Lookbook lice: Josipa Dragun

13. sij 2023

Lookbook lice – menadžerica Josipa Dragun

Magistra eksperimentalne biologije Josipa Dragun pravi je primjer da je znanost itekako u modi. Njezin poslovni put započeo je nakon što je diplomirala na PMF-u u Zagrebu, kad je dobila prvi posao u jednoj start up firmi u Freiburgu u Njemačkoj. Nakon godinu dana otvorila joj se mogućnost da postane dio velike firme, no uvjet za to bilo je učenje francuskog jezika, a kako, priča nam Josipa, nema ljepšeg jezika od francuskog, opcija “ja to ne mogu” nije postojala. Ova uspješna znanstvenica trenutačno radi kao Sales Segment Specialist u biotehnološkoj industriji za Francusku, Španjolsku, Portugal, Italiju, Mađarsku i Hrvatsku, a u 2023. ušla je s novom pozicijom i novim izazovima. Iako se njoj prilike i izazovi lijepo ‘slažu, Josipa potvrđuje kako su predrasude o ženama u znanosti, ali i drugim branšama, nažalost, još itekako prisutne.

‘Osobno se ježim bilo kakvih predrasuda. Mišljenja sam da jedan tim treba i žene i muškarce čija će se mišljenja jednako cijeniti, jer više različitih pogleda na zadatke, izazove i prilike samo olakšava put do uspjeha. Imala sam sreću da sam od početka svoje poslovne karijere bila okružena ljudima koji nisu krili prilike od mene, nego su mi, baš naprotiv, ukazivali na mogućnosti, što mi je uveliko pomoglo u daljnjem usavršavanju’, kaže Josipa.
S obzirom na to da ima dinamičan posao u nekoliko zemalja i velik broj letova koji godišnje ‘odradi’, Josipa u šali kaže kako bi joj najlogičnija adresa mogla biti – aerodrom. No, na ugovoru je, ipak, ona pariška. A kad nije na putu, njezin tipičan dan ne razlikuje se puno od dana bilo koje druge mlade i zaposlene žene.

‘Nisam jutarnji tip i rana buđenja nisu za mene, tako da mi dan započinje buđenjem oko 8 sati, prvom jutarnjom kavom i spremanjem za posao. Radni dan traje mi do 18 ili 19 sati, ovisno o tome koliko je posla, a nerijetko se dogodi da laptop zatvorim tek u večernjim satima. Nakon posla slijedi učenje francuskog ili talijanskog jezika, trening, pa čitanje, Netflix ili ono isprazno scrollanje po Instagramu prije nego što zaspim’, priča Josipa, koja je odrasla u Vinkovcima, gdje je završila srednju školu i, kako sama kaže, provela najbezbrižnije godine života. Onda je došao Osijek, gdje je završila prve tri godine studija biologije na Odjelu za biologiju na Sveučilištu J.J. Strossmayera.

‘Tih sam godina imala najbolji studenski život s mojom Mirjanom, a da mogu sada bih se vratila u te godine cimerstva s njom. Godine kada dvije najrazličitije osobe na svijetu odluče biti cimerice i iz onoga „hajde da vidimo kako će to ići”, postanu povezane za cijeli život, ne bih nizašto mijenjala’, kaže Josipa. Zagreb je, priča dalje, došao kao šećer na kraju studentskog života i uvukao joj se pod kožu. Tamo su joj sada gotovo svi ljudi koje voli i koje želi imati u svojem životu. Svaki grad i svaka zemlja u kojoj je živjela obogatili su je na svoj način.
‘Njemačka je uglavnom vezana za taj poslovni segment i dala mi je priliku da radim u struci, učim i izgrađujem se, ali sam osobno uvijek bliža Francuskoj – tamo sam kao kod kuće, ne osjećam se kao stranac i nekako sam svoja na svome. Za svaku me lokaciju veže nešto lijepo, jer negativne stvari, ako ih je i bilo, nastojim što prije zaboraviti te pokušavam iz onoga što trenutačno imam i živim izvući najbolje’, kaže Josipa, koja na pitanje što smatra svojim najvećim uspjehom, a što neuspjehom, spremno odgovara:
‘Neuspjeh ne postoji, to su samo lekcije na kojima se uči. A najveći uspjeh? Sve je uspjeh. Sve u što se ulaže trud, vrijeme, rad i dobra volja’.

Život u različitim zemljama svijeta omogućio joj je da živi ukorak sa svim modnim i beauty trendovima. Ipak, u svojem je lifestyleu ostala dosljedna sebi i basic rutini. Kad su najbolji modni ulovi u pitanju, to za nju znači bijela košulja, dobar jeans, balerinke (ona ih obožava!), kožna jakna i kožna torba. Uvijek prolazi dobar džemper ili kaput od kašmira za zimske dane, kao i dobre salonke i svilena košulja za ‘night out’.

‘I to sve, naravno, bez uzoraka i jarkih boja’, dodaje Josipa, čija je beauty rutina još jednostavnija. Iako priznaje da njezina koža vapi za tretmanima i dodatnom njegom, do sada je imala sreću s kožom, pa su čišćenje lica prije spavanja, serum i hidratantna krema ritual kojeg se provjereno drži čitav život.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Josipa Dragun (@josipadragun)

Iako mnogima upravo ona može biti inspiracija, tko su žene kojima se Josipa divi?
‘Koliko god to zvučalo cliché,  jedina žena kojoj se stvarno divim i koju mogu gledati kao uzor je mama. Ali svaka žena je vrijedna divljenja ili toga da bude inspiracija, jer svaka se za nešto bori i svaka kroz nešto prolazi’, smatra Josipa koja od svojeg uzora – mame – uvijek dobije životni savjet.
‘Nas dvije smo i mama i kći, i sestre, i prijateljice te imamo jako otvoren odnos. Ona je po pitanju svega jako realna, nema kod nje previše bajki i uljepšavanja, tako da nema ni nekog klasičnog savjetovanja i formalnosti, već je sve upakirano u razgovore i djelovanja u određenim životnim situacijama. Najbolje što mi je savjetovala i čega se držim je da ne postoji  nemoguće dokle god su prioriteti pravilno posloženi, glava hladna, a trud i rad uloženi’, kaže Josipa, koja je vrlo uspješna i na društvenim mrežama. Iako joj one predstavljaju samo hobi, voli taj dio medijske angažiranosti, pa i sama traži taj ‘recept’ kako balansirati društvene mreže i posao, koji je, ipak, prioritet. Za sada su joj društvene mreže, prije svega Instagram, galerija dragih uspomena kojoj u godini koja je pred nama, ipak, namjerava posvetiti više vremena.