Lea Udovičić, kreativka među developerima: ‘Djevojke, samo naprijed! Vi to možete!’

22. ožu 2023

Lookbook lice: STEM girl Lea Udovičić

Manje od 15% zaposlenika u tehnološkoj industriji u Hrvatskoj su žene, a u tim smo brojkama čak i nešto iznad europskog prosjeka. Podaci kažu i to da 70% žena STEM (akronim za science, technology, engineering i mathematics) smatra muškim zanimanjem. Razlog takvog stanja prije svega su stereotipi, koji im nameću mišljenje da nisu dovoljno talentirane za karijeru u tom području. Jedna od tih malobrojnih žena u tehnološkoj industriji, a koja definitivno pobija sve stereotipe, 23-godišnja je Lea Udovičić, frontend web developer u Superologyju, zagrebačkoj tvrtki koja je lani pokrenula projekt Super Girls. Riječ je o besplatnim radionicama programiranja na kojima djevojčice od 10 do 15 godina, direktno od developerica, uče osnove i, najvažnije, grade ljubav prema tehničkim znanostima.

I Lea se, priča nam, u IT sektoru našla totalno spontano. Od malena je bila nastrojena prema IT-u, ali nije znala koje su sve mogućnosti i što sve, uopće, možeš raditi u tom sektoru. Kako ima u sebi tu jednu kreativnu stranu, željela je studirati arhitekturu. No kad je došlo vrijeme odluke o upisu fakulteta, odlučila je da je, ipak, programiranje prava karijera za nju, premda – dodaje kroz smijeh – do tada nije napisala niti jednu liniju koda. Ljubav u pravom smislu te riječi rodila se na Fakultetu informatike i digitalnih tehnologija u Rijeci.

‘Mislim da jako fali žena u ovoj industriji i definitivno za njih ima mjesta. Zapravo je prvi programer na svijetu bila žena, tako da ne znam kako smo došli do toga da se to gleda kao “muški posao” i da se čudno gledaju žene koje žele ići tim putem. Nadam se da će nas biti sve više, zbog čega je važno djevojčicama ukazivati na to kako one to mogu te kako tehnička industrija apsolutno nije samo za muškarce. Ženama koje razmišljaju graditi karijeru u tom smjeru bih poručila – samo naprijed!’, kaže Lea te opisuje jedan tipičan dan programerke.

‘S obzirom na to da imam fleksibilno radno vrijeme, a volim sporija jutra i šminkanje uz kavu, budim se oko 7.30 sati i dolazim na posao između 9.30 i 10 sati. Moj radni dan većinom ode na programiranje, uz pokoji sastanak. Radim u sports betting industriji, ali sam u timu koji se konkretno bavi sportskim statistikama. Tako da sve što developam vezano je za sport, primjerice prikaz postave igrača na nogometnim utakmicama’, priča Lea koju u slobodno vrijeme najviše veseli dobar ‘game night’ s prijateljima ili dobra serija uz kokice u krevetu.

Lea nije pretjerano aktivna na društvenim mrežama, ali većina objava odnosi se na putovanja.
‘Volim putovati i jako volim hranu, tako da na putovanjima uvijek najviše volim isprobavati razna jela po restoranima. Također, tijekom zime koristim svaku priliku da odem na snijeg voziti snowboard‘, otkriva Lea koja se i u budućnosti vidi u istom poslu, samo s puno više znanja.
‘Poslovni plan mi je postati što bolja u ovom što radim, ali i u međuvremenu za sebe sagraditi i dizajnirati par kuća“, otkriva Lea, kojoj je važno njegovati tu svoju kreativnu stranu života. Jako voli modu, šoping i tipične “ženske stvari“, tako da obožava jutro započeti osmišljavanjem outfita za dan, a još više šminkanjem.

‘Za svoj modni stil bih rekla da je poprilično basic, iako se trudim ubaciti više edgy komada u svoju garderobu. Najdraži outfit mi je dobar par traperica, jednobojni top i neki zanimljivi sako preko svega’, kaže Lea, čiji se poslovni dress code nimalo ne razlikuje od onog privatnog, što je, zaključuje, još jedan benefit rada u IT firmi. Naime, možeš doći na posao sređen kao za izlazak, ali i u trenirci.

Kratki top, Bershka; traperice, Mango; crvena sportska majica, Levi’s; sako, Zara; top za bretele, Mango

Fotografije: privatni arhiv (Lea Udovičić)