How to: Kako odabrati savršeni grudnjak?

30. sij 2023

Svaka dobra odjevna kombinacija započinje s dobrom bazom!

Za najbolji početak svake odjevne kombinacije ne morate ni otvoriti vrata svojeg ormara jer on se ne nalazi na polici s vašim omiljenim T-shirt majicama, na vješalici među košuljama i haljinama, u kolekciji pletiva ili trapera. Najbolji početak svake odjevne kombinacije krije se u vašoj ladici s donjim rubljem, točnije u savršenom grudnjaku. Odabir savršenog grudnjaka ne utječe samo na to kako nam odjeća stoji, već i na to kako se osjećamo. Pronađete li grudnjak u veličini i modelu koji vam odgovaraju, ali i osjećaj potpore uz koju ćete sigurno i samouvjereno koračati kroz dan. Ipak, odabir grudnjaka nije uvijek jednostavan zadatak zbog čega većina žena danas još uvijek nosi grudnjak u krivoj veličini i/ili krivom modelu.

Kako odabrati savršeni grudnjak?

Ako se nalazite među onim ženama koje mrze shopping grudnjaka ili među onim ženama koje vole shopping grudnjaka, ali nisu sigurne koji grudnjak odabrati, za vas smo pripremili jednostavan vodič uz koji više nikad nećete kupiti krivi grudnjak.

Najčešće greške pri odabiru grudnjaka

Ponuda grudnjaka danas je raskošnija i inkluzivnija no ikad prije! Osim što su brendovi donjeg rublja bitno proširili ponudu modela i veličina koje nude, grudnjake možete pronaći i u ponudi brojnih high street brendova. Bez obzira na to koju veličinu i model trebate i na budžet koji imate, od savršenog grudnjaka dijeli vas tek nekoliko jednostavnih koraka. Prvi korak je detektiranje gdje griješite.

Naramenice koje se urezuju u ramena ili padaju, spona između košarica koja ne sijeda na kožu, traka za kopčanje koja je podignuta iznad predviđene razine. Sve su to neki od najčešćih znakova da nosite krivi grudnjak, a razlog za koje je najčešće grudnjak u krivoj veličini ili, nešto rijeđe, krivi model grudnjaka.

 

Vodič za odabir savršene veličine

Najvažniji korak u odabiru savršenog grudnjaka je odabir najbolje veličine. Veličina grudnjaka je spoj veličine košarice koja se izražava u slovima i osnovne veličine koja se izražava u brojevima. Ako u vašem omiljenom dućanu donjeg rublja postoji opcija profesionalnog fittinga grudnjaka, to je uvijek najbolji izbor kada govorimo o potrazi za savršenom veličnim. Nemojte se iznenaditi ako saznate da cijeli život nosite pogrešnu veličinu grudnjaka, ali nemojte se ni osjećati loše zbog toga jer definitivno niste sami u tome – većina žena nosi grudnjak krive veličine.

Ako nemate opciju profesionalnog fittinga, svoju veličinu možete otkriti i jednostavnim mjerenjem kod kuće. Sve što trebate izmjeriti su dvije stvari – podprsni opseg i prsni opseg.

Za podprsni opseg mjerite oko leđa i ispod grudi što će osnovna veličina koja vam treba. Kako biste izmjerili prsni opseg potreban za izračunavanje veličine košarice, metar postavite oko leđa, ali ovog puta preko bradavica. Veličinu košarice otkrijte u tablici ispod koju vam prenosimo sa službene stranice brenda donjeg rublja Lisca, a koju često možete pronaći u kabinama za presvlačenje u dućanima s donjim rubljem.

Kada govorimo o odabiru pravilne veličine grudnjaka, važno je napomenuti još jednu stvar – ne postoji samo jedna savršena veličina. Stručnjaci preporučuju da se izmjerite i pronađete svoju idealnu veličinu, ali prilikom isprobavanja i shoppinga grudnjaka isprobate još dvije takozvane “sestrinske” veličine jer se grudnjaci razlikuju od modela do modela, od brenda do brenda. Koje su vaše “sestrinske” veličine?

“Sestrinske” veličine možete saznati tako da izaberete košaricu veću za jednu veličinu i osnovnu veličinu manju za jednu veličinu i obrnuto (košaricu manju za jednu veličinu i osnovnu manju za jednu veličinu). Na primjer, ako je vaša veličina 80C, vaše “sestrinske” veličine su 75D i 85B.

Kod kupovine grudnjaka, isprobajte i svoju idealnu veličinu i svoje sestrinske veličine. Iako će vam se razlike među njima činiti minimalne, kada isprobate onaj savršeni,te minimalne razlike će vam odmah postati jasnije!

Vodič kroz najpopularnije modele

Nakon što ste pronašli svoju savršenu veličinu, vrijeme je za potragu za najboljim modelima koja će sada biti puno jednostavnija. Kod isprobavanja različitih modela, obratite pozornost na razinu potpore koju želite i koju vam grudnjak koji trenutno isprobavate pruža. Dok žene s manjim grudima često biraju modele poput bralette grudnjaka i soft grudnjaka, žene s većim grudima često preferiraju osjećaj potpore koji im daju strukturirani grudnjaci s žicom.

Također, u idealnom scenariju, modeli grudnjaka trebali bi nadopunjavati vašu garderobu. Najbolji modeli su oni koji su svestrani, ali dovoljno udobni da ih nosite od jutra do sutra. Također, svaka žena u svojoj bi garderobi trebali imati nekoliko različitih grudnjaka kako se ne bi prebrzo rastegnuli i kako bi imala savršeni grudnjak za svaku odjevnu kombinaciju.

 

Na fotografiji: H&M

 

Koji vam modeli trebaju? Uz dva klasična T-shirt grudnjaka u boji vaše kože ili crnoj boji bit će idealan izbor za oko 80% odjevnih kombinacija, dobro je imati i grudnjak kojem možete skinuti naramnice, grudnjak bez žice ili bralette top te sportski grudnjak za različite vrste fizičke aktivnosti.

Uz spomenute modele, među popularnim modelima grudnjaka ističu se i balconette te push up grudnjaci koji bez sumnje spadaju u modele koje ne možete nositi u baš svakoj odjevnoj kombinaciji.

Najpopularnije modele grudnjaka i gdje ih pronaći, otkrijte u nastavku!

Balconette grudnjak

Lisca balconette grudnjak / H&M balconette grudnjak / Yamamay balconette grudnjak

Soft grudnjak

 

Na fotografiji: H&M soft grudnjak

Triangle grudnjak

Yamamay triangle grudnjak / Lisca triangle grudnjak

 

 

Bralette grudnjak

 

Na fotografiji: H&M bralette grudnjak

Push up grudnjak

 

Yamamay push up grudnjak / H&M push up grudnjak / Lisca push up grudnjak

 

 

Foto: Pexels, Instagram (naslovna fotografija: @theindiaedit)