Treba li nam krema sa SPF faktorom kad je vani oblačno?

15. velj 2023

Ljeto je možda daleko, no krema sa SPF faktorom već bi se trebala nalaziti u vašoj dnevnoj rutini.

Svaki dan, godišnje doba u kojem se nalazimo i vremenska prognoza pomažu nam u donošenju brojnih odluka. Hoćemo li ponijeti kišobran, hoćemo li odjenuti topli kaput ili laganu jaknu, hoćemo li za njegu svoje kože odabrati hranjive proizvode raskošne teksture ili posegnuti za laganom hidratantnom kremom, samo su neke od dilema na koje ćemo odgovor tražiti u vremenskim prilikama. Ipak, postoji jedan beauty proizvod za koji nakon buđenja ne trebate proviriti kroz prozor jer biste ga trebali koristiti baš svaki dan. Naravno, riječ je o kremi sa SPF faktorom.

 

Jedini beauty proizvod koji svi trebamo

 

Krema sa SPF faktorom proizvod je koji najčešće vežemo uz sunčane ljetne dane kada postaje važan dio naše rutine za njegu kože. Ipak, nije dovoljno sjetiti se ponijeti kremu sa SPF faktorom na more. Iz godine u godinu, sve više se priča o važnosti kreme sa SPF faktorom. Koliko je zapravo važna i kada bismo je trebali nanijeti?

Kada govorimo o kremi sa SPF faktorom, svi stručnjaci su složni – krema sa SPF faktorom je jedini beauty proizvod koji trebaju baš svi i jedini beauty proizvod koji bismo trebali koristiti baš svaki dan.

Usprkos mišljenju stručnjaka, većina nas još uvijek neće nanijeti kremu sa SPF faktorom kada je vani oblačno i/ili hladno ili će nanošenje kreme za SPF faktorom preskočiti i opravdati nanošenjem pudera sa SPF faktorom.

Je li nam SPF krema zaista potrebna na oblačne dane i može li puder sa zaštitnim faktorom zamijeniti SPF kremu?

 

SPF krema na oblačne dane? Da!

Tvrdnja da nam krema sa SPF faktorom nije potrebna kad je vani oblačno i hladno jedan je od najvećih beauty mitova i zabludi. Krema sa SPF faktorom trebala bi biti posljednji korak u našoj jutarnjoj beauty rutini baš svaki dan, bez obzira na godišnje doba i vremenske prilike. Razlog tome je činjenica da se tijekom oblačnih dana do čak 80% UV zraka uspijeva probiti kroz oblake.

Jednako tako, iako je sunce najjače od 10h do 16h, jutarnje i popodnevne sunčeve zrake još uvijek su štetne zbog čega je SPF kremu važno nanijeti čak i ako izlazite rano ujutro ili kada je sunce već na zalasku.

Također, ako izlazite nakratko, još uvijek biste trebali nanijeti kremu sa SPF faktorom jer koža ne zaboravlja na kratka izlaganja štetnim sunčevim zrakama, već ih kroz godine samo zbraja.

 

Puder sa SPF faktorom umjesto kreme sa SPF faktorom? Nikako!

 

Osim hidratantnih krema za njegu lica, danas i mnogi puderi dolaze sa zaštitnim faktorom. Kako bi preskočili jedan korak i pojednostavili svoju svakodnevnu beauty rutinu, mnogi biraju koristiti puder sa SPF faktorom umjesto kreme sa SPF faktorom. Iako oba proizvoda sadrže zaštitni faktor, oni ipak nisu zamijenjivi, a razlog tome je vrlo neočekivan, ali i vrlo jednostavan i logičan.

Kako bismo zaštitili svoju kožu, potrebno je nanijeti dovoljno kreme sa SPF faktorom. Kada govorimo o koži lica, minimalna količina SPF kreme koju moramo nanijeti za pravilnu zaštitu kože lica jednaka je jednoj čajnoj žličici. Upravo je količina proizvoda sa SPF faktorom koju je potrebno nanijeti kako bismo pravilno zaštitili svoju kožu razlog zbog kojeg ne možemo SPF kremu zamijeniti s puderom sa SPF faktorom. Nikad nećemo nanijeti dovoljno pudera sa SPF faktorom kako bismo zapravo zaštitili svoju kožu zbog čega je važno prije nanošenja pudera sa SPF faktorom nanijeti i kremu sa SPF faktorom.

 

Koju kremu sa SPF faktorom odabrati? Zbog njezine važnosti i sve veće popularnosti, većina beauty i skincare brendova u svojoj ponudi danas ima SPF kremu. Pri odabiru kreme sa SPF faktorom, obratite pažnju na visinu SPF faktora i na teksturu same kreme. I dok bismo svi trebali odabrali kremu sa SPF faktorom 30 ili višim, suhoj i normalnoj koži više će odgovarati bogate kreme, dok će za one s mješovitom ili masnom kožom najbolji izbog biti lagane gel kreme, kreme u spreju ili fluidi.

Tri Lookbook favorita izdvojili smo u nastavku!

Clarins UV Plus SPF 50 krema za njegu lica, Douglas; La Roche-Posay Anthelios SHAKA, Farmacia; Kiehls Ultra Light Daily UV Defense SPF 50 PA++++

 

 

Foto: Pexels