How to: pospremite zimsku odjeću i obuću u četiri jednostavna koraka

16. ožu 2023

Nova modna sezona nam se bliži što znači da je vrijeme za veliku promjenu garderobe.

Početak novog godišnjeg doba uvijek donosi i početak nove modne sezone, a svaka nova modna sezona donosi i novu garderobu. I dok će ljetna i zimska sezona tražiti tek nekoliko manjih promjene i dodataka u našim ormarima, proljeće i jesen su modne sezone koje donose veliku transformaciju vremena koja traži i veliku transformaciju garderobe.

Prvi sunčani dani najavili su dolazak proljetne sezone, baš kao i prve proljetne kolekcije koje su već stigle u naše omiljene modne trgovine. Mnogi od nas već su odradili i svoj prvi proljetni shopping. Sve to znači samo jedno – vrijeme je za veliku transformaciju garderobe. No, prije no što započnemo razmišljati o svojem proljetnom looku i ormaru, izvućemo prošlogodišnje proljetne favorite koji se još uvijek nalaze na najvišim policama, u koferima ili u kutijama ispod kreveta te krenemo u potragu za efektnim modnim novitetima uz pomoć kojih ćemo osvježiti svoje proljetne odjevne kombinacije, još malo pažnje moramo posvetiti zimskoj odjeći i obući. Prije ogranizacije proljetne garderobe, vrijeme je za veliko proljetno pospremanje ormara.

Prvi korak – pospremanje zimskih odjevnih komada i modnih dodataka. 

 

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Emma Hill (@emmahill)

 

Pospremanje zimske odjeće i obuće

 

Prije najzabavnijeg dijela velike transformacije ormara koji uključuje malo organizacije i puno shoppinga, vrijeme je za onaj mnogima najmanje dragi, ali istovremeno i najvažniji dio – pospremanje odjeće i obuće koju nećemo nositi u nadolazećim danima, tjednima i mjesecima.

S obzirom na to da su ispred nas proljetni dani, vrijeme kaputa, toplog pletiva, visokih čizama i drugih zimskih favorita uskoro će biti iza nas. Ali, to ne znači da se svi oni neće ponovno vratiti u naše ormare i svakodnevne kombinacije.

Za samo nekoliko mjeseci, odjevni komadi i modni dodaci koje ćemo uskoro pospremiti ponovno će imati glavnu ulogu u našem ormaru. Upravo je to razlog zbog kojeg je bitno kako ćemo ih i gdje pospremiti na kraju sezone.

Pospremanje odjeće i obuće na kraju sezone može se činiti kao izazovan zadatak, no mi smo ga podijelili u četiri jednostavna koraka.

 

 

 

 

1. korak: ispraznite ormar

Svaka dobra transformacija garderobe započinje s praznim ormarom. Ispraznite svaku policu i ladicu, izvadite sve vješalice, torbe i cipele. Nakon što ste baš svaki komad izvadili iz ormare (i napravili kaos u cijeloj sobi), iskoristite priliku da obrišete prašinu i dobro očistite ormar.

 

2. korak: zadrži, recikliraj, doniraj

Drugi korak je razvrstavanje odjeće. Napravite četiri hrpe – jednu za odjeću koju nosite kroz cijelu godinu i koju ćete vratiti u ormar, drugu za odjeću koju ćete pospremiti do sljedeće zime, treću za odjeću koju planirate reciklirati i četvrtu za odjeću koju ćete donirati ili pokloniti.

 

 

3. korak: operite i očistite odjeću i obuću koju ćete pospremiti

Prije nego što je pospremite, odjeću, obuću i druge modne dodatke koje ste odlučili zadržati, ali vam neće trebati u nadolazećoj sezoni, dobro operite i očistite. Kada govorimo o zimskoj odjeći, za neke od odjevnih komada poput pletiva od kašmira ili vunenih kaputa trebat će vam mala pomoć. S obzirom na to da se radi o odjevnim komadima koje ne možete ubaciti u perilicu za rublje, izdvojite ih i odnesite u kemijsku čistionicu. Eko kemijska čistionica Lemia u Arena Centru idealan je izbor, jer osim što će kemijski očistiti svaki odjevni komad koji im dodnesete, u Lemia eko kemijskoj čistionici nude i druge usluge poput čišćenja cipela od brušene kože, brzih krojačkih popravaka i postolarskih usluga. Dok vi shoppingirate, Lemia eko kemijska čistionica će se pobrinuti da vaši stari modni favoriti izgledaju jednako dobro poput novih.

 

 

4. korak: pospremite sezonsku odjeću i obuću

 

Nakon što ste, uz malu pomoć kemijske čistionice, dobro oprali i očistili sve zimske favorite, vrijeme je da ih pospremite na sigurno. Odjeću i modne dodatke poput kapa, šalova i rukavica, uredno složite i pospremite na najviše police u ormaru, ispod kreveta ili bilo koje drugo mjesto u kojem imate prostora. Kako biste odjeću i obuću zaštitili od vlage, prašine i drugih negativnih utjecaja, pospremite je u vakuum vreće ili u kutije. Jednostavne plastične kutije za skladištenje stvari možete pronaći u Jysku i idealne su za pospremanje odjeće ispod kreveta i na druga, slična mjesta.

Ako odjeću planirate pospremiti na prazne police u ormaru, u Zara Home trgovini u Arena Centru možete pronaći kutije različitih veličina od bež pamučne tkanine s detaljima od smeđe kože koje će zaštititi vašu odjeću i pritom izgledati odlično na polici ili na vješalici.

Foto: Zara Home

Foto: Instagram, Pexels (naslovna fotografija: @mija_mija)