Izvanškolske aktivnosti: Kako ih odabrati i kad je previše?

05. ruj 2023

Djeca koja, uz obveze učenja, imaju i neku izvanškolsku aktivnost, bolje su organizirana, emocionalno zrelija i sretnija

Mnoga djeca danas se bave izvanškolskim aktivnostima, što je pozitivno i ima niz prednosti. Postoji, doista, mnogo dokaza da izvanškolske aktivnosti jačaju društvene i svake druge vještine djece, ali pridonose i školskom uspjehu. Djeca koja su uključena u sport, glazbene škole, škole stranih jezika… mnogo su bolje organizirana od onih kojima je škola jedina obveza. Kad dijete zna da će u određeno doba dana morati otići na trening ili kakvu drugu aktivnost, na vrijeme će se organizirati oko obveza te naučiti bolje raspolagati (viškom) vremena.

Kako današnja djeca sve više vremena provode za kompjuterima i tabletima, a sve manje na dječjim igralištima, stručnjaci posebno naglašavaju važnost uključenosti u sport. Djeca sportom mogu zadovoljiti niz potreba: za kretanjem, druženjem, sigurnošću i redom, potrebu za samoostvarenjem, za pripadanjem i slično. Dakako, vježbanje čuva i unapređuje cjelokupno zdravlje, utječe na tjelesni razvoj, usvajanje motoričkih znanja i dostignuća. Najbolji dio izvanškolskih aktivnosti zasigurno je činjenica da tako stječu puno bliža i dugotrajnija prijateljstva nego bilo gdje drugo – zbog zajedničkih interesa.
No danas smo svjedoci kako mnogi pretjeruju i upisuju se na previše aktivnosti. Većina stručnjaka složit će se kako je jedna takva aktivnost više nego dovoljna (dvije se još mogu tolerirati, primjerice jezik i sport), jer djetetu treba ostaviti prostora za igru, tj. dio dana u kojem mu vrijeme neće biti strukturirano i osmišljeno od strane druge osobe. Dakle, bezbrižna igra u vlastitoj režiji, gdje će se dijete opustiti na svoj način i prepustiti mašti na volju, nužno je njegov razvoj.

Ako već imate pretrpan obiteljski raspored, možda se pitate jesu li izvannastavne aktivnosti vrijedne vremena i novca. Odgovor je uvijek: da! Ali, s mjerom. Uz toliko dostupnih aktivnosti, teško je odabrati onu pravu. Evo nekoliko načina koji vam mogu pomoći u odluci…

Razmotrite njihove interese

Prvi korak je razmotriti interese vašeg djeteta. Oko čega su strastveni? Što vole raditi u slobodno vrijeme? Postoje beskrajne mogućnosti; najbolji način da saznate je da izravno pitate svoje dijete. Neka će djeca vrlo vjerojatno biti potaknuta odabirima svojih prijatelja. Nije ni to loše; prijatelji nas drže dulje motiviranima, a i malo eksperimentiranja, osobito ako je dijete u nižim razredima osnovne škole, neće biti na odmet. Dapače, pomoći će mu da shvati što, doista, želi i kakvi su njegovi interesi. Ne kaže se uzalud da su najsretniji oni ljudi koji su svoj hobi uspjeli pretvoriti u posao – dopustite djetetu da spozna što je njegova strast!

Uzmite u obzir njihovu dob

Prilikom odabira aktivnosti važno je uzeti u obzir dob djeteta. Ne želite ga prijaviti za nešto što nije po njegovoj mjeri. Primjerice, ako vaše dijete ima pet godina, upisati ga na satove tenisa moglo bi biti pomalo izazovno. S druge strane, ako dijete ima 15 godina, uključivanje u neku nogometnu momčad, možda je ipak prekasna dob. Odaberite aktivnost koja je razvojno prikladna za dob i interese vašeg djeteta.

Razmotrite njihov raspored

Uz današnje užurbane rasporede, pronalaženje vremena za izvannastavne aktivnosti može biti teško. Prilikom odabira aktivnosti morate uzeti u obzir školski raspored vašeg djeteta, domaće zadaće i obiteljske obveze. Također, morate pogledati svoj raspored. Ako se aktivnost ne odvija u neposrednoj blizini vašeg doma, morate računati i na vlastiti angažman oko odvoženja i dovoženja s aktivnosti. Iza svakog uspješnog sportaša, glazbenika, plesača… stoje njihovo roditelji!

Razmotrite njihovu osobnost

Sljedeći korak je razmotriti osobnost vašeg djeteta. Je li vaše dijete otvoreno ili introvertirano? Ako je introvertirano, aktivnost koja uključuje rad u timu možda nije najbolja opcija. U ovom slučaju, možda biste trebali razmotriti individualni sport ili aktivnost kao što je plivanje, trčanje ili jahanje. S druge strane, ako je vaše dijete otvoreno, moglo bi uživati ​​u aktivnostima koje uključuju timski rad, poput nogometa, košarke ili rukometa.

Istražite mogućnosti

Nakon što ste izbor suzili na nekoliko opcija, vrijeme je za istraživanje. Provjerite web stranice različitih klubova, organizacija i institucija koje nude aktivnosti. Ako niste sigurni upisati svoje dijete, pročitajte recenzije i pogledajte što kažu drugi roditelji. To će vam pomoći da suzite svoje mogućnosti i donesete odluku. Mnogi klubovi ili ustanove nude besplatne probe ili uvodne tečajeve. Ovo je sjajan način da vidite sviđa li se vašem djetetu aktivnost.

Ruksak, Magic Baby; tenisice, Mass; spotrski top, Tezenis; tenisice, Froddo; gornji dio trenirke, Gap; komplet trenirka, Blukids

I, za kraj, ne manje važno. Neka su djeca u otporu kad je u pitanju odlazak na izvanškolsku aktivnost. Radije bi još malo igrali igrice, bili na igralištu s prijateljima ili ostali ujutro dulje spavati. Tada je vrijeme da ih potaknete. Nemojte im, čim se pojavi mali otpor, odmah dozvoliti da odustanu ili odaberu novu aktivnost. Naravno, nećete ih ni prisiljavati da odlaze tamo gdje se ne osjećaju dobro. Ako dijete dolazi s treninga, tečaja, glazbene škole ili sl. zadovoljno, mali otpor prije odlaska od kuće zanemarite. Najvažnije je promotriti njegovu reakciju nakon aktivnosti: ako je dijete zadovoljno, vraća se s osmijehom, ima prijatelje…, odabrali ste dobru aktivnost.

Fotografije: Pexels