How to: Kako održavati lan?

06. lip 2023

Lan je omiljeni materijal za vruće ljetne dane.

Dugo, toplo ljeto tek stiže, a u omiljene modne trgovine već su stigli odlični odjevni komadi od lana. Lagan, prozračan i uvijek malo izgužvan što mu daje njegov prepoznatljivi ležerni šarm, lan je materijal koji uvijek iznova biramo za najtoplije dane i koji je postao jedan od modnih sinonima za ljetnu sezonu.

Zašto ljeti obožavamo nositi lan?

Kada temperature porastu iznad 25 stupnjeva, preporuka je nositi prirodna vlakna koja našoj koži dozvoljavaju da diše i u kojima ćemo se osjećati ugodno. Svaki od lanenih odjevnih komada u našu ljetnu garderobu unosi upravo taj privlačan spoj prozračnih i ugodnih za nošenje modnih favorita. Kao najpopularnijem ljetnom materijalu, veliku pažnju posvećuju mu i modni brendovi u čijim se kolekcijama svakog ljeta nalazi posebno mjesto rezervirano za modele od lana.

Kako iz svakog odjevnog komada od lana izvući maksimum? U nastavku donosimo priču o lanu i how to vodič za pravilno održavanje lanene odjeće uz koje ćete u svojim lanenim favoritima uživati godinama!

 

Mala povijest lana

Iako se često ističe na listama najpoželjnijih novih trendova, lanena tkanina koristi se stoljećima. Priča o lanu započela je još u drvenom Egiptu, a kroz stoljeća je prošla kroz brojne transformacije – od tkanine od koje se izrađivala vojnička uniforma u vrijeme Aleksandra Velikog (i vrlo vjerojatno mnogo prije) preko lanenog platna za izradu tapiserija do 18. stoljeća kada je u takozvanom europskom lanenom pojasu, koji je obuhvaćao Nizozmensku, Francusku i Belgiju, više od 70% kućanstva bilo uključeno u proizvodnju lanene tkanine. U 20. stoljeću, lan je postao popularni materijal za izradu formalne ljetne odjeće. Danas, lan je ponovno u središtu pozornosti, a jedan od razloga je i njegova održiva kvaliteta.

 

Kako se dobiva lanena tkanina?

Lan se još uvijek izrađuje gotovo na isti način kao u doba starog Egipta. Prvi korak u izradi lanene tkanine je uklanjanje sjemenki, nakon čega se biljka suši nekoliko tjedana, a zatim izmlati kako bi se razbile sjemenke i sakupile za sljedeću sezonu.

Natapanje ili namakanje je postupak uklanjanja vlakana iz stabljike biljke lana. Biljka je izložena različitim količinama vode, ovisno o procesu, kako bi se razbile stanice unutar biljke, omogućujući prikupljanje dugih, neprekinutih vlakana.

Nakon namakanja, vlakna se suše, a zatim se stružu čime se razbijaju i uklanjaju preostali drvenasti dijelovi stabljike. Češljanje je sljedeći korak kojim se odvajaju kratka i duga vlakna, a kao i kod svih tkanina, kratka vlakna obično su grublja i manje vrijedna, dok su dulja vlakna obično bolje kvalitete i na kraju stvaraju glatku i mekšu tkaninu. Nakon što su vlakna u potpunosti obrađena, ona se pretvaraju u pređu od koje se plete lanena tkanina.

Koje su prednosti lana?

Lan je iznimno lagan, prozračan i ugodan za nošenje što ga ističe kao jedan od omiljenih materijala u svakoj ljetnoj garderobi, a najčešće ga uspoređujemo s pamukom. No, njegova velika prednost u usporedbi s pamukom je njegova nevjerojatna izdržljivost. Za razliku od pamuka koji s vremenom gubi na svojoj kvaliteti, lan sa svakim pranjem postaje sve bolji. Također, u proizvodnji lana koristi se manje resursa što ga ističe i kao održiviji izbor. Najbolje od svega, lan je iznimno jednostavan za održavanje.

Kako prati lan?

Lan je materijal koji je iznimno jednostavan za održavanje. Osim u slučajevima strukturiranih odijela i kada je to preporuka proizvođača, lan ne zahtijeva kemijsko čišćenje i možete ga prati u perilici za rublje. Sve što trebate je držati se jednostavnih pravila. Uvijek odvojeno perite bijele, crne, svijetle i tamne lanene komade. Birajte nježni deterdžent, temperaturu od 30 ili 40 stupnjeva i ciklus za osjetljivo rublje. Također, vrlo je bitno da ne prenapunite perilicu za rublje tako da svaki od lanenih komada ima dovoljno prostora i dovoljno vode.

Sušenje i peglanje lana

Lanenu odjeću uvijek sušite na zraku. Baš kao što je jednostavan za pranje, lan je jednostavan i za peglanje. Prilikom glačanja lanene odjeće, koristite posebnu postavku za lan/pamuk, najjaču toplinu i paru. Lagano i neprestano pomičite glačalo jer držanjem vrućeg glačala na jednom mjestu možete nepopravljivo oštetiti lanenu tkaninu. Nakon glačanja, lanenu odjeću nemojte presavijati, već obavezno objesite na vješalicu.

Lan u top 3 modela za ljeto

Mango haljina; H&M haljina; Reserved kratke hlače

 

 

Foto: Instagram, Pexels (naslovna fotografija: @rianne.meijer)