Naši zubi ogledalo su zdravlja. Pravilno održavanje oralne higijene oduzima manje od 10 minuta u danu, a može uštedjeti stotine eura stomatoloških troškova. Pušenje je najveći neprijatelj jer povećava rizik od bolesti desni, karijesa i raka usne šupljine, kao i šećeri iz hrane i pića, koji hrane bakterije, uzročnike karijesa.
Oralno zdravlje bilo je važno čak i prije Krista. Jedna zanimljivost kaže da su ljudi koristili zubnu pastu otprilike od 500. godine pr. Kr. Tad su stari Grci koristili smjesu koja je sadržavala željeznu hrđu i koraljni prah za čišćenje zubi, a četkice za zube bile su grozdovi grančica drveća koje bi ljudi žvakali.
Danas nam je dostupno sve, pa zube možemo kvalitetno održavati i u kućnoj radinosti. Naravno, uz redovite posjete stomatologu svakih šest mjeseci radi pregleda i profesionalnog čišćenja. Zlatne savjete dobili smo od doktorice Sanje Vuić, vlasnice ordinacije dentalne medicine u Zagrebu.
Pravilno četkanje zuba dva puta na dan uklanja naslage bakterija i ostatke hrane, a osim njega najvažnije je, ističe Sanja Vuić, odabrati dobru četkicu. Tvrda, primjerice, može oštetiti zubnu caklinu i desni.
“Mekana četkica nježno čisti zube bez iritacije, a sonična četkica uz nježnu masažu desni pomaže u uklanjanju ostataka hrane i bakterija između zubi. Bitno je četkati zube barem dvije minute, posvećujući jednaku pozornost svim dijelovima usne šupljine – savjetuje doktorica uz napomenu da je četkice za zube preporučljivo mijenjati svaka tri-četiri mjeseca jer se vlakna istroše i postaju manje učinkovita”.
“Zamijenite četkicu i nakon preboljene bolesti ili nakon redovitog čišćenja zubnoga kamenca, a u njegu uvijek uvrstite i zubni konac, koji je ključan za uklanjanje ostataka hrane i naslaga iz prostora između zuba u predjelu fronte. Svakako se preporučuju i interdentalne četkice za čišćenje stražnjih zuba, koje su neizostavni dio seta neophodnog za odličnu oralnu higijenu”, objašnjava.
Dio kućne njege trebali bi biti i antiseptici za usta jer pomažu u smanjenju bakterija u ustima, sprječavanju plaka i održavanju svježeg daha, no nije uputno koristiti ih svakodnevno nego povremeno.
Prehrana također igra veliku ulogu i zato je važno jesti hranu bogatu kalcijem i vitaminima – mlijeko, jogurt, sir i zeleno lisnato povrće pomažu u jačanju zuba i kostiju. S druge strane, sokovi, kisela hrana i gazirana pića mogu erodirati zubnu caklinu, pa je nakon njihove konzumacije važno isprati usta vodom
Lookbook favoriti za zdrav osmijeh:
Foto: Instagram (@josefinevogt @frederiquebrons )