Kako kupovati pametno i planski? Pratite ove savjete

04. srp 2022

U sezoni smo sniženja te iako smo sigurni da će vam ruka brzo poletjeti u novčanik, nekada je bolje stati i razmisliti prije impulzivne kupnje. Donosimo korisne savjete koje je lako sprovesti u djelo

Svi volimo shopping, no kako kupovati pametno i planski? Nekad živimo za ta mala zadovoljstva koja nam pričinjava šuštanje svježeg papira koji je omotan oko nekog komada koji smo silno željeli. Moć koju nove stvari imaju nad nama je esencija shoppinga, doza dopamina koja nam je potrebna kad smo možda malo tužni ili kada želimo proslaviti neke uspjehe u životu. Primjera radi. Dobijete povišicu i vjerojatno se odmah želite počastiti nečim lijepim kao simbolom tog uspjeha. Ne savjetujemo da to ne radite, već da samo dobro promislite prije odluke.

Kako pametno ulagati u odjeću i dodatke?

Ne kaže se bez razloga da neke stvari traju vječno i da su investicija. U proljetnim mjesecima smo većinu sadržaja posvetili upravo vječnim komadima koji ne ovise od aktualnih trendova i koji su uvijek relevantni. Vjerojatno ste i neke takve komade naslijedili od mame ili bake i sigurni smo da se radi o komadima koji su načinjeni od vrhunskih materijala jer su potrajali godinama. Baloner, kaput, kožnata torba, kožnate cipele, mala crna haljina, odijelo od vune – sve su to artikli za koje se isplati dati novac i koje se isplati kupiti na sniženju. Možda će vam se na prvi pogled učiniti puno ako za kaput izdvojite više od 1500 kuna, ali ako sagledate širu sliku i znate da je to vjerojatno shopping koji nećete morati ponavljati u narednih nekoliko godina, jasno je koliko ćete uštedjeti s tom jednom kupovinom.

Nadalje, držite se klasičnih boja koje se lako kombiniraju. Crna, siva, bež su klasici svakog ormara i doista je malo stvari koje ne možete nositi uz ove boje. U ovoj cijeloj priči ne smijemo zaboraviti na održivost. Nagomilavanje odjeće koju ćete nositi samo jednu sezonu je neodgovorno. Danas smo više nego ikada svjesni utjecaja koji odbačena odjeća ima na Planetu i ne možemo zatvarati oči nad činjenicom da smo svi dio problema koji jedino možemo riješiti sami s odgovornim ponašanjem i pristupanjem kupovini.

Kako kupovati pametno? Tips and tricks

 

Odredite budžet

Lako je potrošiti više nego što ste planirali ako nemate zadani budžet. Bez određenog iznosa koji ste odredili na mjesečnoj bazi možete potrošiti puno više nego što ste planirali, pogotovo ako kupujete na karticu. Odredite budžet koji je u skladu s vašim mogućnostima i držite ga se.

 

Napravite popis

Najviše novca nam proklizi kroz prste kao trošak na hranu i neke sitnice koje se na prvu ne čine kao nešto što prazni novčanik. Uvijek napravite popis prije odlaska u trgovinu i kupujte samo ono što znate da vam treba. Ako ste jedan od impulzivnih shoppingholičara koji padaju na lijepa pakiranja, ovo je od posebne važnosti. Papir u ruci ili u bilješkama vašeg telefona će vas uvijek podsjetiti da ne smijete vrludati previše. Čak i ako se zaletite, dobro je na kraju mjeseca napraviti računicu da vidite koliko ste se puta zaletjeli i kupili nešto što vam nije potrebno i koliko vas je to sve koštalo.

 

Izbjegavajte impulzivnu kupovinu

Istraživanja kažu da smo spremni potrošiti puno više novca ako kupujemo u određenim raspoloženjima. Kad ste nervozni, gladni, ljuti, veće su šanse da ćete u tom povišenom emocionalnom stanju kupiti nešto što vam nije potrebno. Također stručnjaci savjetuju da u shopping idete sami. Velike su šanse da ćete kupiti nešto što vam ne treba ako kupujete s prijateljicom. Znate kako to ide. Prijateljica želi ruž, vama isti ne treba, ali kad ga vidite u trgovini kažete si: „Ma uzet ću i ja jedan“. Kada ste sami u kupovini biti ćete racionalniji.

 

Loyalti programi, kartice i kuponi

Većina brendova imaju svoje kartice s popustima ili bodovima s kojima možete uštedjeti dosta i ostvariti jako dobre popuste na sljedeće kupovine. Ovo pogotovo vrijedi za sve potrepštine za kuću i beauty stvarčice koje kupujemo svaki mjesec.