Kako održavati eko materijale?

18. ožu 2022

Organski pamuk, eko koža, tencel - sve su to materijali koje nosimo u proljeće i koje je doista lako održavati. Ako niste sigurni, imamo mini vodič

Kad smo već apsorbirali činjenicu da su eko materijali jako stylish i da su prešli dalek put od nekih vrećastih krojeva kakvi su vladali prije desetak godina, sada možemo zakoračiti u praktičniji svijet savjeta koji se tiču održavanja. Ako ste vični pranju, onda ste sigurno dobro upoznati kako se koji materijal ponaša i sigurno možete i dijeliti savjete s drugima. Ako ste poput nas nekada u nedoumici, onda će vam dobro doći naši mali tips and tricks s kojima ovaj tjedan pokrivamo dva eko materijala koji se najčešće nose u proljeće.

Umjetna koža

Primijetit ćete da su trgovine više nego ikada pune kožnih komada. Nose se baloneri od kože, blejzeri, haljine, suknje, topovi, kombinezoni. Iako je koža bila smatrana zimskim materijalom, zahvaljujući Instagramu i svim influencericama, uspješno prelazi u proljetnu sezonu. Većina komada u high street trgovinama je načinjena od eko kože koja je u stvari vrsta pamučne tkanine na koji se nanese sloj poliuretana. Vjerojatno ste ove sezone već kupili neku zgodnu kožnu haljinu (u Zari je fantastičan izbor) i sad se pitate kako je oprati?

S umjetnom kožom treba biti oprezan jer se može stisnuti, oštetiti, izblijediti. Ovo je doista osjetljiv materijal, ali nije nemoguć za održavanje. Proučite što piše na etiketi haljine i što proizvođač preporučuje kao idealan oblik održavanja.

Ako je perete u perilici, važno je da temperatura vode ne bude iznad 30 stupnjeva kako biste izbjegli skupljanje. Nemojte je stavljati u perilicu i koristiti bilo kakva sredstva za izbjeljivanje ili kemikalije koje joj mogu promijeniti strukturu ili boju. Također potražite deterdžente koji su posebno namijenjeni za pranje kože. Proučite što ima u dm-u ili Mulleru, sigurno ćete pronaći neki deterdžent za posebnu namjenu.

Kada je sušite ne ostavljajte je direktno na suncu jer jako sunce također može promijeniti boju odjeće.
Ako je perete ručno voda također mora biti na 30 stupnjeva i prilikom cijeđenja je ne smijete zavrtati kako ne bi ostali tragovi. Stisnite je nekoliko puta kako biste odstranili svu vodu i deterdžent i onda je stavite na vješalicu za sušenje.

Najsigurnija opcija s haljinom od umjetne kože (i za vaš miran san) je da je odnesete u kemijsku čistionicu (Lemia). U tom slučaju znate da ćete je dobiti natrag u prvobitnom stanju.

Zara kožna jakna od umjetne kože – 399,90 kn / Zara hlače od umjetne kože – 249,90 kn

Tencel

Tencel je jedan od omiljenih ekološko prihvatljivih materijala čija se primjena značajno proširila u posljednjih nekoliko godina. Razlog tome je što je tencel iznimno lagan za održavanje, odlično prijanja uz tijelo, podatan je za krojenje, ne gužva se i u toplijoj sezoni hladi tijelo, a u zimskoj ga grije.

Poznat je još po imenu lincel i radi se o regeneriranom celuloznom vlaknu dobivenom iz eukaliptusa.  Sličan je viskozi, svili i pamuku i najčešće se koristi za  izradu topova, fluidnih haljina, suknji – svih onih komada koje nosimo u proljetnoj i ljetnoj sezoni.

S tencelom nećete imati nikakvih problema što se tiče održavanja. Možete ga prati u mašini na 40 stupnjeva bez straha da će izgubiti oblik ili da će se oštetiti. Ne trebate koristiti nikakve posebne deterdžente ni sredstva. S peglanjem je isti slučaj i peglate ga na temperaturi kao pamuk.