U veljači su krafne neodoljive! Čak i ako se u ostatku godine ne sjetite pojesti krafnu, karnevalsko vrijeme zasigurno vas mami da posegnete za ovom poslasticom, koja je, s obzirom na sveprisutnu kreativnost u njihovoj izradi, postala pravi sweet-mainstream. Iako ih mnogi vole u basic varijanti, brojne slastičarnice i pekarnice, ali i gasto bloggeri viralno, natječu se tko će ponuditi kreativniju formu krafne. Punjenja svih vrsta, aroma i mekoća tijesta, maštoviti posipi…, puno je razloga što krafnama ne možemo odoljeti. Ipak, ima i onih kojima režim prehrane ne dozvoljava uživanje u masnim i slasnim krafnama (jedna krafna u prosjeku ima 300 kalorija!); za njih smo pronašli tri keto recepta za krafne koje se, kako bi priča’ bila bolja, ne prže u ulju, nego peku u pećnici.
Ako nemate kalup za krafne, možete koristiti i kalup muffine pri čemu ćete u svaki staviti zgužvanu kuglicu papira za pečenje ili folije
Mini keto krafne
Sastojci: 5 g kokosovog ulja, 190 g bademovog brašna, 90 g eritritola (riječ je o prirodnom zaslađivaču bez kalorija, koji je pogodan za dijabetičare i sve koji žele smanjiti unos ugljikohidrata ili izgubiti višak kilograma), ½ žličice praška za pecivo, ¼ žličice sode bikarbone, 60 ml bademovog mlijeka, 3 jaja, 1 žličica esencije vanilije, 1 žličica jabučnog octa
U maloj zdjeli pomiješajte otopljeno kokosovo ulje, bademovo mlijeko, jaja i ekstrakt vanilije. Umiješajte mokru smjesu u suhu smjesu. Dodajte jabučni ocat i dobro promiješajte da se sve sjedini. Smjesu stavite u kalup za krafne i pecite 12 minuta na 220 stupnjeva, zatim smanjite temperaturu na 180 stupnjeva i još 5-10 minuta, dok krafne ne poprime laganu zlatnu boju. Ostaviti ih se ohlade u kalupu, pa ih tek onda izvadite. Jako su fine u ovoj, običnoj varijanti, no po želji ih možete ukrasiti raznim preljevima i dodacima.
Keto krafne s glazurom od krem sira i čokoladnim preljevom
Sastojci: ½ šalice kokosovog brašna, ¼ žličice morske soli, ¼ žličice sode bikarbone, 6 jaja, ½ šalice eritritola, ½ šalice maslaca ili kokosovog ulja, 1 žličica ekstrakta vanilije, ¼ žličice ekstrakta badema
Sastojci za glazuru: ¼ šalice otopljenog maslaca ili kokosovog ulja, ¼ šalice krem sira, ¼ šalice eritritola u prahu, ½ žličice ekstrakta vanilije
Sastojci za čokoladni preljev:3 žlice otopljenog maslaca, 2 žlice eritritola u prahu, 1 žlica kakaa u prahu, nezaslađenog + po želji sjeckani bademima, kokosovo brašno, čokoladne mrvice, pistacio… za posipanje
Zagrijte pećnicu na 175 stupnjeva. U velikoj zdjeli pomiješajte suhe sastojke za krafne. Umiješajte mokre sastojke u suhe sastojke. Kalupe za krafne napunite tijestom otprilike do ⅔. Pecite oko 20 minuta. U međuvremenu napravite glazuru tako što ćete sve sastojke staviti u zdjelu i dobro promiješati da se sjedine. Kušajte i prilagodite slatkoću po svom ukusu. Ohlađene krafne umočite u glazuru i stavite na papir za pečenje da se ohlade. Da biste napravili čokoladni preljev, stavite sastojke za čokoladni preljev u malu zdjelu i dobro promiješajte da se sjedine. Kad se krafna i glazura ohlade, prelijte ih čokoladnim preljevom i po želji ukrasite sjeckanim bademima i pistacijima, kokosovim brašnom, čokoladnim mrvicama…, ovisno o želji.
Low carb krafne s bademom
Recept smo pronašli na Instagram stranici Jelene Antonijević, koja objavljuje recepte bez glutena, šećera i mlijeka.
Sastojci: 100 g bademova brašna ili mljevenih badema, 50 g maslaca, 20 g kikiriki maslaca, žličica psyllium ljuskica, 5 g kakaa, prstohvat sode bikarbone, 2 jaja, 40 g kiselog vrhnja, 80 g eritritola
Sastojci za preljev: 2 žlice kokosova ulja, 1 žlica kakaa i 1 žlica eritritola
Prvo pomiješajte bademovo brašno (ili mljevene orahe) s maslacem (nemojte maslac otopiti, nego ga razradite prstima). Potom dodajte psyllium ljuskice, sodu bikarbonu, kikiriki maslac te sve zajedno dobro umiješajte. Na kraju dodajte jaja i kiselo vrhnje i miješajte dok ne dobijete kremastu smjesu.
Ostaviti 10-ak minuta neka psyllium odradi svoje, a zatim smjesu žlicom rasporedite u kalupe za krafne. Od ove količine sastojaka, dobit ćete oko devet krafni. Pecite ih u pećnici zagrijanoj na 180 stupnjeva 20 do 25 minuta. Lijepo povežu. Kad se krafne ohlade, izvadite ih iz kalupa i prelijte ovom mješavinom. Po želji ih možete posuti i bademima.
Kako proces izrade krafni, ipak, zahtjeva vrijeme, praktičnije rješenje je kupiti ju već pripremljenu, no u bogatoj ponudi, što odabrati. Naša je preporuka da svakako probate krafne iz Interspara, jer su vrlo ukusne, mekane i, ne manje važno, povoljne. Naime, SPAR Krafne s punjenjem od marelice dolaze u velikim pakiranjima od četiri ili osam komada, a cijena je 1,49 eura, odnosno 2,59 eura. Torteria Macaron još je jedno poznato slatko mjesto u gradu, gdje se jede najsavršeniji sladoled, super kolači, ali i poznate mini-krafne. Idealan poklon za sve ljubitelje slatkih zalogaja je i Mini Donut Selection Torterie Macaron. Dolazi u četiri različita okusa: jagoda, čokolada/lješnjak, vanilija i čokolada. Možete se odlučiti i za njihov party mix: u njemu ćete, uz 15 mini donutsa, dobiti i tortu po izboru te 12 macaronsa.
Fotografije: Freepik, Instagram i Pexels