How to: Kako pravilno obaviti samopregled madeža i kada potražiti stručnu pomoć?

23. svi 2024

Jedan od najvažnijih dijelova brige o koži!

Briga o koži je dio svakodnevice svakog od nas. Bez obzira koliko jednostavna ili elaborirana naša svakodnevna rutina bila, svojoj ćemo koži svakodnevno posvetiti određeno vrijeme i pažnju. Iako o koži svakodnevno brinemo, nekoliko važnih stvari je nerijetko izvan našeg fokus.

Kada govorimo o brizi o koži, najčešće govorimo o njezi kože. U posljednjih nekoliko godina, skincare je postao jedan od najvećih beauty trendova. Kao neke od najpopularnijih tema istaknule su se različite skincare rutine poput korejske i francuske, aktivni sastojci u skincare proizvodima poput retinola, vitamina C i hijaluronske kiseline te, naravno, anti-aging kao tema koja iz generacije u generaciju ne gubi na relevantnosti jer starenje je proces koji nijedna generacija ne može izbjeći, ali svaka generacija pokušava usporiti.

I dok smo uvijek spremni isprobati nove beauty gadgete i nove skincare proizvode, mnogi od nas zaboravljaju na jednu jednostavnu, ali jako važnu rutinu – pregled kože, odnosno pregled madeža.

Ne zaboravite na madeže!

 

Posljednjih godina se sve više priča o važnosti zaštite kože od sunca. Pravila zaštite kože od sunca su jednostavna. Kako bismo svoju kožu zaštitili od negativnih utjecaja sunca, kremu sa SPF faktorom potrebno je nanijeti svaki dan i na sve dijelove tijela koji su izloženi. Važno je obratiti pažnju na dijelove tijela koje mnogi zaboravljaju poput dekoltea i stražnjeg dijela vrata. Također, iznimno je bitno obnavljati SPF zaštitu svaka dva sata i koristiti dovoljnu količinu proizvoda te, koliko je moguće, izbjegavati izlaganje suncu između 10h i 16h.  Također,

Baš kao što je važno svakodnevno zaštititi kožu od sunca, kožu je važno redovito pregledati. Preporuka većine liječnika su redoviti pregledi kože kod dermatologa, osobito ako spadate u skupinu ljudi s povećanim rizikom za rak kože. Uz pregled kože kod dermatologa jednom godišnje ili nekoliko puta ako je to preporuka vašeg dermatologa, važni su i redoviti samopregledi kože.

Kako pravilno obaviti pregled kože kod kuće?

 

Zašto je samopregled kože važan?

Iz godine u godinu, brojevi oboljelih od raka kože su u porastu. Osim što trebamo učiniti sve što možemo kako bismo izbjegli pojavu raka kože poput nanošenja SPF-a, rano otkrivanje je iznimno važno u slučajevima pojave raka kože.

Redoviti samopregledi kože su najbolji način da brzo uhvatite bilo kakvu promjenu na koži, od pojave novih madeža do promjena koje bi mogle biti početak raka kože. Sve što vam treba je ogledalo.

How to: samopregled kože ili samopregled madeža

Samopregled kože najbolje je obaviti nakon tuširanja ili kupanja, u dobro osvijetljenoj prostoriji ispred ogledala. Za pregled područja koja se teško vide, kao što je stražnja strana bedara, koristite ručno ogledalo, a za područja poput leđa ili tjemena, zamolite pomoć supružnika, partnera ili bliskog prijatelja ili člana obitelji.

Prvi put kada sami pregledavate kožu, pažljivo pregledajte cijelu površinu te naučite uzorak madeža, mrlja, pjega i drugih tragova na svojoj koži kako biste sljedeći put primijetili promjene. U tome vam danas mogu pomoći i aplikacije kreirane za praćenje madeža.

Započnite s prednjom stranom tijela. Stanite ispred ogledala i pregledajte kožu lica, ušiju, vrata, grudi (ne zaboravite na kožu ispod grudi) i trbuha. Nakon, provjerite pazuhe, obje strane ruku i dlanova, kožu između prstiju i ispod noktiju.

Nakon što ste provjerili prednju stranu tijelu, sjednite i provjerite prednju stranu bedra i listova, stopala, kožu između nožnih prstiju i ispod noktiju na nožnim prstima. Sada, uzmite ručno ogledalo i provjerite stražnju stranu bedra i listova te guzove, genitalno područje, leđa te stražnju stranu vrata i ušiju.

 

Na što obratiti pažnju?

Pregled kože, odnosno pregled madeža neka postane dio vaše tjedne rutine kože. Nakon što ste naučili jednostavne korake za samopregled kože, važno je naučiti i na što obratiti pažnju jer svi karcinomi kože ne izgledaju jednako. Naprotiv, rak kože se može pojaviti u mnogim oblicima i veličinama, a ponekad čak može izgledati poput drugih stanja kože. Također, rak kože je češći na dijelovima tijela koji su više izloženi suncu, poput lica, glave, vrata i ruku, no može se pojaviti bilo gdje na tijelu.

Tijekom samopregleda kože, važno je obratiti pažnju na sve promjene kože i madeža koje bi mogle signalizirati rak kože. Neki od najčešćih načina na koje se rak kože može pojaviti su:

  • nova, rastuća ili promjenjiva izraslina, mrlja ili kvrga na koži
  • ranica koja krvari i/ili ne zacjeljuje nakon nekoliko tjedana
  • hrapava ili ljuskava crvena mrlja, koja se može stvoriti ili krvariti
  • izraslina slična bradavici
  • madež (ili drugo mjesto na koži) koji je nov ili mijenja veličinu, oblik ili boju
  • madež čudnog oblika, nepravilnih rubova ili područja različitih boja

 

Kada potražiti stručnu pomoć?

Osim redovitih pregleda kože kod dermatologa barem jednom godišnje, savjet i pomoć dermatologa potrebno je potražiti nakon svakog samopregleda kože kada primijetite promjene koje mogu biti opasne. S obzirom na to da je rano otkrivanje raka kože iznimno važno za njegovo uspješno liječenje, nemojte čekati s odlaskom dermatologu ili obiteljskom liječniku koji će vas, po potrebi, uputiti dermatologu.

Lookbook favoriti za zaštitu kože od sunca

Pravilna zaštita kože od sunca i redoviti samopregledi kože neka postanu skincare navike na koje nikad ne zaboravljate jer vam nekoliko minuta koliko je potrebno da svaki dan nanesete SPF ili pola sata koliko je potrebno da jednom tjedno obavite pregled madeža kod kuće, može spasiti život!

U nastavku otkrivamo naše favorite – laganu SPF kremu za lice, losion za zaštitu kože tijela od sunca te lagani SPF sprej bez mirisa i boje koji je idealan za ponovno nanošenje on the go.

Eucerin Pigment Control fluid za zaštitu kože lica od sunca SPF 50+, FarmaciaShiseido Expert Sun Protector Lotion SPF50+ losion za zaštitu od sunca, Douglas; Uriage Eau Thermale Bariesun  SPF 50+ sprej bez mirisa, dm