How to: kako održavati viskozu?

24. ožu 2021

Viskoza je jedan od omiljenih proljetnih i ljetnih materijala. Saznajte kako ga pravilno održavati kako bi vam odjeća potrajala dulje

S toplijim vremenom preporučuje se nositi vlakna koja dozvoljavaju da vam koža diše i u kojima se osjećate ugodno. Nitko se ne želi kretati na +20 stupnjeva u plastičnim materijalima, a kamoli u njima provesti dan na poslu. Srećom, postoje alternative koje su možda nekada cjenovno skuplje, ali su itekako dugoročnije i zdravije za kožu. Viskoza je jedan od tih materijala čija dominacija obično počinje u proljeće i proteže se do ljeta kada je nosimo uz lan i pamuk kao dominantne materijale. U našem how to vodiču ćemo vas naučiti što je točno viskoza i  kako da pravilno održavate komade načinjene od viskoze. Pa krenimo redom.

Viskoza

Što je viskoza?

Viskoza je vlakno koje je izmišljeno još 1883. godine, a u masovnu proizvodnju je krenulo u XX. stoljeću. Mnogi ga nazivaju pristupačnijom verzijom svile zbog podatnosti i mekoće, a iznimno je popularan kao materijal za ljetnu odjeću.

 

How to: Kako se dobiva viskoza?

Viskoza se dobiva od prerađevine drva, točnije nastaje od ostatka celuloznih vlakana, a finalna kvaliteta ovisi od vrste proizvodnje. Jako kvalitetna viskoza je najsličnija pamuku, a u posljednje vrijeme jako je popularna održiva viskoza koja je reciklirana ili joj je sastav 100% prirodan, kao npr. bambusova viskoza. Kada kupujete komade obavezno pogledajte sastav kako biste provjerili koliki je postotak viskoze u odjevnom predmetu i je li ista organska, ako se želite odijevati po načelima održivosti.

Na fotografiji lijevo:  Tommy Hilfiger haljina od viskoze (Fashion&Friends) – 1349 kn

Koje su prednosti viskoze?

Udobnost je sigurno najvažnija. Naime, tkanina je lagana i jako je ugodna za nošenje jer ne guši tijelo. Viskoza vas također hladi ljeti, a grije zimi, što je vjerojatno najbolja karakteristika koju neki materijal može imati, pogotovo u toploj sezoni kada ne trpimo previše odjeće na sebi. Unatoč lakoći i podatnosti viskoza nije prozirna i zbog svoje mekoće lako se oblikuje. Viskoza se pretežno koristi za odjeću, ali je možete pronaći i u kućanstvu i to u obliku presvlaka i tekstila.

Kako prati viskozu?

Viskoza je materijal s kojim morate paziti jer je podložna skupljanju. Jednostavno rečeno, ako ste ikada od haljine dobili majicu, sigurno ste oprali viskozu na visokoj temperaturi s maksimalnim brojem okretaja. Najbolje je prati je ručno, ali ako vam je ručno pranje neizvedivo, onda je perite na temperaturi ne višoj od 30 stupnjeva. Obavezno isključite centrifugu i koristite omekšivač.

 

Sušenje viskoze

Peglanje viskoze ne preporučuje se, niti se može pariti u vodoravnom položaju. Neki koriste peglu za til i svilu, ali preporučljivo je koristiti generator pare jer lako i brzo izravnava vlakna tkanine bez opasnosti da ih izgori. Ni u kojem slučaju viskozne predmete ne bi trebalo sušiti na baterijama i drugim uređajima za grijanje, inače će unutarnja struktura njihove tkanine jednostavno izgorjeti.