Kako kupovati pametno? Pročitajte savjete stilistice

10. ožu 2022

U konzumerističkom svijetu u kojem živimo svi stalno žudimo za nečim novim. Sve nam brzo dosadi, sve bismo mijenjali i stalno tražimo nešto da nam izazove osjećaj uzbuđenja.

Odjeća je u tom slučaju vjerojatno najpotrošnija stavka jer nas stalno napadaju novi trendovi i stalno nam se govori da nismo „in“ ako nemamo ovo ili ono u ormaru. Što se dogodi kao rezultat te manje kupovanja? Završimo s gomilom stvari koje često „umiru“ na dnu ormara i koje nikada ne nosimo. Onda ih u nekom trenutku bacimo i tako doprinosimo zagađivanju okoliša. Taj toksični krug kupovanja bez plana i bacanja odjeće je nešto s čime možete prekinuti odmah i to uz dobar plan shoppinga. Za savjet smo upitali našu stalnu suradnicu, stilisticu Ivanu Pavić koja je stalno okružena odjećom i novim trendovima. Pratite i zapište što kaže:

1.

Prvi savjet i zlata vrijedan je da ne kupujete impulzivno, nego da razmislite treba li vam doista taj komad odjeće te kako ćete ga kombinirati i s čim. Često ljudi kupe nešto što im se na prvu svidi pa onda ista ta stvar skuplja prašinu na vješalici jer uvide kako je ne znaju kombinirati niti imaju s čim.

2.

Važno je poznavati sadržaj svog ormara te ga nadopunjavati komadima koji se lako kombiniraju s postojećim. Kada radim sa svojim klijentima prilagodim im sadržaj ormara u toj mjeri da se sve lako može kombinirati sa svim.

3.

Uložite u dobre i kvalitetne krojeve i komade koji će činiti okosnicu vašeg stila, takozvane ključne komade. Svatko treba dobru bijelu košulju, bijelu i crnu t-shirt majicu, dobre traperice, kaput, kožnu jaknu, cipele koje može kombinirati u većini prigoda, kvalitetan sako, kaput i kožnatu torbu – i onda polako nadograđujte tu bazu.

4.

Ne kupujte previše istih ili jako sličnih komada. U redu je primjerice imati nekoliko sakoa, ali neka onda budu koloritno različiti – tri plava gotovo identična sakoa nikome ne trebaju niti će netko primijetiti razliku.

Massimo Dutti baloner – 1195 kn, Zara odijelo – sako 499,90 kn / hlače 229,90 kn

5.

Ne kupujte stvari samo zato što su na sniženju. Napravite konkretan popis onoga što vam treba ili onoga što vam inače fali pri kombiniranju i držite ga se. Također je jako važno da si odredite okvirni budžet za shopping kojeg ćete se onda držati.