How to: Recept za najbolje kuhano vino kod kuće

22. stu 2024

Zimski napitak koji će obilježiti nadolazeće blagadane.

Tip & tricks za pripremu kuhanog vina kod kuće

 

Tradicionalno se priprema od crnog vina, ali možete koristiti i bijelo vino. Kod odabira vina dobro je imati na umu da nije potrebno koristi vrhunsko i skupo vino jer se kuhanjem njegova svojstva gube. Kada je riječ o začinima, najbolje je izbjegavati one u prahu jer nemaju toliku punoću okusa. Štapić cimeta i klinčić nezaobilazni su klasici koji garantiraju svima dobro poznat okus kuhanog vina, a od citrusa se najčešće koriste limun i naranča. Oni koji su željni malog odmaka od klasike mogu se poigrati dodavanjem šljiva, jabuka, kruška ili bobičastog voća, a od začina tu su muškatni orašćić, vanilija, zvjezdani anis, papar i đumbir. Uz lakše i nježnije bijelo vino najbolje će pasati aromatičnije kombinacije začina kao što su vanilija i muškatni oraščić, dok je crno vino idealno za klasične začine kao što su klinčić i cimet.

 

Foto: unsplash

Recept za kuhano vino:

Sastojci:

1l crnog vina

150 g šećera

3 štapića cimeta

8 klinčića

1 naranča

Priprema:

U posudu ulijte vino, dodajte šećer i začine. Kuhajte 10-ak minuta uz miješanje dok ne zakipi. Procijedite kuhano vino i pslužite dok je vruće.

Harissa sušena crvena naranča i štapići cimeta; Zara Home blagdanske dekoracije i šalice