnju 2021. godine cijeli je svijet slušao kako Britney Spears govori na sudu. Ne može se poreći učinak njezinog istupa u javnosti – podijelila je sa svima svoju istinu i to je promijenilo tijek njezinog života i živote nebrojenog mnoštva ljudi. Žena u meni prvi put otkriva njezino nevjerojatno putovanje – i snagu koja se krije u srži jedne od najboljih i najslavnijih pjevačica u povijesti pop-glazbe.

Napisana sa zadivljujućom iskrenošću i humorom, knjiga Britney Spears rasvjetljava trajnu snagu glazbe i ljubavi – i pokazuje koliko je važno da žena napokon ispripovijeda svoju priču, pod svojim uvjetima.

Princ Harry: Rezerva

Bio je to jedan od najdirljivijih prizora dvadesetog stoljeća: dvojica dječaka, dvojica prinčeva, koračaju za majčinim lijesom, dok ih cijeli svijet promatra s tugom i užasom. Tijekom ispraćaja princeze Diane na posljednji počinak milijarde su se ljudi pitale o čemu razmišljaju i kako se osjećaju prinčevi William i Harry – i kako će se njihovi životi odvijati od toga trenutka nadalje.

Ovo je Harryjeva priča. Prije nego što je izgubio majku dvanaestogodišnji princ Harry bio je poznat kao bezbrižna i vesela rezerva mnogo ozbiljnijem prijestolonasljedniku. Tuga je promijenila sve. Mučio se u školi, borio s gnjevom i samoćom – za majčinu je smrt okrivljavao medije i zato je imao poteškoća i s prihvaćanjem života pod svjetlom reflektora. U dvadeset prvoj godini pridružio se Britanskoj vojsci. Disciplina mu je dala strukturu, a dva odlaska na bojište u domovini su ga pretvorila u junaka. No ubrzo se počeo osjećati izgubljeno kao nikad, patio je od posttraumatskog stresnog poremećaja i teških napadaja panike. A prije svega, nije mogao pronaći istinsku ljubav.

Onda je upoznao Meghan. Svi su bili očarani romantičnom pričom mladoga para, nalik na onu filmsku, i radovali se njihovu vjenčanju iz bajke. No, od samoga početka Harry i Meghan bili su na meti medija, izloženi neprekidnom zlostavljanju, rasizmu i lažima. Uvidjevši patnju svoje supruge i strahujući za njihovu sigurnost i mentalno zdravlje, Harry je smatrao da ponovnu tragediju može spriječiti jedino ako napusti domovinu. Tijekom mnogih stoljeća malo njih usudilo se otići iz kraljevske obitelji. Posljednja osoba koja je to pokušala, bila je upravo njegova majka…

Prvi put princ Harry pripovijeda nam svoju priču, kao kroničar vlastita putovanja, brutalno i hrabro iskren. Rezerva je prekretnica, puna važnih uvida, otkrića, samoispitivanja i teško stečene mudrosti o vječnoj premoći ljubavi nad tugom.

Barack Obama: Obećana zemlja

Ova očaravajuća i intimna ispovijest o 44. i prvom crnom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, koji je inspirirao svijet da obnovi vjeru u moć istinske demokracije.

U prvom dijelu ovog dugo-očekivanog memoara, Barack Obama pripovijeda priču o svojoj nevjerojatnoj Odiseji koja počinje od mladića u potrazi za identitetom do vođe slobodnog svijeta, i koja iznosi duboko osobne detalje o Obaminoj političkoj edukaciji, kao i ključne trenutke njegovog političkog putovanja do prvog mandata kao predsjednika SAD-a; put koji je ispunjen dramatičnom transformacijom i dubokim političkim nemirima. O svom osvrtu na svoj dvostruki mandat, Barack Obama pokazuje neviđenu iskrenost i sposobnost introspekcije te istovremeno prikazuje čovjeka koji se suočio oči u oči za duhom vremena i označio novo vrijeme nade i promjene.

Ova knjiga čitatelju donosi uvid u život u Bijeloj Kući i Ovalnom Uredu, o čovjeku koji je nosio Američku naciju kroz globalnu financijsku krizu, kroz sukobe sa Vladimirom Putinom, ratne krize u Afganistanu, reformu burze Wall Streeta i mnogo više… I naposljetku, knjiga koja će vam vratiti vjeru u demokraciju i snagu zajednice izgrađene na povjerenju i suosjećanju.

Barack Obama: Obećana zemlja

Ova očaravajuća i intimna ispovijest o 44. i prvom crnom predsjedniku Sjedinjenih Američkih Država, koji je inspirirao svijet da obnovi vjeru u moć istinske demokracije.

U prvom dijelu ovog dugo-očekivanog memoara, Barack Obama pripovjeda priču o svojoj nevjerojatnoj Odiseji koja počinje od mladića u potrazi za identitetom do vođe slobodnog svijeta, i koja iznosi duboko osobne detalje o Obaminoj političkoj edukaciji, kao i ključne trenutke njegovog političkog putovanja do prvog mandata kao predsjednika SAD-a; put koji je ispunjen dramatičnom transformacijom i dubokim političkim nemirima. O svom osvrtu na svoj dvostruki mandat, Barack Obama pokazuje neviđenu iskrenost i sposobnost introspekcije te istovremeno prikazuje čovjeka koji se suočio oči u oči za duhom vremena i označio novo vrijeme nade i promjene.

Ova knjiga čitatelju donosi uvid u život u Bijeloj Kući i Ovalnom Uredu, o čovjeku koji je nosio Američku naciju kroz globalnu financijsku krizu, kroz sukobe sa Vladimirom Putinom, ratne krize u Afganistanu, reformu burze Wall Streeta i mnogo više… I naposljetku, knjiga koja će vam vratiti vjeru u demokraciju i snagu zajednice izgrađene na povjerenju i suosjećanju.

Matthew Perry: Prijatelji, ljubavnici i velika užasna stvar

Život nedavno tragično preminulog Matthewa Perryja sadržavao je sve. Od nevjerojatne slave i bogatstva, do borbe s ovisnošću koja ga je dovela na rub smrti nekoliko puta. U ovoj knjizi, upoznat ćete Matthewa koji, kao petogodišnjak leti sam iz Montreala u Los Angeles, kao tinejdžera koji sanja o teniskoj karijeri, a kasnije kao mladića koji se neočekivano našao u ulozi koja je promijenila sve – u kultnoj seriji “Prijatelji”.

Prijatelji, ljubavnici i velika užasna stvar su memoari koji osvjetljavaju njegov život, te pružaju uvid u Matthewove najintimnije trenutke, ali i snažnu poruku o nadi i upornosti. Tako počinje priča proslavljenoga glumca Matthewa Perryja kojom nas vodi na putovanje od svojih dječačkih snova o slavi do ovisnosti i odvikavanju nakon što je zamalo izgubio život. Upoznajemo ga kao petogodišnje dijete koje sâmo leti iz Montreala u Los Angeles, od roditelja do roditelja; pa kao četrnaestogodišnjaka kojemu se smiješi karijera tenisača, da bi s dvadeset i četiri godine, spletom nevjerojatnih okolnosti, osvojio traženu ulogu u seriji o kojoj su svi pričali, tada zvanoj Prijatelji poput nas…

Matthew Perry u ovoj je knjizi ogolio dušu i premda je pisana točno onako kako bismo od Chandlera i očekivali – duhovito, iskreno i pretjerano samokritično – ona je ujedno i intimno svjedočanstvo o borbi za preživljavanje koju je neprežaljeni glumac vodio gotovo tijekom cijelog života.

Pamela Anderson: S ljubavlju, Pamela

Glumica, aktivistica i nekoć ozloglašena zvijezda s Playboy naslovnice uzima narativ svog života u svoje ruke – u memoarima koji prkose očekivanjima i sadržajem i pristupom, spajajući gorljivu prozu s djelićima originalne poezije.

Njezin imidž plave bombe bio je sveprisutan 1990-ih. Otkrivena na tribinama nogometne utakmice, odmah je postala raketa za slavu, postavši omiljena Playboyeva naslovnica i sinonim holivudskog glamura i seksualnosti. Ali što se događa kada izgubite kontrolu nad vlastitim životom — i slika koju stroj za ozloglašenost stvara za vas nije ono što vi zapravo jeste?

Odrastajući u Vancouveru kao kćer mladih, divljih i nespremnih roditelja, djetinjstvo Pamele Anderson nije bilo lako, ali joj je omogućilo da stvori vlastiti svijet – okružena prirodom i izmišljenim prijateljima. Kad je prevladala svoju duboku sramežljivost, Pamela je živjela na naslovnicama časopisa, plažama Malibua, snimanjima filmova i talk showa, u rukama rock zvijezda, i u Playboyevoj vili. Kako je rasla njezina popularnost, rasla je i popularnost tabloida i paparazzi fotografa čije su taktike bile usmjerene na bilježenje najintimnijih, a ponekad i najslabijih trenutaka slavnih. Tada je Pamela Anderson izgubila kontrolu nad vlastitim narativom, povrijeđena medijima i u strahu od percepcije javnosti o tome tko je bila… a tko nije.

Potaknuta ljubavlju prema umjetnosti i književnosti te vođena odanošću svojoj djeci i stvarima do kojih joj je najviše stalo, Pamela Anderson se u svojim memoarima vraća na otok na kojem je odrasla, vraćajući svoj slobodan duh, ali i stojeći čvrsto kao snažna, kreativna, samouvjerena žena.

Celebrity memoare i autobiografije te brojne druge odlične književne naslove pronađite u knjižari Hoću knjigu u Arena Centru.

 

Lookbook book klub favoriti uz koje čitanje postaje još bolje

Svako novo izdanje Lookbook book kluba prati i novi izbor stvari uz koje čitanje postaje još bolje. Stiglo je proljeće što znači samo jedno – vrijeme je za čitanje u prirodu. U nastavku otkrijte naš savršeni outfit za uživanje u dobroj knjizi u omiljenom parku ili na terasi omiljenog kafića.

Scotch & Soda jakna; Converse tenisice; Salsa traperice, Europa92; Stradivarius majica; adidas šilterica; adidas torba

Foto: Instagram (naslovna fotografija: @mathilderavnc)