How to: Kada i kako uvesti retionol u svakodnevnu skincare rutinu?

11. tra 2024

Retinol - jedan od najmoćnijih "igrača" za njegu kože!

Naša koža neprestano se mijenja – od tinejdžerskih akni preko hiperpigmentacije i pojave prvih bora do zrele kože na kojoj su znakovi starenja jasno vidljivi. Promjene na koži su sasvim normalna pojava i ono najvažnije je da svoju kožu prihvatimo u svim njezinim fazama i stanjima. Druga najvažnija stvar je da svoju svakodnevnu skincare rutinu prilagodimo fazi i stanju u kojem nam se koža trenutno nalazi.

Kroz godine i desetljeća, naša će se svakodnevna skincare rutina, baš poput naše kože, mijenjati. S porastom popularnosti skincare proizvoda i aktivnih sastojaka, kao jedno od najčešćih pitanja istaknulo se kada je vrijeme za retinol?

Magični anti-age sastojak

Retinol ima reputaciju aktivnog sastojka s nevjerojatnim anti-age efektom zbog čega je zaintrigirao kako beauty svijet, tako i široku beauty publiku. Istovremeno, retinol prate brojna upozorenja zbog čega mnogi s oprezom pristupaju skincare proizvodima s retinolom, ponekad ih čak i izbjegavaju. Iako se u korištenju retinola vrijedi držati nekoliko jednostavnih pravila, za izbjegavanje i strahom od retinola zaista nema potrebe. Jer retinol za zdravlje i ljepotu vaše kože može učiniti puno!

Što je zapravo retinol, koja su njegova svojstva, kakve rezultate možete očekivati nakon redovitog korištenja i kako ga uvesti u skincare rutinu na jednostavan i, ono najvažnije, siguran način?

Odgovore na sva pitanja koja ste imali o retinolu donosimo vam u našem malom How to vodiču!

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Anne-Sofie (@annesofie_ip)

Što je retinol?

 

Retinol je jedan od najpopularnijih i najistraženijih sastojaka u svijetu skincarea, i to s dobrim razlogom. Poznat je po svojim moćnim svojstvima i sposobnosti da nam pomogne u rješavanju brojnih izazova i problema s kojima se naša koža susreće kroz godine!

Retinol potiče proizvodnju kolagena zbog čega je idealan za njegu zrele kože jer pomaže u smanjenju bora i finih linija te poboljšava elastičnost kože. Za osobe sklonije aknama, retinol može pomoći u regulaciji proizvodnje sebuma, a zahvaljujući svom protuupalnom djelovanju pomoći će i u smanjenju upala i akni te potaknuti zacjeljivanje kože. Ni tamne mrlje i staračke pjege neće proći nezamijećeno kada je retinol u pitanju – retinol je najbolja pomoć u borbi s različitim  hiperpigmentacijama.

Retinol možete pronaći u brojnim skincare proizvodima poput seruma i krema, a njegova redovita upotreba doprinosi glatkoj i ujednačenoj teksturi kože te usporava njezino starenje.

Kako ga uključiti u svoju svakodnevnu rutinu?

 

 

 

Kako uvesti retinol u skincare rutinu?

Iako naizgled izazovno, uvođenje retinola u skincare rutinu može biti vrlo jednostavno i bezbolno. Kako biste iz korištenja retinola izvukli apsolutni maksimum, uvođenje retinola preporučuje se u dvadesetima kako bismo povećali potencijal regeneracije svoje kože dok je još prirodno visok. No, ako su dvadesete iza vas, a vi još uvijek niste isprobali retinol, za uvođenje retinola nikad nije prekasno.

Također, mnogi se boje uvoditi retinol tijekom proljetnih i ljetnih mjeseci. Ipak, razloga za brigu nema. Važno je samo da ga koristite u večernjoj skincare rutini, a da tijekom dana uvijek nosite SPF.

Bez obzira koje vrijeme odabrala za uvođenje retinola u svoju skincare rutinu, ono će zahtijevati malo strpljenja i eksperimentiranja, ali dugoročno može pružiti brojne koristi za zdravlje i ljepotu kože. Uvijek je dobro konzultirati se s dermatologom prije nego što započnete s korištenjem retinola, pogotovo ako imate osjetljivu ili problematičnu kožu.

Retinol za početnike u 5 koraka:

  1. Počnite lagano: Započnite s nižom koncentracijom retinola kako biste vidjeli kako vaša koža reagira. Postepeno povećavajte koncentraciju kako biste izbjegli iritaciju.
  2.  Koristite ga navečer: Retinol je najbolje koristiti u večernjoj rutini jer može povećati osjetljivost kože na sunce.
  3. Nanesite na suhu kožu: Prije nanošenja retinola, osigurajte da je koža potpuno suha kako bi se smanjila mogućnost iritacije.
  4. Obavezno koristite SPF: Budući da retinol može povećati osjetljivost na sunce, važno je svakodnevno koristiti kvalitetan SPF kako biste zaštitili kožu od oštećenja.
  5. Prilagodite rutinu: Ako primijetite bilo kakve negativne promjene ili iritacije na koži, smanjite učestalost korištenja ili koristite nižu koncentraciju retinola. Također, pazite da ne koristite retinol istovremeno s drugim jakim aktivnim sastojcima poput kiselina kako biste izbjegli prekomjernu iritaciju.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Saavan Sagar (@saavan.ritu)

Retinol efekt

 

Retinol može biti prilično snažan sastojak, a njegova učinkovitost ovisi o koncentraciji i načinu primjene. Pravilna primjena i postupno uvođenje retinola u skincare rutinu mogu pomoći u maksimalnom iskorištavanja njegovih koristi, dok se istovremeno smanjuje rizik od nuspojava. Moguće nuspojave poput suhoće, iritacije ili ljuštenja kože mogu se javiti na početku, ali se obično smanjuju kako koža postaje naviknuta na proizvod.

No, strpljenje i moguće nuspojave na početku korištenja retinola višestruko će vam se isplatiti.

Retinol djeluje na poboljšanje teksture i tonusa kože – koža postaje glatka, meka i ujednačena, a pigmentacijske nepravilnosti se s vremenom smanjuju. Istovremeno, retinol djeluje i na smanjenje bora, a redovita upotreba može smanjiti vidljivost finih linija i bora. Ako se borite s aknama, kao što smo već spomenuli, retinol će vam biti najbolji prijatelj jer može pomoći u čišćenju pora i smanjenju broja akni.

 

 

Nakon što smo vas upoznali s retinolom te otkrili kako ga na jednostavan način uvesti u skincare rutinu, u nastavku otkrivamo i neke od naših omiljenih seruma s retinolom. Još jednom napominjemo – polako i strpljivo, svakako se posavjetujte s dermatologom prije korištenja (osobito ako vam je koža osjetljiva) i obavezno koristite SPF svaki dan!

Vichy Liftactiv Retinol Specialist serum, Farmacia; La Roche-Posay Retinol B3 Serum, Farmacia

Kiehl’s Retinol Skin-Renewing Daily Micro-Dose serum; Dermalogica Dynamic Skin Retinol serum, DermaCare

The Ordinary Retinol 0.2% In Squalane serum, Douglas; The INKEY List SuperSolutions 1% Retinol serum, Douglas

Olival Professional Vitaminski serum R², dm; CeraVe Retinol serum, dm

 

Foto: Instagram (naslovna fotografija: @harperandharley)