How to: Kako bijelu odjeću održati bijelom?

18. tra 2024

Mali vodič uz koji će vaša bijela odjeća ostati savršeno bijela!

S prvim proljetnim danima stigla je najraskošnija modna sezona. Sezona proljeće/ljeto i ove je godine donijela pregršt uzbudljivih trendova koji će osvježiti naš ormar i začiniti svaki look. Od efektnih detalja preko laganih, ali raskošnih materijala pa sve do najbogatije palete boja unutar koje su se neutralnim tonovima pridružile jarke boje, zemljani tonovi i ljupke pastelne nijanse, proljeće i ljeto donose nalet svježine, kreativnosti i zaigranosti unutar svake garderobe.

Iako se u središtu najpoželjnijih modnih trendova za novu sezonu nalaze upravo najraskošnije nijanse i najvibrantniji uzorci, neutralni tonovi još uvijek će imati važno mjesto u našim garderobama i kombinacijama, osobito bijela boja kao nepobjedivim modnim klasikom koji savršeno pristaje proljetnim i ljetnim danima.

Foto: @josefinehj

 

Bijela boja kao omiljeni klasik proljetnog i ljetnog ormara

Od basic modela poput T-shirta i traperica u bijeloj boji do male bijele haljine i bijelih lanenih modela kao apsolutnih klasika za tople dane, bijela boja odigrat će važnu ulogu u svakom proljetnom i ljetnom ormaru.

Kako bi izvukli najbolje iz svojih bijelih komada, kombinirajte ih zajedno i stvorite jednostavni all white look primjeren svakom toplom i sunčanom danu. Kako će bijela boja unijeti minimalističku jednostavnost u bijele kombinacije, poigrajte se teksturama, siluetama i najnovijim trendovima kako bi im dali zanimljiv izgled.

Bijeli odjevni komadi bit će jednostavni za kombiniranje sa svim bojama i uzorcima te odlično izgledati na osunčanoj puti. Ipak, bijeli odjevni komadi mogu imati i jedan mali nedostatak – njihovo održavanje nije uvijek jedostavno!

Foto: @deborabrosa

Kako zadržati bjelinu omiljenih komada u bijeloj boji?

Briga o bijeloj odjeći može biti izazovna. Osim što se lako zaprlja, bijela odjeća često vrlo brzo gubi svoj sjaj i bjelinu. Ipak, nekoliko jednostavnih navika i trikova bit će dovoljno da vaši omiljeni odjevni komadi u bijeloj boji ostanu savršeno bijeli!

U nastavku donosimo 7 savjeta za održavanje bijelih odjevnih komada!

1.Sortirajte odjeću

Prvi, najjednostavniji i možda najvažniji korak – odvojite bijelu odjeću od ostalih boja kako biste spriječili prijenos boje tijekom pranja. Iako ćemo slične boje često prati zajedno poput jarkih tonova crvene, narančaste i ružičaste boje ili tamnih nijansi plave, zelene i smeđe, odjevne komade u bijeloj boji uvijek perite odvojeno. Ako želite zadržati savršenu bijelinu, izbjegavajte i bijele odjevne komade s detaljima u boji ili s uzorkom.

2.Koristite odgovarajući deterdžent

Obavezno koristite deterdžent koji je prikladan za bijelu odjeću. Deterdženti namijenjene pranju bijele odjeće i očuvanju bijele boje možete pronaći u svakoj trgovini i drogeriji.

3. Provjerite upute za pranje

Prije pranja uvijek provjerite etiketu odjeće za preporuke o temperaturi pranja i drugim specifičnim smjernicama. Ovo je zlatno pravilo za pranje i sušenje baš svih odjevnih komada, pa tako i onih u bijeloj boji. Pratite preporučene temperature pranja i sušenja. Na taj način, odjeću ćete dodatno sortirati i biti sigurni da se svaki odjevni komad dobro oprao. Ako zajedno peremo različite tkanine, deblje i gušće tkanine često će upiti više vode i deterdženta. U slučaju bijelih odjevnih komada, to će utjecati ne samo na kvalitetu pranja, već i na gubitak bjeline.

4. Izbjeljivač koristite umjereno

Izbjeljivači mogu pomoći u održavanju bijele boje, ali koristite ih umjereno i slijedite upute na proizvodu.

5. Obratite pažnju na mrlje.

Svježe mrlje najbolje je tretirati odmah. Koristite sredstvo za uklanjanje mrlja i operite odjeću što je prije moguće.

6. Sušite odjeću na zraku

Ako je moguće, sušite bijelu odjeću na zraku kako biste izbjegli preveliku toplinu sušilice koja može oštetiti tkaninu.

7. Peglanje

Ako je potrebno peglanje, pravilo je jednako kao i kod pranja – odaberite odgovarajuću temperaturu za tkaninu i izbjegavajte direktni kontakt pegle s dugmadima ili aplikacijama.

Foto: @orlaithmelia_; @monikh

 

Modni noviteti u bijeloj boji

Levi’s T-shirt; Mango haljina; Replay jakna

Foto: Instagram (naslovna fotografija: @josefinehj)