Kako se pravilno izmjeriti kod kuće?

12. svi 2020

Kako biste skratili vrijeme provedeno u shoppingu i izbjegli isprobavanje odjeće u dućanima, donosimo koristan mini vodič kroz uzimanje tjelesnih mjera kod kuće.

Sigurno već znate da su trgovine u Arena Centru otvorene i da dočekuju svoje kupce. Shopping je nešto čemu smo se svi iznimno veselili s obzirom na to da si već jako dugo nismo priuštili neki novi komad odjeće. Dok nas proljetne kolekcije mame svojim šarenilom i razigranim modelima, potrebno je imati na umu neka osnovna pravila ponašanja prilikom kupnje, a koja naš shopping (i shopping ostalih kupaca) čine sigurnim iskustvom. Brendovi savjetuju da se odjeća ne isprobava u dućanima kako bi se smanjio rizik ljudskog kontakta. Njihov naputak je da odjeću radije kupite i probate kod kuće te da je vratite ako vam ista ne odgovara. Vodite računa da se vraćena odjeća odlaže u posebnu prostoriju na 5 dana i tek onda se ponovno stavlja u prodaju. Ako znate svoje točne mjere, veće su šanse da kupljenu odjeću nećete morati vraćati već da ćete točno znati koja će vam veličina biti dobra. Ovdje možete pronaći veličine odjeće i obuće brendova poredane po abecedi, a za sve ostale brendove koji nisu na ovoj listi informacije potražite na njihovim službenim web stranicama.

Ako se mjerite kod kuće, potreban vam je elastični krojački metar i komad papira gdje ćete zapisati dobivene mjere. Pa krenimo redom:

Hlače

Prvo mjerenje za hlače uzmite oko struka u visini pupka gdje je obujam najmanji, a potom mjerite obujam bokova i to preko bokova i stražnjice. Zadnje mjerite duljinu nogu od struka do stopala.

Majice i jakne

Prvo izmjerite prsa s metrom koji ste obavili preko grudi i dijela leđa gdje se kopča grudnjak. Potom mjerite duljinu rukava od ključne kosti do zapešća. Zadnja mjera koju trebate uzeti je obujam struka koji mjerite u visini pupka.

Kupaći kostim

Uskoro nam slijedi ljetna sezona i kupaći kostimi će biti najtraženiji artikl u trgovinama. Ujedno su i najrizičniji artikl za isprobavanje te je nužno da ga kupite na osnovu točnih mjera koje ćete uzeti sami. Za gornji dio kupaćeg kostima metar obavijte oko leđa i prsiju u visini leđnog izreza. Izmjerite i obujam ispod prsiju tako što ćete metar postaviti ispod grudi i preko leđnog izreza. Mjerite struk u visini pupka gdje je najtanji, te obujam bokova preko najšireg dijela bokova i stražnjice.

Grudnjak

Za pravilan odabir grudnjaka ključno je izmjeriti obujam ispod prsiju. Postavite metar u visini leđnog izreza i obavijte ga tik ispod prsiju. Dobivena veličina može odstupati do 2 cm te ako imate opseg 78-82 cm znači da je vaša odgovarajuća veličina grudnjaka 80. Potom izmjerite obujam prsiju tako da obavijete metar u visini leđnog izreza i preko prsiju. Na osnovu dobivenih mjera u tablici na web stranici brenda koji kupujete pogledajte odgovarajuću veličinu grudnjaka.