Blagdanska atmosfera polako preuzima svakodnevicu. Dok razmišljamo o nadolazećim danima, neizbježno je pitanje i koja će slastica imati glavnu riječ na našem stolu. Izgleda da je zvijezda rođena, i to u obliku – panettone tiramisua. Kad se spoje dvije talijanske slastice koje obožavamo – nastane prava magija okusa, desert koji će nestati prije nego što ga uopće stignete fotografirati. Panettone tiramisu osvaja na prvu jer je jednostavan, a izgleda i ima okus kao da ste ga radili satima. Ima li boljeg okusa od mekanih mirisnih kockica panettonea, punih kandiranog voća ili čokolade, koje upiju malo kave, točno toliko da postanu sočne? Sve se to spoji s laganom, svilenkastom mascarpone kremom i dobijete desert kojeg tražite još i još.
Nije ni čudo da su mnogi recepti panettone tiramisua u samo nekoliko dana postali viralni na Tik Toku, a među njima svakako prednjači Creamy Confusion, čija objava ima nekoliko milijuna pregleda. Panettone se koristi umjesto piškota, a umjesto završnog posipanja kakaom, između slojeva naribana je tamna čokolada.
Ono što će vas stvarno oduševiti jest koliko se ovaj desert priprema lako i bez ikakvog stresa.
PANETTONE TIRAMISU KOJI JE OSVOJIO INTERNET
Sastojci:
- 3 jaja, odvojite bjelanjak i žumanjak
- 500 g mascarponea, hladnog
- 1 mahuna vanilije, prerezana i s ostruganim sjemenkama
- 80 g šećera
- 2 g soli
- 500 ml espressa
- 30 g šećera
- 90 ml marsale ili likera s izraženim začinskim aromama
- 750 g panettonea s čokoladnim kapljicama (ili drugog po izboru)
- 80 g tamne čokolade (u bloku)
Fotografija: @carolinescooking
Priprema:
Umiješajte žumanjke i vaniliju s mascarponeom te miksajte dok se smjesa lagano ne zgusne i poveća volumen, pazeći da ne pretjerate.U zasebnoj posudi izmiksajte bjelanjke, šećer i sol do mekih vrhova.Umiješajte bjelanjke u mascarpone smjesu u tri navrata, dok se potpuno ne sjedini, pa stavite u hladnjak do uporabe.
Pripremite espresso, dodajte šećer i marsalu te ostavite da stoji na sobnoj temperaturi. Uz pomoć nazubljenog noža odrežite tanki sloj kore panettonea kako biste otkrili mekanu unutrašnjost, zatim narežite na ploške debljine između 1 i 1,5 cm.
Na dno posude za posluživanje premažite tanak sloj mascarpone kreme. Zatim počnite slagati ploške panettonea tako da uredno pristaju jedna uz drugu i formiraju ravnomjeran sloj. Prelijte polovicu espresso smjese preko panettonea kako bi se upio. Panettone treba biti dobro natopljen, ali pazite da ga ne namočite previše – polovica smjese bit će dovoljna za dva sloja.
Premažite polovicu preostale mascarpone kreme preko panettone sloja pa po vrhu naribajte polovicu tamne čokolade za čokoladni sloj. Zatim složite preostale ploške panettonea, opet pazeći da uredno pristaju u posudu. Natopite preostalom espresso smjesom pa premažite ostatkom mascarpone kreme.
Poravnajte vrh tiramisua paletnim nožem ili lopaticom i pospite preostalom naribanom čokoladom. Hladite najmanje četiri sata, ili tijekom noći, u hladnjaku, pa poslužite.
@creamy_confusion 🎄Christmas Rewind Day 1/5: Panettone Tiramisu… Let’s have a look back at your favourite Christmas recipes from last years Christmas Series to get you all excited before I drop my 2025 12 Days of Christmas Recipe Series, with a whole new bunch of recipes for you all to try out this holiday season. 🎄Starting with my panettone tiramisu. The panettone is used in lieu savoiardi biscuits and instead of cocoa dusting there’s micro-planed dark chocolate into layers for a more chocolatey and festive vibe. Other than that the recipe sticks to the classic formula, especially with the cream base that doesn’t feature any cream as classically done. The panettone also allows more of the coffee to get soaked in whilst holding its shape, meaning the amount of flavour you get from this dessert is powerful. FOR THE RECIPES: Head to creamyconfusion.com.au (link in bio). . . . #christmasrecipes #panettone tiramisu
PANETTONE TIRAMISU S KAKAOM
Sastojci:
- 2 cijela jaja
- 2 žumanjka
- ½ šalice šećera (100 g)
- 1 ½ šalica mascarponea (350 g)
- ⅔ šalice lagano tučenog vrhnja za šlag (150 ml)
- 1 klasični panettone (bez kandiranog voća)
- zaslađena kava, po potrebi
- nezaslađeni kakao, po potrebi
Fotografija: @culturarest
Priprema:
Kuhajte jaja, žumanjke i šećer na pari, neprestano miješajući. Miksajte smjesu električnim mikserom dok se ne ohladi. Postupno dodajte mascarpone i miješajte dok ne postane glatko. Umiješajte lagano tučeno vrhnje. Narežite panettone i natopite kriške zaslađenom kavom. U posudu za posluživanje slažite slojeve natopljenog panettonea i mascarpone kreme. Ponavljajte dok ne napunite posudu, završavajući slojem kreme. Hladite 3-4 sata. Prije posluživanja pospite površinu nezaslađenim kakaom.
@giallolovesitaly 🎄 A festive twist on a classic dessert! Try this indulgent Panettone Tiramisù for your holiday table 🎂☕✨ Panettone Tiramisù Ingredients 2 whole eggs 2 egg yolks ½ cup sugar (100 g) 1 ½ cups mascarpone (350 g) ⅔ cup lightly whipped heavy cream (150 ml) 1 classic panettone (without candied fruit) Sweetened coffee, as needed Unsweetened cocoa powder, as needed Instructions Prepare the cream: Cook the eggs, yolks, and sugar over a double boiler, stirring constantly, until the mixture reaches 176°F (80 °C). Whip the mixture with an electric mixer until it cools down. Gradually fold in the mascarpone until smooth. Gently fold in the lightly whipped cream. Slice the panettone and soak the slices in sweetened coffee. In a serving dish, layer the soaked panettone slices and mascarpone cream. Repeat until the dish is filled, ending with a layer of cream. Refrigerate for 3-4 hours. Before serving, dust the surface with unsweetened cocoa powder. giallolovesitaly giallozafferano recioes holidaysrecipes Tiramisu HolidayDesserts PanettoneMagic
♬ suono originale – GialloZafferano Loves Italy – GialloZafferano Loves Italy
@_noregrettispaghetti I’m officially feeling festive so it’s time for the annual repost of my panettone tiramisu puds! 🎄 also a fab way to use up any leftover panettone. I’m hosting Christmas this year and these will definitely be on the menu. Recipe can be found on my substack 🫶🏻 all recipes linked in bio 😊 #christmas #easyrecipes #panettone #tiramisu #fyp
PANETTONE TIRAMISU U ČAŠI
Sastojci:
- dovoljno panettonea (po mogućnosti klasičnog) za dva sloja u svakoj posudi
- 4 jaja, odvojite bjelanjak i žumanjak
- 100 g šećera
- marsala vino (slatko ili poluslatko talijansko vino koje potječe sa Sicilije i Talijani ga dodaju u kreme) – po želji
- 500 g mascarpone sira
- 1 mala šalica pripremljenog espressa
- kakao u prahu, za posipanje gotovog deserta
Priprema
Izmiksajte bjelanjke dok ne postanu čvrsti i ostavite sa strane. Žumanjke i šećer (i marsalu ako je koristite) miksajte nekoliko minuta dok smjesa ne postane svijetla, prozračna i pjenasta. Umiješajte mascarpone dok se lijepo ne sjedini.Na kraju pažljivo umiješajte bjelanjke u nekoliko navrata.
Smjesu stavite u slastičarsku vrećicu spremnu za slaganje.
Počnite tako da na dno odabrane posude stavite krišku panettonea. Prelijte s 1-2 žlice kave (važno je ne natapati panettone jer će se raspasti. Nastavite slojem kreme, zatim ponovno sloj panettonea pa kava i krema. Završite posipanjem kakaa i, što je najvažnije, stavite u hladnjak na barem nekoliko sati prije posluživanja.
Sve što vam je potrebno za pripremu kolača, kao i blagdansko uređenje doma i stola pronaći ćete u trgovinama Arena centra.
DETALJI ČINE RAZLIKU: ukrasni pladnjevi za posluživanje: Zara home; desertni tanjur: H&M; stalak za torte i kolače: Zara home; svijećnjak: Jysk; blagdanska šalica: Pepco; komplet božičnih prstena za salvete: Zara home; platnene salvete; H&M; zelene led svijeće; Jysk; aparat za kavu: Elipso
Naslovna fotografija: @eatme.gr