Uskoro se otvaraju adventske kućice u gradu i pred nama je službeni početak jednog od najljepših razdoblja u godini. Blagdansko vrijeme donosi brojne razloge za uživanje, a jedan od njih su i gastro specijaliteti karakteristični za ovo doba godine. Osim u odličnim zalogajima, uživat ćemo i u ukusnim napicima, a već tradicionalno najpopularnije je kuhano vino. Omiljeno sredstvo za zagrijavanje na otvorenom, slasna mješavina različitih aroma i opojnih mirisa. U kuhanom vinu volimo uživati i u toplini vlastitog doma. Njegova priprema je izrazito jednostavna pa je recept za kuhano vino idealno uvijek imati pri ruci kada nam zatreba za kućna blagdanska druženja. Kod pripreme su najvažniji omjeri i pravilan odabir kombinacije začina, a sve što vam treba za jednostavnu pripremu savršenog zimskog napitka donosimo u nastavku.
Tip & tricks za pripremu kuhanog vina kod kuće
Tradicionalno se priprema od crnog vina, ali možete koristiti i bijelo vino. Kod odabira vina dobro je imati na umu da nije potrebno koristi vrhunsko i skupo vino jer se kuhanjem njegova svojstva gube. Kada je riječ o začinima, najbolje je izbjegavati one u prahu jer nemaju toliku punoću okusa. Štapić cimeta i klinčić nezaobilazni su klasici koji garantiraju svima dobro poznat okus kuhanog vina, a od citrusa se najčešće koriste limun i naranča. Oni koji su željni malog odmaka od klasike mogu se poigrati dodavanjem šljiva, jabuka, kruška ili bobičastog voća, a od začina tu su muškatni orašćić, vanilija, zvjezdani anis, papar i đumbir. Uz lakše i nježnije bijelo vino najbolje će pasati aromatičnije kombinacije začina kao što su vanilija i muškatni oraščić, dok je crno vino idealno za klasične začine kao što su klinčić i cimet.
Foto: unsplash
Recept za kuhano vino:
Sastojci:
1l crnog vina
150 g šećera
3 štapića cimeta
8 klinčića
1 naranča
Priprema:
U posudu ulijte vino, dodajte šećer i začine. Kuhajte 10-ak minuta uz miješanje dok ne zakipi. Procijedite kuhano vino i pslužite dok je vruće.