Lookbook book klub: Omiljene knjige book influencera koje vrijedi pročitati

27. ruj 2023

Gdje pronalazimo najbolje književne preporuke?

Na početku godine, Lookbook book klub pokrenuli smo s idejom stvaranja kluba čitača u kojem će svatko pronaći savršenu knjigu za sebe. Kako bismo otkrili čitača u svakome od nas, krenuli smo u istraživanje različitih autora, vremenskih razdoblja i žanrova. U posljednjih devet mjeseci, čitali smo bestsellere i manje razvikane naslove, domaće i strane autore, ljubavne romane i crne komedije, a neke smo knjige odlučili čitati slušanjem.

Naša istraživanja različitih naslova i autora pretvorila su se u liste preporuka koje vam donosimo na kraju svakog mjeseca. No, osim što volimo dijeliti svoje književne preporuke, književne preporuke volimo i tražiti zbog čega našoj to read listi nikad nema kraja!

Gdje uvijek pronalazimo odlične književne preporuke? Na društvenim mrežama, naravno!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by shaye (@shayebytheshore)

Najpozitivniji kutak društvenih mreža

Društvene mreže jedan su od najpopularnijih tema danas – i to s razlogom. Prednosti društvenih mreže su mnoge, baš kao i njihove negativne strane zbog čega ne čudi da tema društvenih mreža izaziva podijeljene reakcije i da čak i onih koji ih vole imaju vrlo kompleksan odnos prema društvenim mrežama.

No, jedan kutak na društvenim mrežama prkosi svim kritikama poput one nam društvene mreže odvlače pozornost od kvalitetnog sadržaja. Bookstagram, BookTube i BookTok su nazivi za sadržaj i community na popularnim društvenim mrežama (Instagram, YouTube i TikTok) koji se bavi knjigama. Od popisa najboljih knjiga preko recenzija do različitih književnih izazova, sadržaj o knjigama je neporecivo jedan je od najpozitivnijih kutaka na društvenim mrežama.

Osim što nas zabavlja, sadržaj o knjigama istovremeno nas potiče na budemo bolji. Kako? Jer nas potiče ne samo da čitamo, već da kritički razmišljamo o pročitanom, da upoznamo različite kulture, da proširimo svoje vidike i svoj vokabular.

Nakon godina praćenja brojnih Bookstragram, BookTube i BookTok profila i brojnih književnih favorite koje smo otkrili zahvaljujući književnim preporukama naših omiljenih book influencera, u nastavku donosimo tri naslova koje smo otkrili na društvenim mrežama i s kojima ne možete pogriješiti – bez obzira odlučite li ih pročitati sami ili tražite poklon za knjigoljupca u svom životu!

Donna Tart: The Secret History

Pod utjecajem svog karizmatičnog profesora, skupina pametnih i ekscentričnih studenata na elitnom koledžu u Novoj Engleskoj otkriva način razmišljanja i života koji je daleko od jednoličnog života njihovih suvremenika. Ali kada odu izvan granica normalnog morala, njihovi životi se duboko i zauvijek promijene. Početak je to romana The Secret History spisateljice Donne Tart koji se nalazi na listi omiljenih knjige gotovo svakog book influencera.

Ova obrnuta detektivska priča zaintrigirala je mnoge i postala ne samo suvremeni klasik, već i knjiga kojoj se pripisuje pokretanje popularnog dark academia trenda. Na listu svojih omiljenih knjiga uvrstila ga je i book influencerica Shaye koja se nalazi iza Instagram profila @shayebytheshore.

 

Sheila Heti: Majčinstvo

Ako pratite book influencere, Sheila Heti ime je s kojim ste se zasigurno mnogo puta susreli. Kanadska autorica jedna je od onih koju obožavaju mnogi, a izuzetak nisu ni poznati book influenceri na čijim se listama najboljih knjiga redovito nalazi. I dok je njezin roman Čista boja dobio podijeljene kritike book influencera (s još uvijek velikom prevlašću onih pozitivnih), roman Majčinstvo je, čini se, oduševio baš sve book influencere koji su ga čitali. S pet zvjezdica na svojim su ga Storygraph profilima i YouTube videima ocijenile book influencerice koje stoje iza YouTube kanala CJ Reads i So I Read This Book. Što roman Majčinstvo čini toliko dobrim?

Na pragu četrdesetih, protagonistica je suočena s dvojbom koja će postati i temom njezina novog romana: želi li ona zaista dijete ili je rađanje ženama društveno i kulturalno nametnuto? Hoće li rođenje djeteta naštetiti njezinoj umjetničkoj kreativnosti? Može li ona biti dobra majka? Zašto su njezine prijateljice bez mnogo pitanja prihvatile tu ulogu? Hoće li biti prokleta ako ne donese na svijet novo biće? Tisuću pitanja što se gomilaju i tisuću odgovora što se smjenjuju ovisno o okolnostima, raspoloženju, uvidima u vlastitu psihu ili obiteljsku povijest. Knjiga Sheile Heti, filozofski roman koji nadilazi samu temu majčinstva, iscrpna je studija o suvremenom životu, o bivanju ženom i o društveno nametnutim obrascima i očekivanjima. Radar njezina pronicljivog i zaigranog uma uhvatit će svaki detalj i razobličiti svako uvriježeno mnijenje: izbore koji su naizgled naši, život u paru, odnos muškaraca i žena, ljubav, transgeneracijske traume.

Claire Keegan: Male stvari poput ovih

Irski gradić 1985. godine. Za Billa Furlonga, trgovca ugljem i drvetom, sedmice pred Božić su najprometnije doba godine. Dok obavlja dostave, osjeća kako mu prošlost dotiče sadašnjost – i nailazi na saučesničku šutnju ljudi pod kontrolom Crkve.

Jack Edwards, jedan od trenutno najpopularnijih book influencera na svijetu kojem je ove godine pripala čast da vodi program objave finalista za prestižnu književnu nagradu The Man Booker Prize književnu, roman Male stvari poput ovih je ove godine uključio u svoj popis 8 najboljih knjiga svih vremena.

Moja poštovanje prema ovoj knjizi će rasti s vremenom. Što više vremena prolazi od kad sam pročitao ovu knjigu, to više razmišljam o njoj., u svom YouTube videu istaknuo je Jack. Jack nije jedini na čijem se popisu omiljenih knjiga nalazi upravo ovaj naslov, a o njegovoj popularnosti najbolje govori činjenica da nam stiže filmska adaptacija knjige s Cillianom Murphyjem u jednoj od glavnih uloga.

Omiljene knjige poznatih book influencera i još pregršt drugih odličnih naslova pronađite u knjižari Hoću knjigu u Arena Centru.

 

Lookbook book klub favoriti uz koje čitanje postaje još bolje

Svako novo izdanje Lookbook book kluba prati i novi izbor stvari uz koje čitanje postaje još bolje. S prvim jesenskim danima, naše omiljeno mjesto za čitanje ponovno je postala fotelja, a pronašli smo i jesenski look za čitanje.

Tom Tailor haljina; JYSK mirisna svijeća, UGG papuče, ShoeBeDo; JYSK fotelja