How to: Kako održavati traper?

06. ožu 2024

Sve što trebate znati o održavanju najpopularnijih proljetnih komada!

S prvim sunčanim danima i prvim proljetnim kolekcijama, pripreme za novu sezonu mogu početi. Dok nestrpljivo iščekujemo početak proljeća, prve proljetne kolekcije već su stigle i potaknule nas na razmišljanje o garderobi za novu sezonu. Jedan od ultimativnih modnih favorita koji nosimo tijekom cijele godine, a koji će posebnu važnu ulogu odirati u našim proljetnim garderobama i odjevnim kombinacijama je traper!

Ultimativni modni favorit

Odjevni komadi od trapera su svestrani moderni klasik koji će biti savršeni početak bezbroj različitih kombinacija – dnevnih i večernjih, ležernih i elegantnijih. Razlog je to zbog kojeg će se istaknuti među ključnim odjevnim komadima u svakoj garderobi, od one minimalne capsule garderobe koja okuplja tek nekoliko ključnih modela do raskošnih ormara zaljubljenika u modu i trendove.

Ove sezone, traper ćemo nositi u bezbroj različitih modela – od klasika poput plavih traperica i traper jakni preko trendi modela traper suknji i haljina do modnih dodataka u traper izdanju.

No, kako održavati modele od trapera kako bismo ih nosili ne samo ovog proljeća, već godinama nakon?

Mala povijest trapera

Traperice i drugi odjevni komadi od trapera danas su dio ulične, ali i visoke mode, no njihova je priča započela daleko od modne revije.

Prvi modeli nastali su kao odgovor na zahtjev žene radnika za izdržljivim hlačama koje će trpjeti izloženost svakodnevnom fizičkom radu. Neko vrijeme traperice su se zadržale u granicama radničke i sportske odjeće.

Nakon što su ih sredinom 20. stoljeća u filmovima nosile velike zvijezde poput James Deana, koji u filmu Rebel Without a Couse kombinaciju traperica, bijele majice i kožne jakne pretvara u službenu uniformu „lošeg“ dečka, Marlona Branda, koji kombinaciju sličnu onoj Jamesa Deana nosi u filmu The Wild One, i Marilyn Monroe, ikone glamuroznog stila zaslužne za početak popularnosti traperica u ženskoj modi, traperice su i same dobile ikonični status i postale prepoznatljivi dio pop kulture.

 

Kako se dobiva traper?

Tradicionalna traper tkanina se sastoji u potpunosti od pamuka. Čista pamučna vlakna se češljaju i prave u duge, tanke užadi, a zatim se pomoću industrijskih strojeva ispredaju u pređu. Tijekom procesa mogu se primijeniti različita pranja, boje ili tretmani kako bi se promijenila svojstva gotovog trapera.

U nekim traper tkaninama, do 3% pamučnih vlakana može se zamijeniti elastičnim vlaknima poput spandexa kako bi se dobio strech denim, tkanina koja može imati elastičnost do čak 15%.

Koje su prednosti trapera?

Osim što izgleda jako cool, traper ima brojne prednosti. S obzirom na to da je izrađen od pamuka, traper je prirodan i prozračan materijal, dok je način njegovog tkanja zaslužan za njegovu nevjerojatnu izdržljivost zbog koje ćete odjevne komade od kvalitetnog trapera nositi godinama!

Naravno, ako svoje odjevne komada od trapera održavate na ispravan način.

Kako prati traper?

Održavanje traper je vrlo jednostavno. Jedan od najvažnijih stvari je da odjevne komade od trapera ne perete prečesto. Umjesto čestog pranja, odjevne komade od trapera možete provjetriti nakon svakog nošenja kako biste izbjegli neugoda miris. Ako između pranja uočiti manju mrlju, tretirajte samo područje na kojem se nalazi mrlja uz pomoć vlažne krpe i blagog sapuna.

Kada je vrijeme za pranje, obavezno birajte nisku temperaturu  i ciklus za osjetljivo ili delikatno rublje kako biste izbjegli ispiranje boje i kako biste zadržali skupljanje tkanine. Prije pranja, traperice preokrenite naopako, a za pranje koristite blagi detrdžent prilagođen pranju trapera i obojanih tkanina.

Kako sušiti traper?

Kako bi vaši odjevni komadi od trapera godinama izgledali besprijekorno, izbjegavajte sušilicu. Sušilica je definitivno najveći neprijatelj trapera, kao i mnogih drugih tkanina. Sve odjevne komade od traper uvijek sušite na zraku kako biste izbjegli oštećivanje tkanine i skupljanje te zadržali kroj, a kako biste izbjegli promjene u boji, traper sušite preokrenut naopako i za sušenje birajte sjenovito mjesto.

Traper noviteti za proljeće

Reserved traper jakna; Levi’s traperice; s.Oliver traper suknja

 

Foto: Instagram, Pexels (naslovna fotografija : @hoskelsa)