Imati specifičan način prehrane, pa što god on podrazumijevao, danas, srećom, nije nikakav problem, jer imamo mnogo trgovina s odličnom ponudom namirnica, restorana s izvanrednim izborom specifičnih jela i, dakako, zanimljivih ljudi i trendova koji nam mogu poslužiti kao inspiracija. Sve je više ljudi koji nastoje izaći iz okvira klasične kuhinje, pa i obična, klasična jela žele modernizirati i dodati im osobni ‘touch’ kako bi više uživali ili zadovoljili neke svoje gastro-preferencije. Pizza je jedno od omiljenih jela većine ljudi, a umijeće izrade tijesta najčešće je ono što će napraviti razliku između izvanredne i prosječne pizze. No sve je više ljudi koji zbog zdravstvenih razloga, primjerice izbjegavanja glutena, ili jednostavno zbog odluke da ne žele jesti proizvode od brašna, traže alternativna rješenja za uživanje u pizzi bez klasičnog tijesta. Cvjetača i palenta pokazale su se kao najčešći i najukusniji izbor za ‘lažno’ tijesto. Mnogi su skeptični, no naši recepti uvjerit će vas da uživati u pizzi, doista, možete i na povrtnoj ‘bazi’.
Palenta
Sastojci: 9 šalica vode, sol, 3 šalice palente, 1 žlica sušenog origana, malo češnjaka u prahu, 1 žlica maslinovog ulja, crni papar
Priprema ‘tijesta’ za pizzu od palente: skuhajte palentu na uobičajen način i uz stalno miješanje. Kad je gotova, skinite ju s vatre i umiješajte origano, češnjak u prahu i papar. Kuhanu palentu još vruću prebacite u pripremljenu posudu. Pomoću drvene žlice ravnomjerno ju rasporedite po posudi, pokrijte i ostavite neka odstoji (u hladnjaku oko sat vremena). Pećnicu zagrijte na 220 stupnjeva. Tijesto od palente premažite maslinovim uljem i zapecite na 15 minuta.
Vegetarijanski nadjev za pizzu: 3 žlice maslinovog ulja, malo češnjaka u prahu (po želji), 1 crvena paprika (narezana na štapiće), 100 g špinata, sol, papar, 1 žličica sušenog origana, 200 g sušenih rajčica, 200 g sira
Sastojci za nadjev na bazi mesa: 2 žlice maslinovog ulja, malo češnjaka u prahu (po želji), ¼ sitno nasjeckanog crvenog luka, 800 g mljevene junetine, 100 g pasirane rajčice, 1 šalica cherry rajčica, 130 g špinata, 200 g sira, račini (sol, papar, bosiljak ili po želji)
Veganski nadjev:
Dok se ‘tijesto’ 15 minuta peče, zagrijte 2 žlice maslinovog ulja, dodajte češnjak, luk, papriku i špinat. Začinite solju i paprom po ukusu. Kuhajte i miješajte 3 minute dok povrće ne uvene. Nemojte ga prekuhati jer će se još termički obrađivati u pečnici. Mješavinu povrća rasporedite po tijestu, dodajte sušene rajčice, sir i origano te vratite u pečnicu na još 15 minuta ili dok se sir ne rastopi. Najbolje je ostaviti pizzu da odstoji 10 minuta prije posluživanja kako bi se podloga stvrdnula.
Nadjev za pizzu na bazi mesa:
Dok se ‘tijesto’ peče, zagrijte maslinovo ulje na tavi, dodajte luk i češnjak, dodajte meso, začinite i pržite tri do pet minuta. Potom dodajte i pasiranu rajčicu i kuhajte dok meso ne bude gotovo. Pred kraj umiješajte i listove špinata (neka samo lagano ‘uvenu’).
Na podlogu koju ste izvadili iz pećnice rasšpredite meso, potom naribani sir te vratite u pećnicu dok se sir ne rastopi.
Cvjetača
Sastojci: 1 mala glavica cvjetače, 1 šalica nasjeckanog polutvrdog sira (npr. cheddar, gouda i sl.), 1 veliko jaje, sol, papar + dodaci za pizzu po želji
Priprema: zagrijte pećnicu 250 stupnjeva. Nauljite tavu i stavite ju da se zagrije dok pripremate ‘tijesto’ (podlogu). Cvjetaču narežite ili izlomite na velike cvjetove. Skuhajte ju na pari i ocijedite višak stavljanjem u čistu krpu. Cvjetaču potom usitnite u multipraktiku. Usitnjenoj cvjetači dodajte sir, jaje, sol i papar; temeljito izmiješajte dok se sve dobro ne sjedini. Žlicom ravnomjerno raširite smjesu u posudu za pečenje te pecite oko pola sata ili dok rubovi ne porumene. Nadjenuti po želji i vratiti u pećnicu na još pet do 10 minuta.
Odličnu gastro ponudu, pa i sve sastojke za home-made pizzu bez brašna, ima omiljeni shopping centar u Hrvatskoj – Arena Centar. Od začina svih vrsta do klasičnih sastojaka i maštovitih dodataka, pronađite u gastro trgovinama Arena Centra.
Poklon Kutija Olive & Spice, Maslinovo ulje, Za’atar limenka i Harissa No1 limenka, Harissa; Holy Trinity mješavina sol, papar, češnjak, Harissa; sušene rajčice, dm; pasirana rajčica passata s bosiljkom, bio & bio; palenta od kukuruza i heljde, bio & bio; Jadranski sir, miješani sir od kravljeg i ovčjeg mlijeka, Gligora; cvjetača, Interspar
Fotografije: Freepik